(KarriereStart.no):

Den dagen du er ferdig med utdanningen og skal ut på arbeidsmarkedet er det gull verdt å kunne vise til faglig relevant arbeidserfaring på CV-en. I studietiden har du muligheten til å søke deg til internships, som kanskje er den beste arbeidserfaringen du kan vise til som nyutdannet.

 

Gisle Hellsten, leder for karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, har tidligere uttalt til KarriereStart at fordelene med internships er mange og tydelige:

 

− Man får relevant praktisk erfaring, man bygger nettverk og man får sett sammenhengen mellom teori og praksis, bare for å nevne noe. Dessuten får man en smakebit av hvordan det er å jobbe i en organisasjon, noe som kan påvirke senere karrierevalg – enten ved at en ønsker å fortsette, eller at en finner ut at en vil gjøre noe annet, sier Hellsten.

 

Internships finner man innen de fleste fagretninger og bransjer, som teknologi-, advokat- og økonomibransjen, til virksomheter innen humaniora eller samfunnsfag. Du kan finne attraktive internships i alle de norske regionene, og ikke minst i utlandet – noe som gir en ekstra internasjonal kompetanse på CV-en.


 

En av dem som tilbyr internships i utlandet til norske studenter er CupoNation. De har over 120 internasjonale ansatte i Munchen, og har i tillegg kontorer i Brasil, India, Spania og Russland. Mads Bukholt, som er manager for de nordiske teamene i Cuponation, henter ofte norske studenter til internships hos deres hovedkontor i München. Her gir han deg sin topp 5-liste over hva du kan forvente som intern i utlandet.

 

LES OGSÅ: Internships – en døråpner til arbeidsmarkedet

 

1. Hektiske dager

Mads Bukholt er direktør for det Nordiske markedet i CupoNation, en spareportal med nettsider i 18 land. Hovedkontoret deres ligger i München, og Mads hører gjerne fra internship-interesserte studenter.

FOTO: Cuponation

I Norden har man et stort fokus på “å komme seg hjem til middag”. Jevnt over vil du nok kunne oppleve at dette ikke er fult så gjeldende i andre land. Det stilles større krav til at du legger ned flere timer i kontorlandskapet, og at du i disse timene arbeider effektivt. Avhengig av å sjekke Facebook fra morgen til kveld? Da må du enten lære deg å leve med abstinensene eller la være å søke på intership-stillingen. Lange arbeidsdager krever litt tilvenning, men når rytmen kommer er det vel verd innsatsen.


 

2. Stort ansvar

Blant annet er det vel verd innsatsen fordi du i positiv forstand blir pålagt stort ansvar. Tar du et internship i utlandet trenger du ikke å frykte for å havne i den velkjente “koke kaffe og sortere papirer”-stillingen. Du er hentet inn fordi hodet ditt inneholder verdifull kunnskap, og selskapet er selvsagt ute etter å bruke deg til det du har et talent for. Greit nok… Kanskje er du en boarderline-barista, men det vil du heldigvis ikke få bruk for. Jo mer du gir av deg selv og din kunnskap og kreativitet, jo mer vil du få tilbake i form av fantastisk erfaring.

 

3. Fantastisk erfaring

For her er vi inne på selve nøkkelen til hvorfor du skal ta et intership i utlandet. Det er en fantastisk erfaring, med opplevelser du aldri vil få muligheten til å få tak i andre steder. Skolebenken er både viktig og bra, men som intern kommer livets realiteter på en snor. Det er ikke lenger en lærer eller professor som leser det du har skrevet, det er toppsjefen i et stort europeisk konsern som gjerne vil høre hva du mener om både det ene og det andre. Det er ikke medstudenter du jobber på en oppgave med, men kollegaer med årevis av erfaring innenfor stien du er i ferd med å tråkke for deg selv. Du lærer å brenne for både en bedrift og din egen karriere. Du lærer internasjonal arbeidskultur.

 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av internshipet

 

4. Nytt land og ny kultur

Kultur er også et viktig stikkord for fritiden, for selv om punkt 1 kan virke skremmende så har du faktisk en god porsjon fritid også. Kanskje bruker du den til å utforske franske viner og oster på en liten gatekafé i Paris. Eller snakker du med en bayersk fyr over en iskald weissbier i München? Kanskje er det stemnigen på Camp Nou i Barcelona som gir deg en opplevelse for livet? Uansett knytter du bånd til et språk, et land og en kultur som vil komme godt til nytte den dagen du eventuelt velger å sette deg på et fly tilbake til kalde Norge.

 

5. Interesse fra arbeidsgivere

Når du så befinner deg tilbake i fjellenes land, ikke la deg overraske over interessen fra arbeidsgivere. Du vil være ekstra interessant for norske selskaper fordi de vet at du allerede har bevist at hodet ditt takler hektiske dager. De vet at skuldrene dine kan tåle stort ansvar. Du har blitt lyttet til av ledere i andre, ofte større bedrifter, og behersker et språk og en kultur de fleste nordmenn ikke kjenner godt nok til i business-sammenhenger. Et internship i utlandet er din billett til en karriere innenfor akkurat det du ønsker å bli. Lykke til på veien!

 

Klikk her for å se alle internships i Norge