(KarriereStart.no):

– Fredagskos er svært utbredt på norske arbeidsplasser. Noen bedrifter har kontraktfestet at de skal ha egg og bacon, pølser eller vafler på fredagsmenyen. Uavhengig av dette, pleier vi alltid å servere noe ekstra godt på fredager, sier Ingun Skaar i ISS Catering.

 

 Ifølge deres statistikk er det vafler som er den mest populære fredagskosen på norske arbeidsplasser, etterfulgt av pølser, pizza, fish & chips og napoleonskaker eller annen hjemmebakst.

 

– Vi nordmenn liker å gjøre oss fortjent til en belønning. Vi er flinke hele uka, spiser sunt og jobber hardt. På fredag belønner vi oss selv og feirer arbeidsukas slutt med en glidende overgang til det private, sier Skaar.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Kan motivere

Nordmenn har kost seg på fredager i lang tid.

 

– Vi må nok svært mange år tilbake for å finne de første elementer av fredagskos på jobben, sier Jannik Krohn Falck i Great Place to Work, instituttet som hvert år kårer de 30 beste norske arbeidsplassene.

 

Falck tror sosialt samvær og noen godbiter på fredag har liten påvirkning for å skape en attraktiv arbeidsplass. Men han mener at dersom det styrker fellesskapet, så er det klart positivt.


 

– Å ha det hyggelig og morsomt på jobben kan være første skritt på veien til engasjement og motivasjon, sier han.

 

LES OGSÅ: 5 tips for å få motiverte ansatte

 

Og det er ingen grunn til å tro at det blir færre fredagsutskeielser i årene fremover, mener direktør Arild H. Steen i Arbeidsforskningsinstituttet.

 

– Fenomenet er trolig økende, fordi stadig flere jobber blir oppgavestyrt fremfor tidsstyrt. Så lenge man utfører sine oppgaver, kan man ta seg tid til å være sosial på fredagen. Fredagskosen kan også være en arena hvor ledelsen gir uttrykk for verdsetting av medarbeiderne, sier Steen.

 

Et lite varsko

Utenfor kantina koses det også. Det arrangeres vinlotterier, tippekonkurranser, ukens rose, og det er ekstra folksomt ved kaffemaskinen. Noen fortsetter med fredagspils sammen med kolleger etter jobben.

 

Dersom alkohol er en del av fredagshyggen, er ikke det nødvendigvis bra for alle.


 

– Fredagspils kan være positivt for dem som er med, men også negativt for dem som av ulike årsaker ikke kan delta. Når det drikkes alkohol, vil ofte arrangementet også virke ekskluderende, sier Arild H. Steen.

 

(Kilde: Newswire.com)

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger