(KarriereStart.no):

Hun er overraskende blid.

 

- Skal vi ta trappene eller heisen?, spør Kristin Krohn Devold, i lobbyen på Næringslivets hus, hvor hun siden 2013 har vært administrerende direktør for NHO Reiseliv.

 

- Hvilken etasje er det, da? spør jeg.

 

Det er femte. Et lurespørsmål, altså. Kristin vil lure i oss litt mosjon. Vi tar heisen. Kristin tar alltid trappene. Det undrer meg ikke. Hun er den typen person som gjør alle bevegelser raskt. Går fort, ler hjertelig, slarver ikke. Kristin Krohn Devold ba om å få spørsmålene til intervjuet på forhånd, og hun sendte tilbake seks sider med svar. Det er ganske usedvanlig.

Kristin Krohn Devold
 
Navn: Kristin Margrethe Krohn Devold
Alder: 53 år
Stilling: Administrerende direktør i NHO Reiseliv
Utdanning: Siviløkonom; mellomfag i sosiologi; grunnfag i matematikk
Sivilstatus: Samboer, en datter og en sønn
 

 

- Jeg gjør alltid det, smiler Kristin.

 

- Det er så mye mer effektivt. Så kan vi komme forbi alt det der kjedelige pjattet og komme til noe som er mer spennende.

 

Jeg trodde kanskje det var en kontrollfrikgreie. Men nei. Det er en effektivitetsgreie.


Ikke tid til bomull

Kristin skriver at hun liker direkte tale, og misliker omveier og feighet. Hun mener det er en sunnmørs-greie, kort og kontant. Bomullsprat, derimot, er en Oslo-greie, der budskapet blir så pakka inn, at det nesten forsvinner, forklarer sunnmøringen lattermildt.


 

- Det er et valg jeg tok tidlig. At jeg har ikke tida, sier hun.


Hun har ikke tid til å pakke inn ting i bomull, bare fordi det er en risiko for at noen blir fornærma. Den risken tar hun.

- Det var kanskje Forsvaret som virkelig gjorde meg
oppmerksom på hvor flott og mangfoldig Norge er, sier Kristin
Krohn Devold.

 

- Har du dårlig tid?

 

- Ja, ler Kristin godt og hjertelig.

 

- Men hvorfor har jeg dårlig tid?

 

- Ja, hvorfor har du det?

 

- Jo, fordi jeg har veldig mye kjekt jeg skal gjøre ved siden av jobben. Fritid, hobbyer, reise på hytta, være med familien min. Jeg planlegger, og har alltid gjort det. Du ville ledd deg i hjel hvis du så kalenderen min, for der står det hvor jeg skal være hver eneste helg i 52 uker, ler hun.

 

Kanskje ville jeg ledd. Jeg ville grått hvis det var min kalender, men av Kristin Krohn Devolds kalender kunne jeg tatt meg en latterkule, for det er ikke mitt liv. Så får jeg heller ikke utretta så mye som Krohn Devold, da, hverken av jobb eller fritid, så the joke is on me, I guess. Kristin ler i alle fall av det. Hun ler i grunn mye. Det virker gøy å være henne.


 

Og på fritida er det mye stearinlys, forteller hun.

 

- Ok? Hva er greia med stearinlys?

 

- Jo, hva er greia med stearinlys? Hva gjør du når du kommer hjem? Da skal du kose deg, ikke sant? Da skal det være VELDIG annerledes. Da skal du sette deg i stolen, fyre i peisen, tenne på stearinlys, og sette på litt musikk, sier Kristin Krohn Devold med blid hyggestemme.

 

Hun nesten koser seg bare med tanken.

LES OGSÅ: Kristin Krohn Devold - Slik får du foten innenfor reiselivsbransjen


Fra møre til NATO

Kristin har vært effektiv lenge. Hun begynte som barn, den eldste av fire søsken og av 16 søskenbarn, som hun ledet og organiserte. Hun var kaptein og lagleder på håndballaget. Var alltid fysisk aktiv, og fløy rundt i Sunnmørsalpene.

