Revisjons- og rådgivningsselskapet RSM brettet opp ermene for å rydde strandområdet ved Usken på Hommersåk fredag. Det var det også et skrikende behov for, og i løpet av noen timer var flere titalls søppelsekker fylt opp.

USKEN: – Vi gjør det for naturens del og dyrene. Spesielt fuglene, slik at de ikke skal få i seg søppelet og mikroplasten, sier partner i RSM, Gunnar Strøm. 

Han og elleve andre ansatte i RSM på Forus brukte hele arbeidsdagen på fredagen til å rydde strandområdene ved Usken. Det samme gjorde de i fjor også, og til tross for at søppelplukking ikke nødvendigvis er den kjekkeste hverdagsaktiviteten, forteller Strøm at dette er noe de har gledet seg til.

– Det var noen som ikke hadde anledning til å være med i fjor, og de sier at de har gledet seg i lang tid nå. BÅT: Gunnar Strøm er fra Hommersåk, og søppelplukking på strendene her er derfor en sak som han brenner for. For å komme til strendene ved Usken, fraktet han de ansatte med denne båten.

Høyst nødvendig

Du ser ikke søppelet på lang sikt, men når du kommer innover øya, viser det seg at arbeidet RSM gjør her, er høyst nødvendig. 

– Vi har funnet sprøytespisser, batterier, isopor og mye forskjellig, sier Strøm. 

– Det er kjekt å plukke søppel, men det er ikke kjekt at det er så mye, sier Solfrid Skjeveland. På under to timer, er det fylt opp nesten ti søppelsekker, og da skal det plukkes i flere timer til. I fjor fylte bedriften opp hele 37 søppelsekker. 

– Vi er mange som er overrasket over hvor mye søppel det egentlig er. Dette er noe vi godt kan snakke om, men det hjelper bedre å se det, sier Strøm som også bor på Hommersåk. 

Flaskepost

– Er det bare jeg som er varm, spør Lise Leikvoll Oftedal.

– Nei, søren nå tråkket jeg akkurat oppi noe seig gugge, sier Ingrid Fløre Næss.

Noe seig gugge, blir det derimot ikke i matpausen. Mellom ransler, støvler, pølser, brus og kaffe, tar gjengen seg en velfortjent pause. For øyeblikket er det samlet nærmere 20 søppelposer med all slags ting som ikke hører til i naturen. Deriblant en flaskepost fra for minst fire år tilbake, signert Markus og Jonas.

"Hei, håper dere liker denne flaskeposten. Vi blir veldig glad hvis dere sender en flaskepost tilbake, hilsen Markus og Jonas."

Selv om Markus og Jonas helt sikkert er dyktige søppelplukkere, var ikke de å finne denne dagen for en kommentar til Sandnesposten. De som derimot også har bidratt, er Ryfylke Friluftsråd, Riska båtforening, og Sandnes & Jæren dykkerklubb med alt ifra båt, utstyr og innhenting av søppelsekkene.

 – Vi syns vi får veldig mye ut av dette. Det er kjekt å treffes i en slik setting, og det er gøy å møtes utenfor kontoret. Det er en veldig positiv form for teambuilding, sier Strøm.