(KarriereStart.no):

Er du en av de som allerede har funnet seg jobb, så har du på mange måter kommet over den verste kneika. Den største barrieren er jo tross alt å faktisk finne seg en sommerjobb i tide. 

 

Har du i tillegg fått en jobb eller et internship som er relevant for studieretningen din, så må det kunne sies at du sannsynligvis har en nokså upåklagelig karma.

 

Men når du har landet en bra sommerjobb, melder et nytt problem seg snart: Hvordan gjør man et godt førsteinntrykk og imponererer arbeidsgiver?

 

1. Gjør research på forhånd

Har du fått deg en sommerjobb eller internship hos en bedrift du hadde pekt deg ut som et sted som ville gi deg relevant arbeidserfaring, så er det ikke usannsynlig at researchen du gjorde på forhånd er en del av grunnen til at du slapp gjennom nåløyet. Likevel er det verdt å minne om at det å gjøre research før du tropper opp til første arbeidsdag er en sikker måte å gjøre et godt førsteinntrykk på.

  

Den amerikanske karriere-eksperten Vicki Salemi har anbefalt at man leser siste nytt om bedriften og sjekker aktiviteten på sosiale medier. På den måten kan du få en oppdatering på hva bedriften jobber med, og også tenke litt på om prosjektene kan få noen påvirkning på jobben du har blitt ansatt for å gjøre.


 

Ved å gjøre undersøkelser rundt bedriften og bransjen har du også noe å bidra med hvis du plutselig sitter i et møte der forhold som har med selve bedriften eller bransjen å gjøre blir diskutert.

 

LES OGSÅ: Sommerjobb på CV-en er viktig for arbeidsgiver

 

2. Ta notater

Når du er ny i en jobb og ønsker å gjøre et godt førsteinntrykk, gjelder de samme reglene som når du sitter i en forelesningssal: Her gjelder det å huske hva som blir sagt! Ikke bare vil dette hjelpe deg med å huske de finere detaljene, men sjefen din vil også legge merke til at du følger med og registrerer det som blir sagt til deg.

 

I vår heldigitale hverdag kan det være fristende å bruke mobiltelefonen til å ta notater. Det er imidlertid en typisk felle du IKKE har lyst til å gå i. Da kan det nemlig se ut som at du sitter og tekster eller koser deg på sosiale medier. Hvis du syns det er best å skrive på en bærbar PC eller en tablet, kan du forhøre deg med sjefen om det er greit å benytte et slikt instrument som erstatning for penn og papir.


 

SE VIDEO: Alt om dine rettigheter i sommerjobben

 

3. Følg dresskoden

Hvis du har en jobb som servitør på en laidback kafé, er det selvsagt helt naturlig at dresskoden følger deretter. Har du derimot fått sommerjobb i konservative bransjer som bank, finans og shipping bør du derimot kle deg korrekt, slik at det ikke oppstår en diskusjon hos arbeidsgiver rundt måten du kler deg på.

 

LES OGSÅ: 6 tips for å lykkes i sommerjobben

 

4. Still spørsmål og vær positiv

Hvis du først har fått deg en jobb i en bransje du kan se for deg å jobbe i når du er ferdig med å studere, så gjelder det å suge til seg så mye kunnskap som overhode mulig. Det er lov å stille spørsmål, spesielt de første dagene.

 

Å stille spørsmål er også viktig for din egen jobbprestasjon. Hvis du ikke er trygg på hvordan du skal utføre oppgavene du blir satt til, er det tross alt ikke så lett å gjøre en jobb som blir lagt merke til. Vicki Salemi anbefaler at du ber sjefen om et møte der dere går gjennom ansvarsområdene dine og hva som forventes av deg fra arbeidsgiveren sin side.

 

Selv om en ny jobb kan være overveldende i starten, bør du prøve å være positiv og åpen for alle utfordringer som kommer din vei. Det kan for den saks skyld hende at du får kjedelige og lite interessante oppgaver i starten. Da gjelder det å holde ut. Husk at ingen oppgave er for stor eller for liten når du tar fatt på en sommerjobb.

 

SE VIDEO: Åshild har sommerjobb hos Multiconsult

 

5. Bli kjent med folk

Når du har en spennende sommerjobb bør du bruke alle tilgjengelige muligheter til å nettverke med folk som kjenner bransjen og bedriften. Derfor er det lurt å delta i lunsjpausene, selv om det kan være kleint i begynnelsen, når man ikke kjenner noen. Er dere flere som har sommerjobb i samme bedrift, kan du begynne med å bli bedre kjent med disse.

 

Hvis du blir kjent med folk i løpet av sommermånedene, kan det øke sjansene dine når du en dag skal ut og finne et levebrød etter endt utdanning. Dessuten viser det sjefen din at du har en sosial side, og blir du godt likt blir mulighetene for å få fast ansettelse i bedriften betydelig større.

 

Klikk her for å finne ledige sommerjobber