 

Lille Kristin i Ålesund, se henne for dere. Blond og beinhard, med sunnmørsdialekt. Visste kun at hun skulle ta høyere utdanning, for å kunne forsørge seg selv. Ville helst drive med noe som kunne kombineres med håndball.

 

- Jeg hadde virkelig ikke peiling på hva jeg skulle jobbe med, sier Kristin.

 

Senere skulle hennes direkte måte å kommunisere på falle i smak hos USAs daværende forsvarsminister, Donald Rumsfeld, og skaffet Norge et VIP-pass hos både forsvars- og utenriksministeren. En diplomatisk seier for en forsvarsminister, og for den sunnmørske stilen.

 

Ikke alle i Norge var like glade for dette VIP-passet, og Krohn Devold ble flere ganger kritisert for å ha et ukritisk forhold til USA og deres krigføring. Det var Axis of evil-tider. Krohn Devold var blitt utnevnt til forsvarsminister i Bondevik-II-regjeringen, som tok setet rett etter 11. september, 2001. Det var spente tider.

 

- Å lede betyr å bestemme, også når det er uenighet, og det er aldri populært. Kunsten er å legge det fra deg når du går hjem, og innse at kritikk følger med lederjobben, det er ikke personlig, forteller Kristin.

 

Det krever sin kvinne. Og Kristin Krohn Devold har vært leder i mange typisk mannsdominerte miljøer, ikke bare Forsvaret. Det har aldri vært et problem.

 

- Jeg sliter ærlig talt mer i såkalte kvinnegrupper, der syting aksepteres, forteller Kristin.



Lær deg å lære!

Men tilbake til den unge jenta som ikke visste hva hun ville drive med.

 

- Jeg tror ikke det er så viktig å vite hva man vil jobbe med. Jeg tror mange blir veldig stressa fordi de ikke har noen brennende lengsel etter å bli lærer eller sykepleier eller økonom. Jeg tror nesten ikke det spiller noen rolle hva du gjør, bare du bruker hodet ditt, og lærer å lære, sier NHO-toppen.

Kristin Krohn Devold har vært administrerende direktør i
NHO Reiseliv siden 1. september 2013.

 

Kristin lærte å lære. Først et år med matematikkstudier på UiO. Så en siviløkonomutdanning på NHH. Ved siden av dette var hun aktiv i omlag en trillion studentforeninger, og var arrangementssjef for Vestlandets nest største kulturfestival, Uken, hvor hun koordinerte 500 frivillige studenter.

 

- Det var så utrolig gøy å jobbe med folk, og så ble du jo kjent med hele skolen, ikke sant? Nettverk. Og det er jo nesten ikke noen bedrift jeg kommer i kontakt med i dag, uten at jeg møter en eller annen som jeg husker igjen fra Uken, forteller Kristin.

 

Ikke at hun er tilhenger av networking i den sleske, kalkulerende betydningen:

 

- Jeg tror mer på at du tar vare på de du har blitt kjent med som du vet du respekterer, og som du vet respekterer deg.

 

Etter fire år med penger og business på NHH, tok hun mellomfag i sosiologi på UiB.

 

- Jeg tenkte at det var det som var mest forskjellig fra økonomi av alle fag på kloden. På sosiologi stemte så og si alle AKP, gikk med røde skjerf, og var opptatte av det helt motsatte. Vi lærte om kvinner og makt og maktfordelingen i samfunnet. Det var kjempemorsomt, ler Kristin.

 

Jeg angrer på at jeg ikke spør om hun er skapsosialist.

 

Hun var så klysete at hun tok mellomfaget på ett år, selv om det er normert til minst to. Men hun hadde i alle fall vett til å lyve om det, for å kunne gli inn i det sosiale. Ingen liker en streber, i alle fall ikke på sosiologi. Hun fortalte heller ikke at hun kom fra NHH. Smart dame. Burde blitt hemmelig agent.

