(KarriereStart.no):

– En barnesykepleier er en sykepleier som utøver sykepleie til nyfødte, barn og større barn fra 0-18 år. Vi kan jobbe med barn som fødes for tidlig, fødes med sykdom, utviklingsavvik eller som utsettes for ulykker. Vi jobber også med barn som rammes av akutt eller kritisk sykdom, eller har en funksjonsnedsettelse, sier Kristian Kjærnes, som er barnesykepleier ved Oslo universitetssykehus.

 

Barnesykepleiere kan jobbe på nyfødtintensiven, på intensiven for større barn, samt på barnemedisinske- og barnekirurgiske avdelinger. De kan også jobbe i habiliteringstjenesten og kommunehelsetjenesten.

 

Kristian forklarer at det er mange som tror at det er tøft og vanskelig å jobbe med barn i slike sammenhenger. Han bekrefter at det til tider kan være det, men at det er glede og takknemlighet som preger arbeidsdagen mest.

 

– Barna lever i nuet, og fokuserer ikke så veldig mye på sykdom. Det som er viktig for en barnesykepleier, er å fremme det friske i barnet. Det får vi til ved hjelp av lek og avledning. Man kan faktisk leke litt på jobb, og det er noe av det som gjør det så fint, sier han.


 

SE OGSÅ: Hva gjør en psykiatrisk sykepleier?

 

For å bli barnesykepleier må du først ta en treårig bachelorgrad i sykepleie. Deretter må du ha relevant praksis i to år, før du kan søke på etterutdanningen, som tar halvannet år. Men det er også noen personelige egenskaper som kreves for å bli en god barnesykepleier.

 

– Du må like barn, og du må ha gode kommunikasjonsevner. Du må også ha god vurderingsevne og kunne takle stressende situasjoner, for eksempel i akuttsituasjoner.

 

– Det som er givende, er at vi får lov til å jobbe med den mest sårbare pasientgruppen, og heldigvis går det bra med de fleste pasientene. Det er en fantastisk følelse når du kan si «ha det bra» til et barn som har vært lenge på sykehus, og er frisk, avslutter Kristian.

 

Les mer om jobbmuligheter og arbeidsgivere innen helsesektoren