(KarriereStart.no):

 Når du søker på en stilling er det viktig å sørge for at alt det formelle er i orden. Det er tross alt dumt hvis søknaden din blir avvist på bakgrunn av ting som feil oppsett i CV-en eller dårlig språk på CV-en. Samtidig er det ikke alle som er like stø i norsk rettskrivning. Årsakene til det kan være mange, og trenger slett ikke ha noen sammenheng med de faglige kvalifikasjonene dine. Noen har for eksempel norsk som sitt andrespråk, mens andre igjen sliter med lese- og skrivevansker som dysleksi. 

 

Hvis du hører hjemme i en av disse kategoriene, sitter du kanskje og bekymrer deg for at språket i søknaden din er under pari og ikke virker profesjonelt nok. En slik bekymring er ikke helt ubegrunnet: Ifølge NAV er det ofte CV-ene og søknadene med skrivefeil som blir avvist først. I et intervju med Aftenposten i 2013 forklarte rekrutteringslederne André Steinsett Mathiesen og Kjersti Kværnes i Statoil at små skrivefeil i verste fall kan koste deg jobben.

 

Les også: Disse jobbene har lavest lønn

 

– Mange tenker kanskje ikke over at små skrivefeil kan være viktige. Men det er fort gjort å tenke at kandidaten er unøyaktig eller utålmodig dersom han eller hun ikke har tatt seg tid til å kjøre stavekontroll, uttalte Steinsett Mathiesen i intervjuet.


 

NAV kan lese korrektur

Heldigvis finnes det mange ting du kan gjøre for å luke ut så mange skrivefeil som mulig før du søker på en stilling. Det du selv kan gjøre er å gå gjennom teksten flere ganger før du eventuelt sender inn søknaden. Ha in mente at det er typisk å finne skrivefeilene etter at man har trykket på send-knappen. Vi anbefaler derfor at du går med lys og lupe over teksten før du sender den av gårde. I noen digitale jobbplattformer er det også mulig å endre på teksten selv om den har blitt sendt inn, så lenge fristen ikke har gått ut. 

 

Det mest intuitive å gjøre hvis man ikke akkurat skriver på nivå med en norsklektor, er å finne ut om man har noen over gjennomsnittet skriveføre mennesker blant familie og venner. Hvis du er registrert som arbeidssøker hos NAV kan de gå gjennom CV- og søknadsteksten for deg. Alt du trenger å gjøre er å ringe til NAV og avtale time med en veileder. 


 

Er du ung arbeidssøker tilbyr jobbX.no gratis jobbsøkerkurs for deg som er mellom 16 og 26 år, uansett nivå på norskkunnskaper. Er du student er det dessuten ganske vanlig at universiteter og høgskoler har studieverksted og læringssenter (biblioteket) som kan hjelpe deg med å rettskrive en søknadstekst. Hør for eksempel med skolebiblioteket om hvorvidt de eller en annen instans på lærestedet ditt kan hjelpe deg med søknaden din. 

 

Sliter du med dysleksi kan du også benytte diverse verktøy som gjør det lettere å skrive prikkfritt. Hvis du for eksempel er student med lese- og skrivevansker kan du ha rett på støtte til datahjelpemidler som Lingdys eller Textpilot.

 

Les også: Dette er de vanligste CV-feilene

 

Innvandrer?

Folk som har innvandret til Norge opplever ofte flere hindre i arbeidsmarkedet enn de som er født og oppvokst i landet. Mye av dette skyldes for eksempel at det er tungt å tidkrevende å lære norsk i voksen alder. Samtidig gir det å beherske norsk på et høyt nivå deg mange flere muligheter på arbeidsmarkedet, og derfor anbefaler NAV innvandrere å lære seg norsk. Selv om det kan være vanskelig å skrive søknad på et språk man ikke behersker til fulle, er det lurt å likevel skrive søknader. Selv om søknaden ikke er plettfri, blir du bedre og bedre til å skrive for hver søknad du lager. 

 

Kommunen og fylkeskommunen tilbyr ofte norskkurs for innvandrere. Hvis du er innvandrer og har et annet morsmål, finnes det i tillegg mer omfattende norskkurs som du kan ha rett til å få gratis. Om du får gratis opplæring eller om du må betale, avhenger av typen oppholdstillatelse du har, når du fikk den, og hvor gammel du er

 

Er du kvinne og innvandrer tilbyr organisasjonen LIN  (Likestilling, Integrering og Nettverk) gratis språkkurs som et supplement til det offentlige tilbudet. LIN tilbyr norskkurs med stort fokus på studieteknikk, motivasjon og strategisk opplæring i bruk av grammatikk. Vi gir deg kvalifisering nok til at du på egen hånd kan ta norskprøver tilsvarende nivå A2, B1, B2.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger