(KarriereStart.no):

Toppkarakterer er ikke alltid tilstrekkelig for å gå seirende ut av et jobbintervju. Kanskje konkurrerer du mot mer erfarne kandidater med CV-er så lange som et ondt år. Å kunne vise til relevant arbeidserfaring kan derfor være helt avgjørende for å kapre drømmejobben når du er ferdig med studiene.

 

En smak på arbeidslivet

Internships forbindes kanskje særlig med teknologi-, advokat- og økonomibransjen. Sannheten er imidlertid at det finnes gode internshipmuligheter innenfor de aller fleste fagfelt, også for deg som studerer humanistiske eller samfunnsfag.

 

Som intern får du ta del i en bedrifts daglige gjøremål. Du får muligheten til å jobbe med relevante arbeidsoppgaver, og ikke minst få en viktig smak på arbeidslivet.

 

Mette Ljungquist Marstrander, karriererådgiver i Karrierehuset, mener et internship kan ha stor nytteverdi for studenters videre karriere.

Hva er et internship?
 
- Gjennom et internship får man mulighet til å ta del i en bedrifts daglige arbeid, og dermed opparbeide seg erfaring med relevante arbeidsoppgaver.

- Internships varer som regel fra én til seks måneder, og foregår ofte i sommermånedene.

- Internships er for studenter og/eller nyutdannede.

- I Norge har ikke internships vært vanlig før de siste ti årene, men i dag er det en populær ordning hos svært mange bedrifter.

- Tidligere har det for det meste vært de store selskapene som kunne tilby internships, men i løpet av de siste årene har flere små og mellomstore selskaper også begynt å bruke dette for å rekruttere talentfulle studenter.

Kilde: internships.no
 
Hva skiller en trainee fra en intern?

- Traineer er ferdig utdannet og blir ansatt på opptil treårs-kontrakter. De skal i utgangspunktet lønnes på lik linje med en nyansatt i bedriften, og målet med programmet er som regel fast ansettelse.

- Interns blir gjerne ansatt på korte kontrakter, ofte som en del av utdanningen. Internships er som oftest lavt lønnet eller ulønnet, og internen tilbys sjeldnere fast jobb etter endt kontrakt.
 
 

 

- Du vil få innsikt i hvordan bedriften jobber og se hvordan teorier fungerer i praksis. Du vil også få erfaring fra fagfeltet ditt, som vil være gull verdt senere, samtidig som du vil utvide ditt nettverk innen fagfeltet, sier karriererådgiveren, og legger til:


 

- Alle som studerer har godt av å se hvordan en bedrift fungerer i praksis, og av å få arbeidserfaring fra et relevant felt.7

 

I tillegg til relevant arbeidserfaring som kan settes på CV-en, får du gjennom internshipet en mulighet til å teste ut en bestemt bransje for å finne ut om dette er en karrierevei som passer for deg. Du får samtidig en god pekepinn på hvordan arbeidshverdagen og -oppgavene er i en konkret bedrift, og du vil kunne finne ut om dette er et sted du kan tenke deg å jobbe i fremtiden. Skulle det vise seg å være drømmearbeidsplassen vil du dessuten ha en alle tiders mulighet til å markedsføre deg selv som en fremtidig arbeidstaker under internshipet.

 

Karriererådgiveren mener et internship også er en ypperlig anledning til å utvide sitt profesjonelle nettverk og knytte kontakter som kan bli gull verdt når man senere skal ut på jobbjakt.


 

- Den dagen du skal ut på arbeidsmarkedet er det utvilsomt positivt med et godt nettverk innen fagmiljøet. Sørg for å få en god referanse fra internship-perioden og bruk denne når du skal søke jobber, oppfordrer Marstrander som mener rekrutterere og arbeidsgivere ser svært positivt på at en kandidat har et internship på CV-en.

 

Klikk her for å lese intervjuer med interns i Norge

 

Ønsker motiverte studenter

Nordea har i fire år vært med i internship-programmet til Handelshøyskolen BI. Ordningen gir BI-studenter på både bachelor- og masternivå muligheten til å ha et internship i løpet av skoleåret og samtidig få studiepoeng for det.

 

- Det fine med dette programmet er at det foregår mens bedriftene er oppbemannet med full styrke, og virksomheten går for full maskin, siden det foregår på høsten for masterstudentene og på våren og høsten for bachelorstudentene, sier Eivind Hoff, Employer Branding-ansvarlig i Nordea.

 

Bedriften tar inn mellom ti og tolv interns i året. Studentene søker gjennom BI, og må ha B i snittkarakter og ellers være helt á jour med studiene for å delta i ordningen. Først etter at skolen har gjennomført sin screeningprosess får Nordea en liste med kandidater som de kaller inn til intervju.

 

Foruten karakterkravet kan Hoff fortelle at de ser etter mange av de samme tingene som de ser etter i en ordinær rekruttering.

 

- Det handler selvfølgelig om motivasjon og interesse for akkurat det området du ønsker å jobbe på, og for Nordea som sådan. Så handler det om faglige kvalifikasjoner og nivå. Vi ser på hva de har gjort ved siden av studiene, og vi ser jo aller viktigst på i hvilken grad vi føler at dette blir en god match inn mot den avdelingen eller enheten de skal jobbe på. Det er det som til sist er utslagsgivende, for alle disse studentene er egentlig flinke nok.

 

Ifølge Hoff har flere av studentene som har deltatt i internship-programmet fått jobb i Nordea ved en senere anledning, både deltidsjobb, sommerjobb og noen også fast jobb. Han understreker imidlertid at bedriften først og fremst ønsker å være en læringsarena for studentene.

 

- Det skal være et internship hvor de i utgangspunktet får anledning til å prøve ut teorier i praksis og lære å reflektere. Vi prøver å tone ned det at de liksom skal være en gratis arbeidskraft, det skal de ikke være. Det er viktig for oss å understreke dette overfor de selv også, for de vil jo så gjerne bidra og føler liksom at hvis ikke de er med så er de ikke med. Det er derfor veldig viktig for oss å formidle at de er her først og fremst for å lære, men at det ikke er skadelig at de bidrar, det er kjempebra.


 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av internshipet

 

En god rekrutteringsarena

IT-konsulentselskapet Avanade startet med sitt summer internship-program for fire år siden.

 

- Tanken var at vi ville gi studentene muligheten til å bli kjent med konsulentrollen, en mulighet til å prøve den ut på ordentlig og se om dette er en karrierevei som kan passe dem når de er ferdig utdannet, sier Catalina Spiridon, rekrutteringsansvarlig i Avanade.

 

Studentene er i bedriften i seks uker og får jobbe med prosjekter som involverer reelle kunder og er spesielt skreddersydd for dem, samtidig som de får veiledning av erfarne konsulenter og ledere som har ansvaret for programmet.

 

- Vi ser hovedsakelig etter studenter som går fjerde klasse master og dermed har et år til på skolen før de er ferdige. Studentene får satt i praksis mye kunnskap fra skolebenken. Samtidig får man trening i å være strukturert, forstå krav og forklare løsninger på forskjellige måter, eller kjøre presentasjoner foran kunde og ledere. De forstår på en bedre måte hva det betyr å være konsulent og får bygge et nettverk som er gull verdt i dagens arbeidsmarked, sier Spiridon og legger til:

 

- Våre kunder setter veldig stor pris på innsatsen deres, og mange av ideene som kommer fra våre internship-deltakere er tatt med i videre utvikling.

 

Avanades internship-program har så langt hatt mellom 90 og 110 søkere årlig, og kandidatene må igjennom en grundig screeningsprosess og to jobbintervjuer før de eventuelt får jobben.

 

- Hvilke egenskaper ser dere etter hos søkerne?

 

- Det er veldig viktig at studentene viser motivasjon for programmet, og at de vurderer en konsulentrolle etter at de er ferdige på skolen. Vi ser etter studenter som har lidenskap for teknologi, som forstår hvordan teknologi påvirker bedrifter i dag og som har interesse for å se det store bildet. De riktige kandidatene bør også ønske å jobbe i team og sammen med kunder, samt motiveres av å jobbe i et dynamisk og internasjonalt miljø.

 

Spiridon forteller at de ser positivt på all arbeidserfaring.

 

- Jeg synes at all jobberfaring er relevant, men da må man huske å argumentere eller forklare hva man synes man har lært ut fra det og hvordan man kan bruke disse erfaringene videre. Verv på skolen setter vi også veldig stor pris på. Det viser at man har vært engasjert, at man har prøvd forskjellige ting og er villig til å lære fra flest mulig arenaer, sier HR-spesialisten som mener det er viktig at studentene inkluderer all sin arbeidserfaring på CV-en.

 

Ifølge Spiridon ser Avanade også på internship-programmet som en god måte å rekruttere unge talenter. Hvert år har flere interns fått tilbud om fast jobb.

 

- Hva kjennetegner de kandidatene som får jobbtilbud hos dere etter endt internship?

 

- De er engasjerte og stiller mange spørsmål. Det er også viktig å tørre og ha tro på egen kompetanse og selvfølgelig kunne samarbeide med andre, jobbe godt i team, og utnytte de ressursene man har tilgjengelig. Det å være sulten på å lære mye, bygge nettverk og bruke ressursene og folk rundt deg, det gjør at du er en vellykket kandidat, forteller Spiridon.

 

Bruk tiden godt

Det finnes mange internship-muligheter der ute, av ulik form og varighet. For å finne et internship som passer perfekt for deg bør du derfor reflektere over hvilken nytteverdi det kan ha for din videre karriere, mener Marstrander.

 

- Tenk over hva det kan gi deg videre – er dette en bedrift som passer for din videre karriereutvikling? – og bestem deg for å gjøre mest mulig ut av perioden.

 

- Hvordan får man mest mulig ut av internshipet?

 

- Bruk tiden godt mens du er der. Vær åpen, interessert og engasjert. Spør de du kan om hva de jobber med, hvordan deres arbeidsdag er, og vær behjelpelig med det du kan, råder karriererådgiveren.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge