(KarriereStart.no):

Gjennom et internship får du en smak på arbeidslivet ved å ta del i en bedrifts daglige gjøremål og jobbe med arbeidsoppgaver som er relevante til studiene dine. Og ikke minst får du arbeidserfaring som er gull verdt å vise til på CV-en den dagen du skal ut på arbeidsmarkedet med en fersk grad i hånda. 

 

Det er imidlertid ofte hard konkurranse om de mest attraktive stillingene. Så hvordan skal man gå frem for å skille seg ut fra søknadsbunken og sikre seg et internship? Vi har spurt om råd fra seks interns som klarte å komme seg gjennom nåløyet:

 

Klikk her for å se alle internships i Norge

(Foto: Telenor) 

Magnus Solvik

Internship hos Telenor Norge

Telenor hadde utrolig mange søkere, og når det er så mange søkere tror jeg alltid at det vil være noen tilfeldigheter. Da er det desto viktigere å gjøre et godt grunnarbeid, med en god søknad og stille forberedt på intervju. Til syvende og sist handler det om at det må være riktig klaff for begge parter. Jeg tror at både min utdannelsesbakgrunn og mitt utenomfaglige engasjement gjorde meg til en sterk kandidat. I tillegg synes jeg at Telecom er en vanvittig kul bransje, med mye fart, og det tror jeg også at intervjuerne bet seg merke i.


Klikk her for å lese hele intervjuet med Magnus

LES OGSÅ: Seks studenter om sine erfaringer med internships

 


(Foto: ABB)

Michael Undrum

Internship hos: ABB AS

Fra jeg var 15 år har jeg hatt sommerjobb, og jeg hadde de tre foregående somrene jobbet i et industriselskap. Jeg tror det er viktig å vise at man kan gjøre en innsats og har litt kjennskap til arbeidslivet. Jeg forsøkte å sette meg ned og tenke godt over hva jeg er god på og hva jeg liker å jobbe med. Deretter forsøkte jeg å finne ut hvordan dette passet inn i en ABB-kontekst. Til sist brukte jeg dette i søknadsprosessen for å tydeliggjøre hva jeg kunne bidra med.


Klikk her for å lese hele intervjuet med Michael

 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet

 

(Foto: Privat) 

Kristin Lind Thornes

Internship hos: Quartz+Co

Når det er så mange dyktige søkere, som alle lever opp til karakterkrav og gjerne har relevant jobberfaring fra før, er det ikke lett å skille seg ut i mengden. Jeg var nok litt heldig også. Samtidig hadde jeg brukt mye tid på forberedelser i forkant av intervjuet, både på søknad, CV, og øving på ulike typer caseløsing som jeg visste kom til å komme på intervju. Jeg tror også jeg fikk godt frem på intervjuet at jeg var veldig motivert for å begynne i akkurat Quartz+Co. Dette var en gjennomtenkt beslutning fra min side og jeg hadde veldig lyst til å få muligheten til å bli enda bedre kjent med akkurat dette selskapet.

Klikk her for å lese hele intervjuet med Kristin

 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av internshipet

 

(Foto: Aker Solutions) 

Jakob Haug Oftebro

Internship hos Aker Solutions Engineering

Med hard kamp om jobbene blir det enda viktigere å tidlig skille seg ut i mengden, enten det er med gode karakterer, unik søknad eller utfyllende CV. For meg var det ikke altfor mye å hente i karakterdivisjonen. Jeg fokuserte heller på å skrive en ærlig, gjennomført og utdypende søknad som beskrev meg, min tid på NTNU, og hvorfor nettopp KBeDesign var den arbeidsplassen jeg ønsket mest. Jeg la vekt på mitt engasjement i frivillige organisasjoner, samt evne og iver etter selvutvikling og videre læring. For framtidige søkere tror jeg dette kan være en ting å ta med seg; arbeidsgivere er interessert i hvilken person de ansetter, akademiske resultater er bare et hjelpemiddel for å definere dette.

Klikk her for å lese hele intervjuet med Jacob

 

LES OGSÅ: Seks grunner til å skaffe seg et internship

 

(Foto: DNB)

Martine Akselsen

Internship hos DNB Markets

Jeg skrev en søknad spesielt rettet mot DNB, hvor jeg forklarte mine grunner for å søke hos DNB og hvorfor jeg hadde troen på at jeg ville passe inn i akkurat denne bedriften. Videre er jeg medlem i et relevant utvalg på BI, som jeg tror styrket mine sjanser for å få internship. I tillegg tror jeg mange bedrifter ser positivt på utvekslingsopphold, som viser at man ikke er redd for utfordringer og nye erfaringer.


Klikk her for å lese hele intervjuet med Martine 

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

(Foto: Privat)

Christoffer Anderson

Internship hos: Deloitte

Jeg mener kombinasjonen av utenomfaglige aktiviteter og gode akademiske resultater er med på å skille en ut i mengden av søknader. I mitt tilfelle har jeg ved siden av studiene engasjert meg med solide verv i både ISFiT og Norges største kulturfestival, UKA, hvor jeg hadde stillingen som Konsertsjef. Det er verdifulle erfaringer som har gitt meg en god ballast på veien videre mot arbeidslivet. I tillegg brukte jeg mye tid på å finne ut hvordan jeg passet inn i en Deloitte-kontekst, og på denne måten tydeliggjøre hvordan mine kvalifikasjoner, interesser og personlige egenskaper var godt egnet til en jobb hos Deloitte.

Klikk her for å lese hele intervjuet med Christoffer

 

LES OGSÅ: En snarvei ut i arbeidsmarkedet