(KarriereStart.no):

Å søke på jobb kan være en fulltidsjobb i seg selv, og er ofte en lang og tidkrevende prosess. Når kun en håndfull av alle ledige stillinger blir lyst ut, kan det derfor vært lurt å ta et par viktige grep for å utvide mulighetene dine.


Marit Halvorsen er rådgiver ved Karrierehuset i Oslo. Hun forteller at det å finne nye ansatte ofte er en tidkrevende og dyr prosess for bedriften, og en av de vanligste årsakene til at stillingene ikke lyses ut.


– Skjer ikke ansettelsen internt, kan denne prosessen ta opptil tre måneders tid. De skal gjennomgå mange søknader og CV-er, holde intervju, gjøre referansesjekk og ta imot henvendelser, forklarer hun.

 

Vær synlig

Mange bedrifter henvender seg til rekrutteringsbyråer for hjelp, som tar på seg jobben med å finne rett kandidat til stillingen. For å bli synlig for rekrutterere, kan det være lurt å ta del i karrierenettsteder, som LinkedIn og andre portaler.


– Registrer en profil som er spisset mot bransjen og de type stillingene du ønsker. I tillegg bør du delta i fagdiskusjoner for å knytte nye kontakter, og besøke ulike bedrifter, forteller Halvorsen.



Å engasjere deg i ulike diskusjonsforum, interesseorganisasjoner og politisk arbeid, kan også være en fin måte å knytte kontakter som kan hjelpe deg på vei. I tillegg viser frivillig arbeid og verv at du er samfunnsengasjert og arbeidsvillig.

 

Tar kontakt selv

En annen viktig årsak til at drømmebedriften din ikke lyser ut stillinger, kan være fordi kandidater tar kontakt selv. Halvorsen anbefaler å ta direkte kontakt med bedriften for å høre om hvilke jobbmuligheter de har. Ved å ta eget initiativ, unngår du konkurransen fra andre søkere, og sjansen for at du lukes ut grunnet manglende kompetanse eller erfaring blir mindre.


– Men dersom du tar direkte kontakt med bedriften, vil du få muligheten til å vise deg frem og kanskje også komme inn til en samtale, basert på den driven du viser, forklarer hun.

 

LES OGSÅ: Hvordan kle seg til jobbintervju

 

Viktig med research

Det er imidlertid ikke bare å ringe og mase etter en jobb. Skal du være så vågal at du tar direkte kontak, er det viktig at du har salgsargumentene dine klare. Les deg opp om bedriften, hva de gjør og hvem de er. Finn ut mest mulig informasjon om deres visjoner, hvem som jobber der og hva som står om dem i media.



– Alle disse tingene må du undersøke i forkant. Snakk med folk som sitter i lignende stillinger, før du tar den telefonen. Fordi det er viktig at du øver deg på å presentere din kompetanse, spisset mot det du antar er deres behov. Også må du sjekke ut om dine antakelser stemmer, forteller hun.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger