(KarriereStart.no):

Har du gradert sykemelding, skal du jobbe 100 prosent de timene du er til stede på jobb. Likevel er det mange arbeidsgivere som misforstår retningslinjene bak en en slik sykemelding, noe som ofte ender med at arbeidsgiveren betaler ut mer i lønn enn det de får i utbytte fra den ansatte.

 

- Det er en utbredt misforståelse i arbeidslivet at en arbeidstaker som er 50 prosent sykmeldt skal være på jobb halvparten av tiden, og få halv lønn fra arbeidsgiver. Dersom dette skal bli riktig må den ansatte arbeide 100 prosent halve dagen, forteller infotjenesters trygderettsekspert til nettstedet Adekvat.no.

 

Han tror at mange arbeidsgivere gjør dette i dag, selv om den ansatte ikke klarer å yte sitt beste på jobb når de har gradert sykemelding.

 

- Mange av de sykmeldte er syke hele tiden; også når de er delvis tilstede på jobb. Det betyr at de har en nedsatt arbeidsevne, og at de ikke har mulighet til å yte 100 prosent i tiden de er på arbeidsplassen. Arbeidsgiverne er ikke flinke nok til å vurdere den sykmeldtes faktiske arbeidsprestasjon og ender dermed opp med å betale for mye, sier Torp til Adekvat.no.


 

LES OGSÅ: Mobbing fra kolleger øker risikoen for depresjon

 

Gradert sykemelding ble definert i lovverket allerede i 1997. Der blir det presisert at gradert sykemelding skal måles med mengden arbeid som utføres av arbeidstaker i løpet av tiden personen er på jobb, og ikke etter hvor mange timer de befinner seg på arbeidsplassen.

 

Atle Torp og hans kolleger holder ofte kurs for arbeidsgivere om temaet sykemelding. Ifølge ham er det to måter arbeidsgiveren kan gå frem på hvis den ansatte ikke klarer å prestere 100 prosent i den perioden de befinner seg på jobb.

 

- Lederen må selvfølgelig sette seg ned og snakke med vedkommende. Enten kan man si til den som er syk at vedkommende ikke leverer tilfredsstillende når han er på jobb, og at han må jobbe raskere. Det andre og langt bedre alternativet, er å oppfordre den ansatte til å snakke med legen sin og få en riktigere gradering. På den måten kan en ansatt som er til stede 50 prosent av tiden, men bare yter tilsvarende 25 prosent, bli 75 prosent gradert sykmeldt, sier Torp til Adekvat.no.

LES OGSÅ: Slik takler du støy på jobben

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger