(KarriereStart.no):

Du er ferdig med å studere, men hvordan skal man egentlig gå fram for å finne sin første relevante jobb?

 

Her har vi listet opp noen tips, og fordeler og ulemper ved de forskjellige fremgangsmåtene. 

 

Traineeprogrammer

En trainee er som regel en aspirant for videre opplæring. Hensikten er gjerne å finne fremtidige ledere i såkalte managment trainee-programmer. Gjennom et traineeprogram får du mye forskjellig erfaring og innsikt på kort tid. Programmene har gjerne en varighet på 1,5-2 år og gir karrieren en god start. 


+ Du får en fot innenfor, samt kontakter, arbeidstrening og erfaring med varierte oppgaver.

- Innholdet kan variere fra sted til sted.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Internships

Gjennom et internship får man prøvd seg over en kortere tidsperiode (ofte rundt to måneder), med relevante arbeidsoppgaver og man får et innblikk i en vanlig arbeidsdag. Det er typisk at man settes inn i et prosjekt. I tillegg til kunnskap og erfaring, får studenten muligheten til å vise seg frem som en potensiell arbeidstaker og blir dermed kjent med selskapet og yrket. Internships er typiske sommerferiejobber (summer internships). De fleste internships i Norge har ok lønn, men dette er ikke så vanlig i utlandet der interns gjerne jobber gratis.+ En fot innenfor, lærer om arbeidslivet, knytter kontakter, CV-mat og ofte godt betalt.

- Kortvarig.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

Praktikantstillinger

Som praktikant opparbeider man seg praktisk erfaring over en litt lenger periode, vanligvis fra seks måneder til ett år. I en praktikantstilling får man derfor mye verdifull trening og erfaring, mot at man jobber for lavere lønn enn i en ordinær fulltidsstilling.

 

+ Får prøve deg frem, lærer mye, samt at man får erfaring, trening og kontakter.

- Gjerne dårligere betalt.


 

LES OGSÅ: Internships - en snarvei ut i arbeidslivet

 

Søk på utlyste stillinger

Dette er naturligvis den mest innlysende fremgangsmåten for å skaffe seg en jobb. Og selv om du ikke har mye arbeidserfaring å skilte med, er det verdt et solid forsøk. Finn en stilling du synes virker spennende, og som du kan være kvalifisert til, og send avgårde en søknad og CV. Husk å lese annonsen godt, skreddersy søknaden, få frem hvorfor du er den rette og hvorfor du vil ha jobben. Vær tydelig på egen motivasjon, ikke skriv langt, tungt eller uryddig, dobbeltsjekk disse fem punktene, og for all del unngå skrivefeil.

 

+ Tid til å utarbeide og skreddersy søknaden, og mulig å vite hvor det er behov.

- Ofte stor konkurranse og vanskeligere å skille seg ut.

 

SE VIDEO: Jobbsøknaden fra A til Å

 

Send en åpen søknad

Hvorfor vente på at drømmejobben skal dukke opp i stillingsannonsene, når du kan sende en åpen søknad med det samme? Her tilbyr du din kompetanse ut i fra hvor du mener de kan ha behov for deg. Skaff deg god informasjon om arbeidsgiveren før du søker. Søknaden må skreddersys, og du må skape interesse og overbevise om at de bør ta en prat med deg.

+ Velg på øverste hylle, mindre konkurranse, kan overraske, samt at man får vist engasjement og ambisjoner.

- Usikkert om det er behov. Ikke alltid de blir lest. 

 

LES OGSÅ: Slik skriver du en åpen jobbsøknad

 

Sosiale medier

Dette er et relativt nytt virkemiddel i jobbjakten, men man hører stadig om folk som har funnet seg jobb gjennom sosiale medier som blogg, Twitter, Facebook og LinkedIn. Vis hvem du er, og vær bevisst på at det du skriver på nett blir værende på nett. Skill mellom det private og offentlige, og fjern uheldige bilder. Husk at arbeidsgiverne googler deg.

+ Bygger opp interesse, gir kontrollert selvfremstilling av deg selv og noe å vise til.

- Kan bli en uheldig blanding av privat og offentlig sfære.

 

SE VIDEO: Slik bruker du sosiale medier i jobbjakten

 

Bruk nettverket ditt

Det er fortsatt slik at omtrent sju av ti jobber ikke lyses ut. Med andre ord gjelder det å ha kontakter som kan gi og tipse deg om mulighetene som finnes. Har man et stort nettverk, er sjansen større for at det dukker opp en spennende mulighet. Tenk derfor over dette mens du ennå er student.  


+ Plutselig er det noen du kjenner som trenger arbeidstakere, eller at de kjenner noen som gjør det. Da blir veien til et jobbintervju plutselig litt kortere.

- For sent å bygge nettverk når du plutselig har bruk for det.

 

SE VIDEO: Få fart på karrieren ved å utvide nettverket ditt

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger