– En porteføljeforvalter er en som prøver å søke best mulig avkastning på kundenes penger. Vi investerer i selskaper som er børsnotert, som vi mener vil komme til å være mer verdt i fremtiden. Enten fordi de kommer til å ta en større del i fremtiden, fordi ting endrer seg, eller fordi de i dag er priset lavere enn det vi mener er riktig, sier Håkon Hjelstuen, som er porteføljeforvalter i Danske Bank.
Han forklarer at en slik jobb kan bli ganske altoppslukende, fordi man egentlig alltid må være «på».
– Det første jeg gjør om morgenen er å oppdatere meg på hva som har skjedd i markedene mens jeg sov. Særlig i USA og Asia, fordi det kan ha en påvirkning på markedet her i Norge. En må hele tiden holde seg oppdatert.
Noe som har overrasket ham ved stillingen som porteføljeforvalter, er all den kompetansen man får tilgang til.
– Vi får prate med de aller flinkeste folka i børsnoterte selskaper, men også i selskaper som ikke er børsnotert. Man er en viktig spiller når det gjelder å forvalte kapital. De fleste er avhengig av oss for å utvikle seg. Det å få den tilgangen er utrolig spennende.
Gode personlige egenskaper for dette yrket er nysgjerrighet, lærevillighet, å være glad i endring, samt være analytisk.
– Man bør også like å sitte med tall, og prate med mennesker og selskapene.
Den vanligste veien til å bli porteføljeforvalter, er å først ha vært aksjeanalytiker i et meglerhus, hvor man har gitt råd til dem som er porteføljeforvaltere.
– De som gjør det veldig godt blir ofte hanket inn til å bli porteføljeforvaltere, hvis de mener at de passer som det. Samtidig er det veldig mange andre bakgrunner som også er relevante. Både konsulenter, folk som har jobbet i selskapet nettopp fordi at de har vært med på å kanskje bygge et selskap selv eller forme et eller bare skaffet seg erfaringen fra å være på en økonomiavdeling eller toppledelse i et selskap, avslutter Håkon Hjelstuen.