(KarriereStart.no):

Som nyutdannet føles jobbjakten ofte ekstra lang og tung. Du er endelig ferdig med studietiden og har kanskje gledet deg til å komme deg ut i arbeidslivet, men så står ting på stedet hvil.

 

Det amerikanske nettstedet About careers har listet opp seks tips som hjelper deg å få fart på jobbsøkeprosessen.

 

1. Vær klar over at utdanningen din ikke nødvendigvis er direkte relatert til det som blir karrieren din 

Du har kanskje gått et studium som skal kunne gi deg jobb innen ett bestemt felt, men det er ikke nødvendigvis sånn at det er dét feltet du bør satse på. Dine egenskaper, sammen med utdannelsen din, kan gi deg mange flere muligheter enn det. Du bør derfor se på mulighetene for å jobbe i yrker som bare delvis er relatert til utdanningen du har tatt.

 

2. Vær forberedt på å starte med noe annet enn drømmejobben

Selv om du har gått fem år på universitetet for å forberede deg på karrieren, kan det være verdt å ta en jobb som forbereder deg ytterligere på arbeidslivet, før du tar fatt på karrieren. Den første jobben du tar trenger ikke være akkurat det du er på jakt etter, men en slags overgang fra studentlivet, og en måte å bli kjent med yrket og arbeidslivet på. Samtidig får du bredere forståelse for hva som er der ute. Pass dog på å ikke hoppe fra jobb til jobb i starten, da få arbeidsgivere setter veldig pris på det.


 

3. Se etter praksisplasser og internships

Om du ikke finner jobben du vil ha med en gang, se etter praksisplasser og internships du kan ta. Å ha praksis i en bedrift er en super måte å både lære om yrket i praksis og få en liten fot innenfor. Det er heller ikke umulig at sjefen tilbyr deg en stilling hos dem etter at praksisperioden er ferdig, eller at han ringer deg opp neste gang han har en ledig stilling.

 

Klikk her for å søke blant internships og traineeprogrammer i Norge og i utlandet

 

4. Let etter jobber overalt

Det holder ikke å bare sjekke de største jobbsøkersidene til frokosten hver dag. Hold deg oppdatert på alle karrierenettsider og på sosiale medier. Bruk Facebook, Twitter og LinkdIn for alt det er verdt, og la alle du kjenner få vite at du er på utkikk etter en jobb. Jo flere som vet, jo større sjanse er det for at du får nyss om ledige stillinger som ikke er utlyst, eller at noen finner ut at de uansett vil ha deg med på laget. Kjenner du noen som kjenner noen innen bransjen du vil jobbe i, er det desto viktigere at de får vite at du leter etter jobb.


 

5. Vurder å flytte

Vi er hjemmekjære, de fleste av oss, men når du er på jakt etter din første jobb er det lurt å være villig til å kunne flytte på seg. Ikke kun let etter jobber i hjembyen, for plutselig dukker det opp noe du ikke ville kunne si nei til et annet sted.

 

6. Finpuss CV-en din

Les guider på nettet om hvordan CV og søknad ser best mulig ut, og gjør en skikkelig jobb med å få det til å se bra ut. Det er fort gjort at CV-en din havner rett i nei-bunken hos arbeidsgiver, selv om du ville vært perfekt for stillingen. Send aldri fra deg CV og søknad uten å ha fått noen til å se over dem først, og aller helst noen som har peiling på søknadsskriving.

 

LES OGSÅ: CV-en din bedømmes i løpet av seks sekunder 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger