(KarriereStart.no):

– I mine øyne er en god sykepleier en som er omsorgsfull, empatisk, klarer å ta faglige avgjørelser og møte mennesker, sierer Marie Braatlund Shah, som er sykepleier på Akershus universitetssykehus (Ahus).

 

Hun forklarer at det er viktig å være rolig, vise at man har oversikt og kontroll, ta seg tid og være til stede for pasientene sine.

 

– En typisk sykepleieroppgave er å følge opp og observere pasienter og pårørende over en hel dag, gi informasjon, gi medisiner, og observere effekten av de medisinene, eller generell stell og pleie av pasienter.

 

Selv jobber Marie på en medisinsk sengepost på et sykehus, men sykepleiere kan jobbe med veldig mye forskjellig. I utgangspunktet må man ha en treårig bachelorgrad fra en høgskole for å bli sykepleier, men det finnes også veldig mange muligheter for videreutdanning.

 

SE OGSÅ: Hva gjør en intensivsykepleier? Yrket på to minutter

 

– Du kan blant annet bli jordmor, intensivsykepleier, anestesisykepleier, barnesykepleier, kreftsykepleier eller helsesøster. Det er veldig bredt og variert, forklarer Marie.


 

Du kan også ta videreutdanning innen avansert klinisk nyfødtsykepleie, slik som sykepleieren Malen Vik, som forklarer hva studiet går ut på i denne videoen. Men selv etter fullført utdanning, og eventuelt videreutdanning, er man ikke ferdig med å lære. Som sykepleier er det nemlig veldig viktig å holde seg faglig oppdatert til enhver tid.

 

– Du er på en måte aldri ferdig utlært som sykepleier, og det er hele tiden nye medisiner, og det er stadig utvikling. Derfor må en sykepleier hele tiden oppdatere seg.

 

LES OGSÅ: Dette er helsesektorens mest attraktive arbeidsgivere

 

Om man velger å jobbe på sykehus, må man regne med å jobbe på ulike tider av døgnet. Sykehusene er tross alt alltid åpne, og syke mennesker trenger alltid pleie og omsorg. Marie forklarer at det innebærer en tredelt turnus, hvor man også må jobbe hver tredje helg.

 

– Jeg synes du skal bli sykepleier, fordi man virkelig kan gjøre en forskjell, det er store jobbmuligheter, og det er en veldig morsom og givende jobb, avslutter Marie.

 

Les mer om arbeidsgivere og jobbmuligheter i helsesektoren