(KarriereStart.no):

Som KarriereStart tidligere har omtalt, kan retningslinjene for arbeidsklær variere mye fra bransje til bransje. Jens Kristian Johansen, partner i advokatfirmaet Grette uttalte den gang at det kommer an på hva slags jobb man skal utføre, men forutsetninger som har vært klarlagt fra start må den ansatte forholde seg til gjennom hele arbeidsforholdet.


– Hvis arbeidsmiljøet og kontaktflaten tilsier dress og pene sko, kan man ikke plutselig kle seg i joggebukse og hettegenser selv om man har lyst. Og selv i miljøer der antrekket er uformelt, kan en t-trøye med upassende motiv eller påskrift være over grensen, sier han.

I Adeccos ekspertblogg om jobb og karriere, gratispaafyll.no, har Øystein Holm-Haagensen listet opp hvilke kleskoder som gjelder for ti ulike bransjer. I følge ingressen til saken tar han imidlertid forbehold om hva slags alvorsgrad som ligger til grunn i listen:

«Våre tips ble klort ned en fredag etter lunch, og alvoret bør tolkes deretter», skriver Holm-Haagensen.

Arkitekter

Kreative personer, som likevel i stor grad har en formell kleskode. Det finnes naturligvis unntak.

Bank- og forsikringsbransjen

Pent «casual». Ikke full dress og slips, men gjerne jakke og skjorte. Her kan pene jeans være lov.

Butikkansatte

Kler seg opp generelt, men det er en klar regel om at du må være på nivå med produktet du selger, og selger du klær er det nesten pålagt i klær fra butikken.

Eiendomsmeglere

Trendy pent, de markedsfører seg selv nesten like mye som eiendommen. En god eiendomsmegler tilpasser seg lokalt marked og kjøpere.

Helsearbeidere på sykehus

Slipper å tenke på det, de går i uniform. Sykepleiere og leger er de eneste som kan gå i «crocks» på jobb.

Ingeniører

Som yrket er de en kombinasjon av praktisk «hands on» og teoretisk kontor. Skjorte er like naturlig som jeansene.

IT-bransje

Jeans og t-skjorte – gjerne med morsomt slagord. Ikke «mainstream trendy» – men «nerdy trendy». Mye kundekontakt på e-post eller telefon nå, de var mer formelle tidligere.

Konsulentvirksomhet

Enkelte konsulentbyråer har rykte på seg for å ha fargehierarki på skjorter – altså at kun ledere over et visst nivå kan gå med skjorte i en spesiell farge.

Reklamebransjen

«Hipster laidback». Skal se ut som om du ikke har brukt tid på klær, fordi du har jo en naturlig stil – men er nok like bevisst som shippingfolk, på sin måte.

Shipping- og forretningsadvokater

Dette er de mest formelle, her hører det tradisjonelt mørk dress, lys skjorte, slips og nypussede sko. Drakt for damer.