(KarriereStart.no):

George Orwell sin fremtidsvisjon i «1984», begynner å bli en skremmende realitet. Vi benytter oss stadig mer av digital teknologi, men med ny teknologi blir det også enklere å bli overvåket. Hva så med arbeidsplassen?

Med den siste overvåkningsskandalen i USA, og Dagbladets avsløringer om ulovlig videoovervåkning på nett, er det lett å bli litt paranoid. Men, hvor mye har faktisk sjefen lov til å overvåke oss på jobb? Nettstedet Side2 var først ute med saken, og vi har sjekket med Datatilsynet om hva som er lov- og ulovlig å overvåke på arbeidsplassen.

Videoovervåkning

I noen arbeidsbransjer er det nødvendig med videoovervåkning. Jobber man på et sted med ekstra sikkerhet og der systemfeil kan gå på liv- og helse løs, kan det være god nok grunn til at jobben din overvåker området. Butikker som vil verne seg mot tyveri er ett eksempel, en oljerigg der det kontinuerlig må overvåkes i tilfelle brann og systemfeil, er et annet.

Toalettet på jobb derimot, er ikke ett av de stedene, og er ulovlig å filme fra. I tillegg må arbeidsplassen opplyse de ansatte om overvåkning på forhånd, og gi en saklig begrunnelse om  hvorfor. Overvåkning må også være godt synlig, så skjulte kameraer er ikke lov, samt lagring fra videoovervåkning skal slettes etter maks syv dager.


Kan sjefen lese epostene dine?

Nei, som regel ikke. I noen yrker kan det være nødvendig av sikkerhetsmessige grunner, men skulle det være tilfelle, må arbeidsgiver få tillatelse fra deg først, sammen med en god begrunnelse.

Felles epost-mapper og filer som deles felles på arbeidsplassen er selvfølgelig unntatt. Datatilsynet advarer generelt mot å benytte seg av personlige eposter på arbeidsplassen, og heller ikke bruke jobb-eposten til personlige formål.


Hva med internettbruken?

Datatrafikken skal og bør logges. Dette har betydning for informasjonssikkerheten og at datasystemer fungerer i en bedrift. Hvordan bedriften bruker disse opplysningene derimot, er noe annet.

Jobben skal derfor ikke overvåke hvilke nettsider du surfer på, uten at de har henvendt seg til Datatilsynet på forhånd, og fått tillatelse derifra først. I tillegg skal også arbeidsgiver gi deg informasjon om hva nettbruk de ikke tillater, før de kan reagere.

LES OGSÅ: Riktig sittestilling: Slik unngår du belastningsskader

Ta opp telefonsamtalene?

Dette skal ikke skje, så lenge det ikke kreves av arbeidsoppgaven din. Jobber du et sted der kundeavtaler inngåes over telefon, for eksempel telefonsalg, er det derimot anbefalt at samtalen taes opp. Opptak av slike samtaler gjøres for å sikre kvaliteten av salget og for å forsikre seg at kunde og bedrift følger korrekte retningslinjer i henhold til markedsføringsloven.

Arbeidsplassen skal også informere både kunde og ansatte om at dette skjer. Opptak av samtaler kan bare lagres i systemet over en bestemt periode – ofte tre måneder, før de skal slettes.

LES OGSÅ: - Bidrar til å trygge utsatte arbeidstakere

Kan sjefen sjekke når jeg kommer og går fra jobb?

Mange arbeidsplasser har stemplingsur, som de bruker ved start og slutt på arbeidsdagen. Andre steder er det normalt at de ansatte bruker nøkkelkort hver gang de skal inn og ut av arbeidsområdet.

Stemplingsur har ofte et kodesystem der du kan beskrive hvorfor du kommer for sent, eller drar tidlig hjem fra jobben, som er fullt lovlig. Men, benytter du deg av et nøkkelkort, må jobben informere de ansatte på forhånd hvis kortet registrerer tidspunkter du ankommer og drar, som i et ledd for å overvåke arbeidstimer.


GPS-overvåkning

Arbeidsgiver har full rett til å bruke GPS-overvåkning i tjenestebiler, så lenge de oppgir formålet med overvåkningen. Ett eksempel er for å kunne sjekke hvor tjenestebiler oppholder seg, i forhold til kundeleveranser og lignende.

Aftenposten har tidligere omtalt hvordan en søppelkjører mistet jobben sin, fordi firmaet mente han benyttet seg av for lange kaffepauser, og jukset til seg overtidsbetaling. Her ble firmaet dømt til å betale 100.000 kroner i bot. Ikke fordi de GPS-overvåket den ansatte, men fordi de brukte overvåkningen til et annet formål enn det den ansatte hadde fått beskjed om, som var å effektivisere kjøreruter.

Kilde: Datatilsynet.no

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger