Bransjen der du aldri går ut på dato
Én ting er helt sikkert: Revisorer vil det alltid være bruk for!
I et Europa fylt med nedslående nyheter på arbeidsmarkedet for nyutdannede, er det greit å tenke litt over jobbsikkerhet. Også i Norge, hvor det tilnærmet er full sysselsetting, er det enkelte bransjer som rammes hardt av endrede konjunkturer.
Revisjonsbransjen er imidlertid ikke utsatt for dette. Det sørger lovverket for. Så lenge det finnes et næringsliv, og norske bedrifter er lovpålagt revisjon vil det alltid være behov for revisorer.
Slik ser revisjonsbransjen ut
Å, så dørgende kjedelig, tenker du kanskje. Bransjen er jo bare fylt opp av tallnerder som dukker ned i regnskapsbøkene og kun løsriver seg ved lunsjtider.
Slett ikke! karrierestart.no har vært på besøk hos flere av de største revisjonsfirmaene i bransjen og sitter igjen med et ekstremt godt inntrykk: De er ryddige og har oversikt.
De har steinkontroll på dem de ansetter og sørger for å følge opp nyansatte på en skikkelig måte. Bransjen, med de fire store revisjonsselskapene i spissen, er klar over at konkurransen om arbeidskraften er knallhard og legger stor vekt på å rekruttere de rette hodene.
Samtidig er de bevisste på de sosiale faktorene som må til for å skape en fellesskapsfølelse.
Men de er også klar over at bransjen for en del nyutdannede, kun er et springbrett inn i andre deler av næringslivet og er derfor opptatt av å bygge gode, langsiktige relasjoner. En ansatt i dag kan fort bli en finansdirektør hos ett av de større selskapene i morgen. Og dermed en potensiell kunde.
Utdanningsløpet for revisorer
Det finnes to typer revisorer i Norge: Registrerte og statsautoriserte revisorer.
For å få godkjenning fra Finanstilsynet kreves revisorutdanning på bachelor og/eller masternivå samt tre års relevant yrkespraksis. Da er man ifølge Revisorloven godkjent revisor. Imidlertid åpner stats-autorisasjonen opp noen ekstra dører for deg: Børsnoterte selskap er for eksempel pålagt kun å bruke denne type revisorer.
Dessuten pålegger loven at revisorer etterutdanner seg. 35 timers revisjon (ink. 14 timer etikk), 21 timer regnskap og 21 timer skatterett skal tilbys av den som ansetter.
Hvordan du får deg så en revisortittel?
Det kan du lese mer om i utdanningsløpet vårt. Den gir også oversikt over hvilke skoler og universitet du kan velge mellom.
Les mer om utdanning til revisjonsyrket her
En av samfunnets viktigste vaktbikkjer
Det er lett å glemme hvilken viktig jobb revisorene gjør når de spør og graver om den minste uoverenstemmelse i det norske næringslivet.
Anti-korrupsjon, beredskap, selskapsledelse og varsling er noen av de viktigste områdene der revisjonsselskapene gjør en betydelig innsats for samfunnet.
Vekst i overvåkning, korrupsjon og et komplisert internasjonalt lovverk har før til at revisjonsbransjen har begynt å hente inn ekspertise fra andre områder enn tradisjonell revisjon.
En hel bransje med private etterforskere har vokst frem for å hjelpe næringslivet forebygge økonomisk kriminalitet. Og det hele begynner å bli ganske komplisert og sammensatt.
Bransjen tar på seg oppgaver innen alt fra krisehåndtering, håndtering av konflikter på arbeidsplassen, sosial dumping, dårlige arbeidsforhold, styreansvar, risikokartlegging til erstatningsansvar, straffeansvar og oppfølging overfor tilsynsmyndigheter.
Det stilles høye krav til dem som skal levere granskingstjenester, og kvalifikasjoner må være viktigere enn pris. Men lukrative marginer, blant annet som en følge av økende nettkriminalitet, bekymrer en del eksperter.