(KarriereStart.no):
Peter Economy har skrevet bestselgerboken «Managing for Dummies», som tar for seg hvordan man blir en god leder, og hvordan man unngår å gjøre de største feilene. Noen feil er uunngåelige, men noen feil bør du rett og slett holde deg helt unna hvis du ønsker å bli verdsatt og respektert som leder.

I følge forfatteren er det to forskjellige måter å gjøre feil på:

Den ene er hvor du gjør en feil, men innrømmer det. Ordner opp og passer på at det aldri skjer igjen.

Et eksempel kan være at du er leder av et prosjekt med innleveringsfrist, hvor et eksternt firma ikke leverer varene som avtalt. Den eksterne bedriften har nå forårsaket et pengetap og ingen resultater. Som leder kan du velge å være konsekvent, og avslutte kontrakten for å unngå å forholde deg til dette firmaet igjen. Fordi du jobbet kjapt for å løse problemet, viste det at du er en god leder som tar ansvar til bedriftens beste.

Den andre feilen er mye mer alvorlig, og kan i verste fall gå utover hele bedriften du jobber for. Dette omhandler ledere som ikke innrømmer feilene de har gjort, og i stedet skylder på de ansatte eller andre faktorer for å slippe unna.

Er dette din vanlige holdning, viser det at du tar lite ansvar som sjef, og over tid kan dette bli en vane som blir vond å vende. I fremtiden kan denne måten å takle problemer på gå utover bedriften, de ansatte og hvordan andre selskaper forholder seg til bedriften, da de ser at problemer ikke blir tatt på alvor.

 

Dette er de vanligste feilene en dårlig sjef gjør:

Listen under er i følge Peter Economy, de vanligste feilene en leder bør unngå for å bli oppfattet som en profesjonell og flink leder for bedriften.

 

 

1. Dårlig kommunikasjon

God kommunikasjon er viktig for at de ansatte skal gjøre sine oppgaver korrekt og effektivt. Desto bedre og mer effektivt en leder kommuniserer, desto bedre vil de ansatte skjønne arbeidsoppgaven som ligger foran dem, og sjansene for at resultatene blir gode øker.

 

2. Enkle fremfor langvarige løsninger

Enkle løsninger tilfredsstiller, men varer ikke lenge. Er det et problem som må løses, ta en pause og ta deg tid til å finne roten av problemet, og planlegg til slutt løsninger som både tar seg av problemet og som varer. Enkle løsninger utsetter bare et problem på sikt, - som å feie støv under teppet.

 

3. Dårlig på delegering

Ingen sjef kan gjøre alt alene, og ikke skal du føle at du må det heller. Gjør du alle arbeidsoppgavene på egenhånd, får du heller ikke utnyttet fordelene av dine ansattes ferdigheter. Ved å delegere arbeidsoppgaver til de ansatte, får du mer tid til å gjøre de oppgavene du må få unna. Dette er både raskere og gjør bedriften mer effektiv.

 

4. Setter ikke mål med de ansatte

Ikke la dine ansatte være uvitende. Det er viktig å inkludere de ansatte i hvilke mål bedriften må nå, og hvordan dette skal gjøres. Får ikke de ansatte informasjon om dette, vil det også bli vanskeligere for bedriften å nå sine visjoner.

 

5. Redd for forandring

Å ligge i fortiden i stedet for å se fremover, er sløsing med både tid og ressurser. Vi lever i en tid der teknologi forandrer vår hverdag og måten vi jobber på. Skal en bedrift holde følge med resten, må de også være villige til å se på innovative løsninger for å unngå at alt går til konkurrenten. Som leder bør du lære deg å forutse hvilke behov industrien vil trenge i fremtiden, og lede bedriften til å kunne ta del av disse forandringene.

 

6. Dårlig til å verdsette kvaliteter hos ansatte

Det tar ikke lang tid å vise noen at du setter pris på deres innsats – en kjapp notis som sier «takk for god innsats» eller en klapp på skulderen kan fort gjøre dagen til en ansatt mye bedre, samtidig som det vil inspirere til bedre prestasjoner i fremtiden.

 

7. Tar ting for seriøst

En god arbeidsplass er et sted der ansatte ønsker å møte hver dag. Pass på å opprettholde eller skape humor og godt humør, og fremfor alt – en hyggelig arbeidsplass for alle som jobber der.

Er det flere av disse punktene du er dårlig på å gjennomføre? Ta deg tid til å forandre det, og du vil bli en mer effektiv sjef. Bare husk at du må følge opp om forandringene over tid også.


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger