(KarriereStart.no):
Nesten 100.000 ansatte i hotell- og serveringsbransjen har fått innført minstelønn fra 1. januar, melder Finansavisen. Nå få arbeidstagere over 20 år en begynnerlønn på 157.18 i timen. Det samme gjelder for de over 18 år som har minst fire måneder praksis.
Man regner med at rundt 25 prosent av de ansatte i bransjen har krav på lønnsøkning med det nye regelverket.
– Mange har lønn betydelig under. Jeg var nylig borti en sak der voksent serveringspersonell hadde lønn på 118 kroner i timen, sier Ole André Oftebro, partner og advokat i Ræder, til Finansavisen.
Advokat og partner i samme firma, Nils Kristian Lie, mener innføringen av minstelønnen vil komme som et sjokk på aktørene i bransjen.
– Vi vet ikke hvor mye disse arbeidstagerne må justeres opp, men hvis alle de 25.000 som har under minstelønn skal justeres opp 20 kroner i timelønn vil det kunne koste bransjen opp mot 1 milliard kroner, sier Lie.
Det var tariffnemda som i november vedtok delvis almenngjøring av Riksavtalens minstelønnsatser. Dette gjelder for alle ansatte innenfor overnatting, servering og catering - også de uorganiserte. Begjæring om allmenngjøring av Riksavtalen ble fremmet av LO i mai i 2017.