(KarriereStart.no):

- De færreste norske arbeidstagere sjekker lønn og pensjonsrettigheter før de søker jobb. I Norge er det generelt ordnede arbeidsforhold og stor tillit til systemet. Dette bidrar til at lønn og betingelser blir mindre viktig, mens fleksibilitet, utviklingsmuligheter og jobbinnhold får høyeste prioritet når nordmenn skal velge arbeidsgiver, sier konserndirektør HR Rut Elise Samuelsen i ManpowerGroup til Dagens Næringsliv.

 

Rapporten fra Manpower Group avslører at norske arbeidstageres manglende interesse for lønn- og pensjonsvilkår skiller seg ut sammenlignet med arbeidstagere i andre deler av verden. I land som USA, Tyskland, Kina og Japan, er lønn den mest utslagsgivende faktoren for folks karrierevalg. 

 

Nordmenn er på sin side mest opptatt av fleksibilitet.

 

- På grunn av høy arbeidsdeltagelse blant både kvinner og menn, må arbeidslivet kunne tilby fleksibilitet. Arbeidsgivere som ikke tilbyr dette vil gå glipp av mye attraktiv kompetanse, sier Rut Elise Samuelsen.

 

Demper lønnspresset

Rapporten viser at bare 11 prosent av norske arbeidstagere har informasjon om lønnsmulighetene i selskapet før de søker på en stilling, mot 44 prosent på verdensbasis.


 

Når nordmenn signerer arbeidsavtalen har bare én av tre informasjon om kompensasjon, og bare halvparten har satt seg inn i pensjonsrettigheter. Unge arbeidstagere er sløvere enn eldre, og det er bare blant seniorene i aldersgruppen 50+ at majoriteten faktisk har informasjon om sine pensjonsrettigheter.

 

- At så få tar seg bryet med å sjekke opp lønn og pensjonsrettigheter før de søker jobb, er helt klart til bedriftenes fordel, siden det bidrar til å dempe lønnspresset, påpeker Samuelsen.

 

Til tross for at tilgangen på informasjon er bedre enn noensinne, utnytter ikke norske arbeidstagere mulighetene. Faktisk er det bare 56 prosent av norske jobbsøkere som undersøker selskapets nettsider for å skaffe informasjon.

LES OGSÅ: Lederlønn i Norge: lønnsforskjeller mellom fylkene

 

 

 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger