(KarriereStart.no):

Alle opplever å ha dårlige dager på jobb eller lange perioder hvor man føler seg lei av jobben. Men det er viktig å skille mellom vanlig sporadisk misnøye og en virkelig uholdbar jobbsituasjon. Hvordan vet man at det er på tide å bytte jobb? Og hvordan gjør man det på en fornuftig måte?


Amy Gallo er skribent og medvirkende redaktør i Harvard Business Review, hvor hun har skrevet et innlegg om denne problemstillingen. Med ekspertråd fra forfatter og president i Babson College, Leonard Schlesinger, og forfatter og teknologientreprenør Daniel Gulati, gir hun noen tips som kan være til god hjelp.

 

Er det verdt det?

Å slutte i en jobb kan ha en negativ påvirkning på både karriere og privatliv, men det å bli værende i en håpløs jobbsituasjon kan være enda verre. For å se om det er på tide å finne nye jaktmarker kan du starte med å finne ut om det er jobben som helhet, eller om det er de daglige arbeidsoppgavene, som gjør at du ikke trives.


– Når folk spør meg hvordan det går, er standardsvaret at jeg elsker det jeg gjør, men det betyr ikke at jeg elsker det hver eneste dag, sier Schlesinger.



Her er noen tegn på at det er jobben som helhet som er problemet: 

 

  • Du sier stadig at du skal slutte, men gjør det aldri. Gulati sier at slike tankemønstre ofte er en indikasjon på et større underliggende problem med jobben.
  • Du vil ikke ha jobben til sjefen din. Hvis du ikke orker tanken på å overta jobben til lederen din, må du tenke over hva som er neste steg. Hvis de mer ambisiøse kollegene passerer deg i karrierestigen, vil det mest sannsynlig skape enda mer misnøye, i følge Gulati. (Dette punktet gjelder vel å merke kun for dem som er opptatt av å klatre vertikalt i karrierestigen. Red.anm.).
  • Du er konsekvent dårlig i jobben. Hvis du prøver å bli bedre, men ikke ser resultater, kan det være på tide å vurdere om du har det som trengs, eller om sjefen og kollegene verdsetter hva du har å tilby.

 

Hvis du gjenkjenner ett eller flere av disse punktene, bør du spørre deg selv om prisen du betaler for å bli i jobben virkelig er verdt det.

 

LES OGSÅ: Angrer du på karrierevalget? Les ekspertens råd

 

Prøv deg frem

Du kan også kjøre noen eksperimenter for å vurdere om din oppfatning av jobben samsvarer med virkeligheten.


– Det er bedre å stole på informasjon fra medmennesker i stedet for å spinne rundt i sin egen stol, sier Schlesinger.


Han foreslår å ha en ærlig samtale med sjefen om hvordan du oppfattes, og hva du er i stand til å oppnå i stillingen. Hvis du tror at sjefen din ikke vil være åpen for en slik diskusjon, råder Gulati til å tenke igjennom forrige medarbeidersamtale. Gjorde tilbakemeldingene at du følte deg motivert eller motløs?


Du kan også teste hvor landet ligger ved å melde seg frivillig neste gang sjefen har en viktig oppgave som må gjøres. Hvis du blir oversett kan det være at han ikke har så høye tanker om ferdighetene dine, og det kan være på tide å gå videre.


 

LES OGSÅ: Bytte bransje? Slik overfører du kompetansen din i søknad og CV

 

Kjenn til risikoen

Før en endelig avgjørelse, må du ha tenkt gjennom hvilke bakdeler det medfører. Selv om du er sikker på at du er i feil jobb, er det fortsatt en risiko for å forlate stillingen. Du kan risikere å skade eksisterende relasjoner, miste nødvendig inntekt eller svekke CV-en din.


I følge Gulati får man vanligvis ti sjanser til å slutte i en jobb i løpet av karrieren, noe som er om lag hvert fjerde år i gjennomsnitt.

Hovedpunkter
 
Dette bør du gjøre:
  • Spør deg selv om du kan gjennomføre jobben, og om kostnadene ved å gjøre det er for høye.
  • Kjør korte eksperimenter for å teste om din nåværende situasjon er ufiksbar.
  • Dann en ide om hva du ønsker å gjøre videre, før du eventuelt slutter.
Dette bør du ikke gjøre:
  • Ikke bli hvis du ikke ønsker jobben til sjefen eller andre overordnede. Du må ha en visjon om hvor jobben fører deg.
  • Ikke brenn broer uansett hvor misfornøyd du er – det kan ødelegge videre karriere.
  • Ikke gjør jobbytte til en uvane – det vil gå utover CV-en og videre jobbmuligheter.
 


– Hvis du bytter jobb særlig oftere enn det, vil potensielle nye arbeidsgivere kunne anse deg som en «jobb-hopper». Dette kan skade det profesjonelle ryktet ditt og redusere sjansene for å få en jobb i fremtiden, sier han.

 

LES OGSÅ: Er du underkvalifisert for stillingen? Slik søker du

 

Gå alltid til noe

Du kan redusere noe av risikoen ved å bestemme deg for hva som er neste steg før du slutter. Begge ekspertene er enige om man i det minste må ha en anelse om hva man vil gjøre, men man bør ideelt sett ha en fullverdig plan.


– Jeg ville ikke sluttet uten noen form for plan, enten det bare er å glede seg til veien videre, eller om det er en bevisst strategi for å ta det neste steget, sier Scheslinger.


Det er selvfølgelig ikke alltid mulig.

 

– Mange velger også å slutte uten noen plan, spesielt hvis de er økonomisk trygge eller har behov for en uavbrutt tenkepause, sier Gulati.

 

SE VIDEO: Slik finner du arbeidsgiveren som passer for deg

 

Ikke smell med dørene

Du kan fantasere om å be sjefen om å ryke og reise, men det vil kun gi en kortsiktig tilfredstillelse, og kan muligens ødelegge for videre karriere.


– Det er liten vits i å ta en dårlig situasjon og gjøre den verre. Hvordan du forlater jobben er like viktig som hvordan du kommer, sier Schlesinger.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger