(Karrierestart):

Har du en hektisk arbeidsuke er det viktig å ha et system som gjør at du ikke glemmer ting. Lær deg å prioritere det viktigste først. Må du svare på mange eposter og delta på flere møter i løpet av dagen, er det fort å glemme de andre arbeidsoppgavene. Med noen enkle grep får du lettere oversikt over hva som er viktig, og hva du kan utsette til du har bedre tid.

Harvard Business Review har laget en guide med tittelen «Getting the right work done», om hvordan du går gjort unna arbeidsoppgavene mer effektivt. Og vi har samlet de beste tipsene:

1. Sortér oppgavene i grupper

Del arbeidet du må gjøre inn i forskjellige grupper etter vanskelighetsgrad, viktighet, og tid det tar å gjøre oppgaven. Er det noen oppgaver som tar mindre tid enn andre, og er relativt enkle å bli ferdige med, kan du gjøre de hvis du har tid innimellom de andre, større oppgavene.

2. Papir eller digitalt?

Skal du skrive en arbeidsliste, så bruk et medium du er komfortabel med. Er du av typen som liker å skrive ned avtaler på papir, så bruk det. Men trives du mer med digitale verktøy, så benytt deg av en applikasjon eller en huskeliste på pc, mobil eller nettbrett.

3. Gjør det igjen

Gå over listen og lag den på nytt. Se over i begynnelsen av uken hva du fikk unnagjort, og hva du ikke fikk tid til. Da får du effektivt organisert hva som må prioriteres, og du vil få en bedre oversikt over hvilke oppgaver som krever mer tid enn andre.

4. Gi deg selv påminnelser

Alle har oppgaver som egentlig må gjøres. De tar ikke all verdens tid heller, men vi pleier å utsette dem i det uendelige, slik som å ringe tannlegen for å bestille rutinesjekk. Skriv en liten notis ved siden av oppgaven, kanskje nummeret til den du skal ringe, og få det unnagjort. Utsetter du slike gjøremål i det uendelige, vil de bare bli flere over tid, og du vil irritere deg over dem konstant.

5. Slutt å gjøre flere ting på enn gang

Vi vet at det er farlig å sende tekstmeldinger og snakke på telefon når vi kjører bil, fordi det tar oppmerksomheten vekk fra veien. Det blir litt av det samme når vi jobber. Sitter du og følger med på Facebook, svarer på tekstmeldinger fra kjæresten, og samtidig svarer på en viktig epost, tar det både lengre tid, og du risikerer å ikke gjøre det du skal. Peter Bregman, en av forfatterne bak guiden, kom frem til at vi jobber 40 prosent mindre effektivt hvis vi multitasker. Legg vekk alt annet som ikke har noe med arbeidsoppgaven å gjøre, og fokusér på det du skal!