(KarriereStart.no):

 Når Odd står på scenen, virker det som den største selvfølge. Han formidler tekster med stødig stemme og rørende innlevelse. Han skiller seg ut i en ellers pop-orientert musikkindustri, og servere enkle viser med en ro de aller fleste bare kan drømme om.

 

Det er mange som drømmer om en plass i musikkbransjen, men for de aller fleste blir det bare med drømmen. For Nordstoga derimot førte lærerstudiene, utrolig nok, til et liv som artist. Vi var så heldige å få innblikk i Odds beste tips for de som vil samme vei.

 

Musikerdrømmen

Ikke klar for å studere musikk sa du? Vel, Odd gikk på naturfaglinja på gymnaset. Han var innom folkehøgskole og hæren før han omsider begynte på lærerstudiet med hovedfag i musikk.

 

Men selv om han studerte til å bli lærer, var det en annen drøm som lå og lurte. Kanskje i likhet med deg.

 

Hva drømte du om under studiene?

 

– Å bli musikar, svarer han. Enkelt og greit.

 

Interessen var der altså, også da han gikk på lærerhøgskolen i Bergen. Og for å få utløp for kreativiteten startet han og noen medstudenter band under studietiden. De var ivrige, ringte plateselskaper, leverte demoer og maste. Og i 1997 ble «Fuggel i karmen» en radiohit. Slik havnet Odd Nordstoga i musikkbransjen.


 

Oppskriften på en musiker

Men det er ikke bare bare å overleve i en snever musikkbransje. Det blir stadig vanskeligere å bryte gjennom, og orientere seg i virr-varret av ord som pressebilder, merkevarebygging og labels. Men Odd har en litt annen vinkling på hva som er viktig. Når det kommer til stykket er det visse egenskaper som må ligge til grunn for å bli musiker før man kan tenke utover.

 

Se film:  Vebjørn Sand forteller om kunsten og karrieren

 

– Stå-på-vilje, lite sjenanse, ein spesiell musikalsk personlegdom og evna til å like godt å jobbe med musikken jamnt og trutt.

 

Og det er kanskje det vi kan lære av Odd Norstoga, i en ellers bråkete, digitalisert verden: autentisitet og pur musikkglede.

LES OGSÅ: Portrettintervju med Jan Vardøen - Gründer, båtbygger, musiker og filmregissør

 

En vanlig dag i livet

Når Odd ikke spiller konserter, ser en vanlig dag ut som for de fleste andre. Familien tar opp en stor del av hverdagen, og som hos småbarnsfamilier flest er det barnas rutiner som kommer først.


 

– Opp klokka kvart over sju, frokost og sende barna på skulen, koke kaffi, opp på kontoret og jobbe med ein låt eller ein demo fram til lunch klokka tolv. Så anten fortsette med det eller ut å gå, springe, symje eller ta ein skitur fram til barna kjem frå skulen og det er middag som skal lagast.

 

Lyst på jobb innen kunst og kultur? Les om arbeidsgivere og finn ledige stillinger her

 

Vi har jo allerede et bilde på hvordan Odd er gjennom tekstene han skriver, og kjenner han som roen selv. Det er godt å vite at det enkle fortsatt har en plass i norske hjerter. Og autentisiteten er kanskje Odds sterkeste våpen. Den konsentrerte gleden i musikken er hans beste tips for drømmende musikerspirer.

 

– Eg trur det viktigaste trass alt er å jobbe med musikken. Du må bli og vera det som plateselskap og management treng. Om du trur at dei kan lage deg til det er du på feil spor. Tenk mindre på å bli sett og meir på å bli noko som er verd å sjå.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger