(KarriereStart.no):

Det er 34 prosent færre enn da arbeidsmarkedsundersøkelsen Randstad Workmonitor stilte tilsvarende spørsmål ved utgangen av 2013. Da svarte 74 prosent av de norske arbeidstagerne at de ventet høyere lønn i det nye året.

 

Mer enn 25.000 arbeidstagere i privat sektor, i 34 land i alle verdensdeler, deltar i Randstad Workmonitor, som publiseres fire ganger i året. Den fjerde kvartalsrapporten for 2015 ble nylig offentliggjort, og viser at nordmenns forventninger til lønn og bonus er ligger lavere enn i de fleste andre land i undersøkelsen. 40 prosent av de norske deltagerne i undersøkelsen forventer lønnsøkning i år, mens bare 27 prosent forventer bonus som ekstra påskjønnelse for god innsats gjennom 2015.

 

Høyest er forventningene til lønnsøkning i Mexico, India og Brasil. Disse landene, sammen med Spania og Portugal, fremhever seg i undersøkelsen som landene med størst tro på gode, økonomiske tider også i 2016.

 

- Det er interessant å merke seg at de norske arbeidstagerne er de som kanskje har moderert sine forventninger mest de siste tre årene. Turbulente tider i arbeidsmarkedet rammet oss hardt i 2015, og bare på to år er dette tallet redusert med 34 prosent her hjemme. Bare i Hellas har man sett større nedgang i forventninger til egen inntekt, forteller Camilla Grana, administrerende direktør for Randstad i Norge.


 

- Samtidig er det viktig å påpeke at vårt norske lønnsnivå generelt er høyt, med stadig mer fokus på fastlønner og mindre provisjons- og bonusbasert. En trygg, fleksibel jobb, betyr for de fleste mer enn økt lønn, sier Camilla Grana.

 

Bare 27 prosent av norske arbeidstagere svarer i undersøkelsen at de forventer bonus på slutten av året. Denne svarprosenten har ligget stabilt i undersøkelsen de siste tre årene.

 

Også forventningene til landets og arbeidsgiverens økonomiske utvikling er dalende i Norge. For ett år siden svarte 52 prosent nordmenn i undersøkelsen at de trodde landets økonomi ville bedres i det kommende året. Nå tror 46 prosent det samme, og også på dette punktet er nordmenn blant de mest pessimistiske arbeidstagerne i den globale undersøkelsen. 65 prosent tror imidlertid at deres egen arbeidsgiver vil prestere bedre i 2016 enn i 2015.

LES OGSÅ: Nyutdannet på arbeidsmarkedet - Lønn vs erfaring

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger