(KarriereStart.no):
I alle yrker er det visse personlige egenskaper og interesser som bør ligge til grunn for å være egnet for jobben. Den umiddelbare tanken vil nok for de fleste være at potensielle revisorer først og fremst må være over gjennomsnittet interessert i tall og økonomi. Det er i og for seg helt riktig, men det er viktig å være klar over at revisoryrket består i langt mer enn å kontrollere tall. Som revisor vil du være mye ute hos kundene og møte mange mennesker i ulike bransjer, noe som krever at du er utadvendt, sosial og at du liker å omgås mennesker.
Stereotypen blir motbevist
Klisjeen om at den gjennomsnittlige revisoren er en grå og innesluttet tallknuser uten sosiale egenskaper blir ikke bare avvist av bransjen – den har også blitt avkreftet gjennom beinseriøs forskning.
Doktorgradsstipendiat Carmen Olsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) har gjennomført en personlighetsstudie som antyder at revisjonsstudentene faktisk er mer utadvendte og sosiale enn andre økonomistudenter. Sammen med sin veileder, professor Iris Stuart, har hun samarbeidet med forskere fra Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, om en tverrfaglig studie på området. Hensikten var i utgangspunktet ikke å teste hvor gøy det er å omgås eller dra på fest med revisorspirene. Målet var heller å vurdere deres personlige egenskaper med tanke på at det kan ha innvirkning på hvilket skjønn han eller hun utviser i jobben som revisor.
– Vi ser at revisorstudenter er mer skeptiske enn andre, noe som egentlig er et etisk krav for en revisor. Det er svært viktig, sier Olsen til forskning.no.
Siden hun selv fullførte revisorstudiet ved NHH i 2010, ble hun ikke overrasket over at de også viste seg å være mer sosiale og utadvendte enn andre økonomistudenter.
– Nei, ikke for meg, for jeg har jo erfaring fra mitt eget kull. Men legmenn har ofte en forestilling om at revisorer er introverte og kjedelige. Det er nok mange som tenker at revisorer ikke de mest spennende menneskene.
Hun forteller også at revisjonsstudentene skilte de seg signifikant fra normen ved å være mer målrettede og målbevisste.
Ellen Hiorth Marthinsen Kulset avla sin doktoravhandling i revisjon ved NHH i fjor, og var opponent da Olsen presenterte funnene på FIBE-konferansen på NHH i januar 2014. Hun mener studien viser at revisjonsstudentene innehar egenskapene som trengs i yrket.
– De fleste som har jobbet i revisjonsbransjen, vet at folk i dette faget er like forskjellige som i andre bransjer. Men på den andre siden ønsker du ikke hvem som helst inn i yrket. En vil helst at en revisor skal ha noen av egenskapene som Olsen observerer i sin studie, forteller hun til forskning.no.
LES OGSÅ: Nordmenns appetitt på jobbskifte dramatisk redusert siste halvår
Hvilke persontyper ønsker selskapene?
Lena Bakken Køso, som jobber som revisor i Deloitte, forklarer at den ideelle sammensetningen er en kombinasjon av sosiale egenskaper og en forkjærlighet for tall.
– Revisjon passer for dem som er detaljorienterte, med kontroll på tall og regnskap. Samtidig må de være kundeorienterte, siden de ofte er utplassert hos kundene, sier Lena.
Den klassiske nerden, som utelukkende har sans for teori og tall, ser hun sjelden eller aldri.
– Nei, de ansatte her må være utadvendte og flinke til å argumentere. Det er viktig å fremstå som en veileder og støttespiller for kunden, da må en tørre å diskutere. I bunn for argumentasjonen ligger selvsagt analyse og logikk, understreker hun.
Maria Brevik i HR-avdelingen i Deloitte er enig.
– Faglig dyktighet er helt klart essensielt når vi ansetter revisorer, men vi ser etter de som har kombinasjonen gode karakterer og sosiale skills.
Revisjonsselskapet EY har et slagord som oppsummerer den ideelle ansatte: «Likeable professionals with passion for excellence». Rekrutteringsansvarlig Kjersti Arntsen ved HR-avdelingen i EY mener de ansatte også må like å oppnå noe sammen.
– Her må de som jobber ha konkurranseinstinkt, samtidig uten for spisse albuer, sier hun og understreker at den faglige dyktigheten er en selvfølge.
– Hvis de som begynner her ikke brenner for revisjon i utgangspunktet, har vi som mål å tenne gnisten. Vi finansierer jo studiet Master i Revisjon og Regnskap etter to år. Men passer ikke det, er det alltids muligheter innen andre forretningsområder, som bedriftsrådgivning, skatt og transaksjoner, forklarer Arntsen.