(KarriereStart):

Å starte i ny jobb kan være nervepirrende og stressende. Og du møter kanskje opp med hodet fullt av ideer du har sittet oppe hele natten og pønsket ut for å imponere din nye sjef.

 

Det er vel og bra og det er absolutt ikke dumt å ha noe i bakhånd. Men første dag er først og fremst en dag du bør bruke til å se, lytte og smile fremfor å presse på med nye planer og alt for mange kreative løsninger.

 

Reidar Helliesen er foredragsholder om temaet og har skrevet flere artikler om skikk og bruk. Han mener at det å være for frempå som ny i jobben er en av de største fellene man går i, skriver DN.no.

 

- Å holde en lav profil betyr ikke at du skal gjøre deg usynlig. Bli kjent med folk, lær «kodene». Du brenner kanskje etter å komme i gang, vil imponere og har en haug med ideer, men du trenger ikke å lansere alle ideene på én gang. En god idé blir som regel ikke dårligere noen uker frem i tid - kanskje finner du også ut etter en stund at de ideene du hadde i starten ikke var de helt rette på akkurat dette arbeidsstedet? sier Helliesen til DN.no.


 

Videre råder han til å rett og slett oppføre deg ordentlig, levere tilbake penner og stiftemaskiner du låner, og ikke la deg irritere over noen av de andre før du faktisk kjenner dem. Hold deg nøytral i eventuelle sladdersamtaler mellom kollegaene dine. Du skal selvsagt være hyggelig og prøve å være med i samtaler og bli kjent, men du trenger altså ikke være med på alt.

 

LES OGSÅ: Fem tips for å gjøre arbeidsdagen mer spennende

 

Dette bør du gjøre første dagen i ny jobb:

Forbered deg og still spørsmål: Still spørsmål for å virke interessert i både arbeidsplassen og selve jobben.

 

Forbered et miniforedrag om deg selv: Kollegene dine kommer til å lure på hvem du er og hvor du har bakgrunnen din fra, så vær forberedt på å svare.


 

Kom tidlig: Kom gjerne litt tidligere på jobb akkurat denne dagen. Har du ikke vent deg til reiseveien og trafikken, test det ut på forhånd.

 

Slapp av: Ikke stress og slit deg ut første dagen. Du får muligheten til å vise deg frem senere.

 

Smil: Du har kanskje jobbet hardt for å få denne jobben, så nyt det og vis det.

 

Ikke slapp for mye av: Du skal ikke være for avslappet heller. Du er ikke i en posisjon hvor det er geit å surre rundt med kaffekoppen og kaste om deg med vitser. Sjekk også ut kleskoden på forhånd, kanskje under intervjuet, eller kle deg litt inn i mengden. 

 

Ikke vær sjenert: Gå selv og presenter deg for kollegaer. Det er sannsynlig at de er travle og ikke helt tenker på å gå rundt og passe på deg. 

 

Ikke prøv for hardt: Er du for ivrig på å imponere, kan det gå galt. Tenk på at du allerede er ansatt, så du trenger ikke å kaste deg rundt for å bli likt av alle første dagen.

 

Spis lunsj: Lunsjen er den eneste ordentlig sosiale begivenheten i løpet av arbeidsdagen, så bruk den til å mingle og til å vise at du er interessert i å bli kjent. Å si nei takk til lunsjen er en dårlig idé.

 

Hør og observer: De første dagene i ny jobb er ikke tiden å ha sterke meninger. Hør heller med interesse på det som blir sagt rundt deg. Bruk tiden til å lære deg hvordan arbeidsplassen fungerer, hvilke mål sjefen din har satt og hvordan beslutninger blir tatt.


 

Snakk med kolleger: Gi et godt førsteinntrykk og vær hyggelig og imøtekommende helt fra starten av.

 

Finn ut av hva som er forventet av deg: Hør på tilbakemeldinger og lær deg hva som er forventet. Jo fortere du lærer deg det, jo lettere vil jobben gå.

 

Ha telefonen på lydløs: Vær alltid hundre prosent til stede de første dagene.

 

Vær deg selv: Vær deg selv og slapp av. Om du later som du er noe du ikke er vil det oppdages senere uansett.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger