(KarriereStart.no):

Mange bedrifter kunne med fordel vært tydeligere på hvor grensene går når det er fest, påpeker ekspert på arbeidsrett. Han mener julebordet er en typisk gråsone.

– For reiser og representasjon er det vanlig å ha klare retningslinjer. Det er ingen ting i veien for å være like tydelig når det gjelder oppførsel og alkoholgrenser ved bedriftsinterne tilstelninger, sier Jens Kristian Johansen, partner i advokatfirmaet Grette.

Han tror mange av konfliktene som følge av overdreven julebordmoro kunne vært unngått hvis det ble klarere kommunisert at firmafesten er en del av jobbarenaen, og at dette stiller krav til oppførselen.

– Det er en vanlig misforståelse at julebordet er en slags frisone der man kan oppføre seg som på en helt privat fest. Slik er det ikke. Du kan faktisk miste jobben dersom det går over styr og samarbeidsforholdene på arbeidsplassen blir umulige i ettertid, sier Johansen.

Når julebordet får et arbeidsrettslig etterspill, er det gjerne fordi noen har blitt for nærgående, for frittalende eller for aggressive etter å ha drukket for mye alkohol.



 

LES OGSÅ: Julegaven fra jobb kan være skattepliktig

 

Lederen har ikke helt fri

Særlig ledere må være på vakt mot å gå over streken.

– Ansvaret man har som leder opphører ikke når det er fest, og oppførselen må stå i forhold til dette. Arbeidsmiljøloven har dessuten bestemmelser om å utnytte sin stilling overfor en annen person, og disse kan fort bli gjort gjeldende hvis for eksempel en leder legger an på en underordnet på julebordet.

Grette-advokaten har imidlertid ikke inntrykk av at problemet med overdreven julefesting har økt de senere årene.

– Generelt tror jeg snarere at bedriftene er blitt noe mer nøkterne, blant annet på grunn av internasjonaliseringen av hele næringslivet. I utlandet er utagerende firmafesting og fenomenet julebord ganske ukjent, sier Johansen.

 

LES OGSÅ: Slik blir du godt likt på jobben

 

Julebordets 10 bud:

Professor Stig Berge Matthiesen ved Handelshøyskolen BI, har utarbeidet ti råd som sikrer at julefesten på jobb blir vellykket både for ledere og ansatte:

 

1. Kos deg, men husk den gyldne middelvei. Det er forskjell på det å være bedugget og ende opp med flatfyll. Kan du stå for dine handlinger når du er vel tilbake i jobbhverdagen?



2. Prøv å ha minst mulig usnakket med kolleger før julebordet. Julebordet er IKKE en arena for å avklare skuffelser og frustrasjoner, og at det usagte ord endelig skal bli sagt.


3. Ikke ta medarbeidersamtalen på julebordet. At sjefen er for lite tilgjengelig i hverdagen er ingen holdbar unnskyldning for å gi ham eller henne en lekse eller si «et sannhetens ord» når du endelig har sjansen. Har du ikke rukket å ta høyst påkrevde samtaler med sjefen så vent til etter julebordet.


4.Vanlig høflighet og takt og tone gjelder også på et julebord. Aggressiv skriking, fornærmelser eller overskridelser av kroppslige intimitetssoner (les: tafsing) kan ikke bagatelliseres bort med at promillen har skylden.


5. Av barn og fulle folk får en høre sannheten, sies det. Dette stemmer ikke. Det er kun den høyst subjektive sannheten eller oppfatning man får høre av den påseilete person. Alkohol kan dempe eller fjerne helt nødvendige bremseklosser.


6. Husk at du representerer bedriften når du er ute på fest på offentlig sted. Det finnes en klar grense. Slosskamper, vold, hærverk eller seksuelle utskeielser på offentlig sted skader bedriftens omdømme.


7. Ledere setter ofte tonen for festen og enda mer enn vanlig må ansatte sørge for å opptre ansvarlig. Sinne eller ukritiske kommentarer mot ansatte slår ekstra sterkt ut når det er en leder som opptrer kritikkverdig, rett og slett ved at ledere har mer makt og innflytelse.



8. Julebordet er ikke stedet for å markere tilfredshet og mindre tilfredshet med de ansatte. Unngå å gi ansatte graderte gaver etter årets innsats.


9.Spontane taler i beruset tilstand skal du være forsiktig med. Er talen skrevet på forhånd, forhåpentligvis i edru tilstand, er det langt lettere å lande på begge beina. Husk også at et skjevt eller sårende ord oppleves langt mer krenkende med mange tilhørere.


10.Be kolleger om hjelp. Dersom du har negative erfaringer med tidligere julebord på grunn av alkohol, kan det være lurt å avtale med en betrodd kollega som kan gi deg beskjed når du har fått i deg nok, og det er på tide å dra hjem.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger