(KarriereStart.no):

Navn: Julie Gade Gørbitz
Alder: 23
Fra: Oslo
Studerer: Energi og miljø på NTNU i Trondheim, med spesialisering i energi- og miljøanalyse

 

Hvorfor valgte du å søke sommerjobb hos Multiconsult?

Fordi jeg hadde lyst på en relevant sommerjobb der jeg kunne jobbe med fornybar energi, og fordi Multiconsult sitt MUST-program hørtes ut som en av de mest spennende sommerjobbene innenfor det temaet. Det er ikke så mange sommerjobber med mulighet for internasjonalt feltarbeid, og det synes jeg hørtes veldig kult ut. Dessuten vurderer jeg Multiconsult som en potensiell arbeidsgiver etter studiene, så en sommerjobb virket som en god mulighet til å få innsikt i bedriften.


Kan du fortelle litt om hva du jobber med nå?

Teamet mitt jobber med å gjøre et såkalt «pre-feasibility study» av et vannkraftverk i Kenyas lengste elv, Tana river. Kort fortalt skal vi finne ut om vannkraftverket bør bygges og komme med anbefalinger til hvordan det eventuelt bør gjøres. Siden jeg studerer energi og miljø, er min oppgave å undersøke de elektriske aspektene ved prosjektet, som generatorer, transformatorer og tilkobling til nettet, i tillegg til at jeg ser på miljø- og samfunnsmessige konsekvenser av et eventuelt kraftverk. Akkurat nå jobber vi med å behandle all informasjonen vi samlet inn i løpet av tre dager ute i felt. Det er en stor jobb, men det er gøy å føle at arbeidet begynner å ta form!


 

Lyst på jobb i Multiconsult? Les mer om arbeidsgiver og ledige stillinger her

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Det går ikke egentlig an å beskrive en typisk arbeidsdag, for vi gjør så mye forskjellig! Før vi dro til Kenya satt vi to uker på kontoret til Multiconsult i Oslo. Der jobbet vi med å finne informasjon om området og sette oss inn i oppgavene våre. Ansatte i Multiconsult holdt presentasjoner for oss og hjalp oss med det vi måtte lure på. Etter to uker dro vi til Kenya og satt en uke på kontoret til Multiconsult i Nairobi, der vi jobbet videre med informasjonsinnhenting og med å forberede oss til feltarbeid. Så dro vi ut i felt, der dagene gikk ut på å gjøre målinger, kartlegge området og snakke med de lokale. Når vi kommer tilbake til Norge venter to uker med rapportskriving og presentasjoner av hva vi har kommet frem til.


 

Hva er det mest spennende med å ha sommerjobb i Kenya?

Det må være feltarbeidet. Der får man jobbe med praktiske oppgaver i tillegg til at man får oppleve kulturen og møte menneskene som bor i området. Jeg synes det har vært veldig spennende å se hvordan folk lever på landsbygda i Kenya, siden det er så forskjellig fra vår egen hverdag. Det å selv kunne undersøke området og gjøre undersøkelser, istedenfor å bare jobbe teoretisk ved en pult, gjør jobben enda mer interessant. I tillegg er det selvfølgelig morsomt å kunne bruke fritiden på å dra på sightseeing, safari og besøke lokale markeder. 

 

Hva liker du ved jobben din?

Det aller meste! For det første er arbeidsoppgavene varierte og spennende, og det at vi får mulighet til å reise og se området med våre egne øyne er veldig gøy. Jeg synes også det er givende å kunne snakke med lokalbefolkningens om deres levemåter og erfaringer. I tillegg er kollegene mine, både de andre studentene på teamet mitt og de ansatte i Multiconsult, veldig hyggelige og hjelpsomme, og det er morsomt å jobbe i team. Jeg liker også at jobben er litt utfordrende, slik at jeg lærer mye og får testet kunnskapen min.

 

Hvilket utbytte har du hatt av sommerjobben så langt?

Jeg har fått bruke kunnskapen min fra studiet i praktiske arbeidsoppgaver, i tillegg til at jeg har lært mye nytt. Det å lære noe i en jobb er annerledes enn å gå på skole. I jobben lærer jeg praktisk kunnskap jeg kan bruke i arbeidet med prosjektet. Jeg har også blitt kjent med nye mennesker og har opplevd utrolig mye spennende i Kenya. Det har vært en ny opplevelse for meg å se hvordan det er å jobbe med å utvikle fornybar energi i Afrika. Det er stor forskjell fra å jobbe i Norge, og det å jobbe i felten har vært veldig viktig for å forstå hva som skal til for å kunne bygge et vannkraftverk i Kenya.

 

Les også: Slik gjør du et godt førsteinntrykk i ny sommerjobb

 

Hvor går veien videre etter endt sommerjobb?

Da skal jeg først gå femte klasse på energi og miljø-studiet og skrive masteroppgave, og så skal jeg søke jobb. Jeg har lyst til å jobbe med fornybar energi, så kanskje jeg kommer til å søke jobb i Multiconsult. Jeg har fått et godt inntrykk av dem, og så håper jeg de har fått et godt inntrykk av meg.

 

Har du noen tips til andre som vurderer å søke på en sommerjobb?

Søk på sommerjobber du virkelig kan tenke deg, slik at du kan vise ekte engasjement i søknad og på intervju! Selv om det er mange som søker samme sommerjobb, må man tørre å søke, for det kan være du har kunnskap eller interesser som gjør at du skiller deg ut. Bruk tid på skrive en søknad du er fornøyd med og som beskriver evnene dine på en god måte.