LES OGSÅ: Terje Aass: En ølkonge abdiserer

 

Voksenspeideren

Selv om hun holdt en av Norges mektigste posisjoner i en alder av 40 år, var det ikke planlegging i bildet. Det er merkelig hva man snubler over når man er supereffektiv og åpen for å prøve ting. Kristin ble headhuntet til Stortinget, på grunn av sin praktiske erfaring med organisering av Uken.

 

- Jeg var åpen og tenkte det kunne være artig å prøve, smiler hun.

 

Slik begynte Kristin Krohn Devolds politiske karriere. Via studentforening, til rådgiverstilling for industripolitikk, til bystyret, så inn på stortinget som høyrepolitiker, og deretter forsvarsminister. Etter 12 år gikk Krohn Devold ut av politikken, og ble generalsekretær i Den Norske Turistforening. Hun vendte hjem til fjellet, så å si.

 

Hva har forsvarsministerjobb med fjell og natur å gjøre, spør du? Det samme gjorde jeg. Svaret er teltturer. Kristin beskriver Forsvaret som "litt sånn voksenspeideren".

 

- Det var kanskje Forsvaret som virkelig gjorde meg oppmerksom på hvor flott og mangfoldig Norge er.

 

Forsvarets oppdrag er på mange måter folkeoppdragelse i å utholde ubehag, forklarer Krohn Devold.

 

- Av og til fryser du, det må du leve med. Turistforeninga er litt lik: målet er å få nordmenn til å overleve ute i naturen uten å sutre for mye.

LES OGSÅ: Karriereportrett: Mads Gilbert

 

Retten til å falle ned fra et fjell

Krohn Devold var generalsekretær i DNT i åtte år hvor foreningen så en stor medlemsøkning. I 2013 ble hun administrerende direktør i NHO Reiseliv - en stilling som går ut på å sette den riktige dagsorden i forhold til reiselivsnæringens behov og utfordringer.

 

- Hva har vært høydepunktet i karrieren din så langt?

 

- Hvis du tenker sånn rangordning i samfunnet så er forsvarsministerjobben høydepunktet i karrieren. Men jeg håper egentlig jeg blir husket som (ler) fjelldronninga. En som gløda for det unike norske naturtilbudet, og dermed det norske reiselivet.

 

Og Krohn Devold ser lyst på norsk reiselivs fremtid. Fremtidens turister ser etter noe unikt, og det kan Norge tilby.

 

- Hva blir det mer av i verden og hva blir det mindre av? spør Kristin.

 

- Det, det blir manko på, er jo urørte områder, det er reint vann, det er temperaturer under 25 grader, frisk luft, å få lov til å høre fuglekvitter.

 

Folk flest bor i dag i Kina, sier Kristin. De står tett på trikken og bor på tolv kvadrat. Her i Norge har vi lite folk, natur som er nesten som den var for 10 000 år siden, og 4G nett over alt. Og så har vi allemannsretten.

 

- Folk synes at allemannsretten, friheten og retten til å dette ned og brekke en fot, er en unik egenskap. Og det er det vi må ta vare på, det er vi spesielle på, gløder Kristin Krohn Devold.

 

Ja, hun gløder.

LES OGSÅ: Per-Kristian Foss - Portrettintervju


Kristin Krohn Devolds fem tips til dagens studenter:

- Ta deg en god utdanning, og få relevant praksiserfaring gjennom studentaktivitet, frivillig arbeid eller feriejobber.

 

- Vær meget åpen med hensyn til ulike jobber for både første, andre og tredje jobb. Vi kan trives med det meste bare vi har innsatsvilje.

 

- Det er ingen som kan skaffe deg en karriere eller et godt liv, du må skaffe det selv.

 

- Fyll ut din egen selvangivelse og la aldri noen andre ta det ansvaret for det (særlig jenter), det er flaut, og på lang sikt farlig.

 

- Det er fult mulig å kose seg underveis, ved siden av jobb og studier. Ha noe å glede deg til hver uke, hver helg og hver ferie.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger