(KarriereStart.no):
Veien til drømmejobben kan virke uoversiktlig, og den er full av feller. Vi tok en prat med noen av landets fremste eksperter innen jobbsøking, for å avdekke hvilke feil du må unngå.
Siri Haugen, karriereveileder ved Universitetet i Stavanger, forklarer at den mest klassiske feilen i jobbsøknaden er at man ikke skreddersyr den til stillingsutlysningen.
– Ofte blir søknaden altfor generell, og vil ikke vise kandidatens motivasjon for å søke stillingen, forklarer Haugen og legger til at søknaden heller ikke bør være for lang eller detaljert. Da kan det bli vanskeligere for arbeidsgiver å gripe essensen i kandidatens kvalifikasjoner og egenskaper, sier hun.
Haugen forteller at man må prøve å skille seg ut i jobbsøknaden fordi man ofte konkurrerer med mange andre kvalifiserte søkere. Og målet med søknaden er å gi nettopp deg et intervju.
– Det som kan skille deg fra andre, er at du klarer å formidle din motivasjon for å søke nettopp denne stillingen. Det kan være at du har en spesiell interesse i nettopp dette firmaet og må da vise at dine erfaringer og kvalifikasjoner stemmer godt med det som blir etterlyst i stillingsannonsen.
LES OGSÅ: Slik søker du på stillinger du er underkvalifisert for
Se opp for skrivefeil
André Skrivervik, som er rådgiver ved karrieresenteret på Universitetet i Tromsø, har en rekke tips om hvilke feller man må unngå i jobbjakten.
– Pass på å skrive fullstendige setninger og sørg for å ha et korrekt språk, fri for skrivefeil, forteller han. Skrivervik forklarer at det er viktig å alltid underbygge påstander man kommer med i en jobbsøknad.
– Ikke skriv at du har stor arbeidskapasitet, er omgjengelig, ryddig, dyktig og team-orientert uten at du underbygger dette. Vis til erfaring, studier og andre ting du har gjort, mener Skrivervik.
Ved å gjøre dette, styrker du argumentasjonen din overfor arbeidsgiver. Han påpeker også at man ikke må gjenta hele CV-en i søknaden.
– CV-en står for seg selv og har en egen funksjon. Trekk ut det viktigste, gå i dybden og argumentér for hvorfor dette er noe som motiverer deg.
Skrivervik fraråder også å bruke plass på floskler:
– Ikke skriv ting som at du håper på positivt svar og stiller til intervju, for det er relativt innlysende - noe annet ville være på grensen til oppsiktsvekkende, sier han.
LES OGSÅ: Jobbsøknaden = første date med arbeidsgiver
Prøv å forstå arbeidsplassen
Det er viktig å unngå en rotete og uoversiktlig CV, ellers risikerer du at mottakeren kimser av førsteinntrykket. Det gjelder å vise at man forstår arbeidsgiveren man søker hos tidlig i søknadsbrevet.
– Når det gjelder utforming, så vil det være viktig å tenke på hvilken arbeidsgiver du sender søknaden til. Er dette en offentlig/statlig arbeidsplass, eller er det en jobb i det private arbeidsmarkedet?
Det sier Kristin Wahl, leder og seniorrådgiver i Karrierehuset. Hvordan man best mulig skal svare på en annonse, kommer som regel klart frem av stillingsutlysningen, mener hun.
– Det kan bli enda klarere for deg om du går inn på hjemmesidene til den enkelte etat eller bedrift, for da vil du se hvordan du best mulig kan formulere deg for å nå fram, forklarer hun.
LES OGSÅ: Rekruttererne svarer: Dette gjør du feil i jobbsøkingen
Kreativt kun for de kreative
Wahl mener også at det er enkelte ord man kan la være å benytte seg av – uansett hvor man søker jobb.
– De og Dem trenger vi ikke lenger å bruke. I dag her vi lov til å være litt mer «dus» når vi svarer på stillingsannonser, mener hun.
– Hvor kreativ kan man være når man skriver søknad og CV?
– Når det gjelder utforming av CV og søknad, så skal dette først og fremst være informativt og interessant for mottaker, skrevet på en oversiktlig måte, sier Wahl.
Hun legger også til at kreativitet kan man bruke når man søker kreative stillinger innenfor kreative bransjer.
LES OGSÅ: Jobbsøknaden som får deg på intervju
Fem ting du MÅ passe på
- Unngå irrelevante opplysninger som interesser, korte jobber, utdanninger eller kurs som absolutt ikke har noe med jobben å gjøre. For eksempel er ungdomsskolen i dag en selvfølge som ikke er nødvendig å nevne.
- En del kurs er altfor spesifikke og irrelevante til å nevnes. Dette kan heller erstattes med "diverse kurs".
- Unngå private opplysninger som ikke har noe med jobben å gjøre. Man kan bare være personlig om man tar med noen stikkord om "personlige egenskaper" under for eksempel "nøkkelkvalifikasjoner".
- Hvis du ønsker å legge ved et bilde, bruk et ansiktsbilde i pass-størrelse, uten solbriller og caps.
- Ikke sjekk etter skrivefeil i søknad og CV rett etter at du har skrevet ferdig. Legg dem bort og se på dem igjen etter noen timer. Da har hjernen nullstilt seg og finner eventuelle feil lettere.