(KarriereStart.no):

– En fullstack utvikler er en som jobber med både backend- og frontend-løsninger, og det i midten som kalles for DevOps, forklarer Finn Kristian Jørstad, som er fullstack utvikler i IT-tjeneste og -programvareselskapet EVRY.

 

Han forklarer at frontend utviklere jobber med det visuelle, altså det som brukeren av systemet ser og interagerer med, imens backend utviklere jobber mer med businesslogikken til systemet. En fullstack utvikler kombinerer disse to feltene.

 

– Det du må være god på er å se helheten, slik at man kan se hvordan endringer et sted i systemet påvirker andre deler.

 

Finn Kristian mener at en god fullstack utvikler må være fremoverlent og god til å se løsninger på nye og utfordrende problemstillinger. Man må også klare å samarbeide med andre mennesker, som for eksempel designere, produkteiere og kunder.

 

– Som fullstack utvikler sitter jeg ofte ute hos kunde. Det er bra å kunne jobbe direkte med kunden, slik at vi får løst utfordringene på en effektiv måte, sier han.


 

For å bli utvikler er det lurt å ha minst en bachelorgrad i informatikk, IT eller datateknologi, og gjerne en mastergrad i tillegg. Selv har Finn Kristian en en mastergrad i datateknologi fra NTNU. Og det er ingen grunn til å bekymre seg for om man vil få jobb etter studiene.

 

– Jobbmulighetene i IT-bransjen er mange. Det er et veldig ungt og friskt miljø, med mange rundt deg som er ivrige til å lære mye nytt, og vi lærer av hverandre.

 

– Jeg synes at du skal bli fullstack utvikler, fordi det gir mange muligheter. Det er fremtidens yrke og det er rett og slett en utrolig kul jobb, avslutter Finn Kristian.

 

Les mer om jobbmuligheter og arbeidsgivere i IT-bransjen