– En landbruksmaskinmekaniker er en som skrur på alt av utstyr til bonden. Du kan jobbe på alt fra traktorer til treskere, rundballepresser, ploger, harver, sprøyter, Gatorer og gressklippere. Alt mulig. Vi holder bøndene i gang, og så lenge bøndene er i gang så får vi mat på bordet også, sier Magnus Arteid, som er landbruksmekaniker i Felleskjøpet Agri.
Arbeidet kan utføres inne på verkstedet hvor han er ansatt, ute hos bonden, midt i byen, ute på et jorde eller midt i skogen. Hvor som helst, med andre ord.
– Jeg ble landbruksmaskinmekaniker fordi jeg ville ha en variert hverdag, jeg ville utfordre meg selv med å skru på stort og tungt utstyr. Jeg synes det er gøy fordi det gir meg en utfordring i hverdagen.
Landbruksmaskiner blir stadig mer avanserte, både når det kommer til elektronikk, hydraulikk og luftsystemer. Når man skal jobbe på slike maskiner holder det derfor ikke å bare ha peiling på motorer. Man må også sette seg inn i blant annet GPS-signaler, satellitter og ulike styreenheter.
– En traktor i dag er egentlig en stor datamaskin. For å fikse dem må du være flink
med IT, men også med hendene, sier han.
Ifølge Magnus må en god landbruksmaskinmekaniker ha evnen til å tilpasse seg alle situasjoner og være flink til å skru – både på egenhånd og sammen med andre. Man bør også kunne jobbe med feilsøking uten å bli altfor frustrert, og man bør like nye utfordringer.
– For å bli landbruksmekaniker går du først TIF på VG1, og så kan du gå landbruksmekanikerlinja på VG2. Så er du ute som lærling, da er du nesten garantert jobb når du har fått lærlingplass.
Han legger til at man også kan bli landbruksmaskinmekaniker gjennom voksenopplæringen, om dette er noe du finner ut at du vil gjøre senere i livet.
– Det er jobbmuligheter over hele landet, og det er et stort behov for flere landbruksmaskinmekanikere i Norge. Jeg synes du skal bli landbruksmaskinmekaniker fordi vi trenger flere av oss, og vi holder bonden i gang, avslutter Magnus Arteid.