(KarriereStart.no)

Gina Kristiansen Borgersrud jobber som advokatfullmektig i advokatfirmaet Hoel Wollbråten AS. En advokatfullmektig er en person som har fullført mastergradsutdanningen i rettsvitenskap, men som ennå ikke har fått advokatbevilling.

 

– En advokatullmektig er en advokat i lære. Du jobber som lærling for å bli advokat, sier Gina.

 

En advokatfullmektig jobber under en såkalt prinsipal. Prinsipalen har ansvar for opplæring av den adokatfullmektige, og skal sørge for at fullmektigen får forsvarlig opplæring og oppfølging. Når man har jobbet som advokatfullmektig i to år og fullført tre saker i tingretten, kan man ta steget opp til å bli advokat.

 

– Når man er ferdigutdannet må man begynne med en helt ny opplæring. Du skal være psykolog, du må selge og forhandle.

 

Les også: Vurderer du å studere rettsvitenskap? Les dette først!

 

Lange dager og korte frister

Gina forteller at rollen som advokatfullmektig har mange elementer i seg, som man ikke lærer noe om under selve utdanningen. Med jobb som advokatfullmektig må man også belage seg på hardt arbeid.

 

– Man må være forberedt på mye arbeid. Det kan være lange dager og korte frister. Man må tilegne seg mye kunnskap på relativt kort tid noen ganger.


 

Blant de egenskapene man trenger for å lykkes, legger Gina vekt på viktigheten av å være fremoverlent og nysgjerrig.

 

– Min prinsipal har fortalt meg at det er viktig å være frampå, stille spørsmål og få klarhet i ting man ikke er helt sikker på. Ta kontakt med en dommer etter at du har vært i en rettssak. Be om tilbakemelding på hvordan man gjorde det.

 

– For å lykkes som advokatfullmektig og bli advokat, tror jeg det er viktig å være litt ydmyk. Man har ikke vært i retten før, man har ikke hatt avhør. Ikke tro at du er verdensmester med en gang, avslutter hun.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger