(KarriereStart.no):

– En venn av meg har vært trainee og han anbefalte å søke på traineestillinger. Han fortalte at det å være trainee var en veldig god og lærerik opplevelse, og at det var det beste steget man kunne ta etter at man var ferdig på universitetet. Jeg kom rett fra skolebenkene og tenkte at dette var den ideelle måten å starte min karriere på, sier Donald Shahini (24).

 

Dermed søkte han seg til Trainee Innlandet, hvor han sikret seg en toårig traineestilling. Gjennom dem jobber han nå som utvikler for IT-tjeneste og -programvareselskapet EVRY, hvor han for det meste driver med frontend-utvikling.

 

– Det er flere prosjekter jeg jobber med nå, og jeg har prøvd mange typer utviklingsteknologi. Vi bygger nye systemer og videreutvikler eksisterende systemer for mange private og statlige virksomheter. Jeg jobber også med design og brukergrensesnitt av systemene vi bygger, forklarer han.

 

SE VIDEO: Hva gjør en fullstack-utvikler? Yrket på to minutter

 

En variert og spennende arbeidshverdag

Innholdet i en typisk arbeidsdag kan variere fra dag til dag. Men ofte begynner Donald og kollegene med kundemøter, eller interne møter hvor de oppdaterer hverandre på hva som er gjort og hva som står igjen. Deretter fordeler de oppgavene som skal gjøres seg imellom.

Om Trainee Innlandet:
  • Trainee Innlandet er et tverrfaglig traineeprogram for nyutdannede som ønsker en unik start på karrieren.
  • Som Trainee får man jobbe i én til tre av de 40 samarbeidsbedriftene over en periode på to år.
  • Bedriftene har tilholdssted i områdene rundt Hamar, Lillehammer og Gjøvik.
  • Påvirkningsmulighetene for hvor og hvordan du vil arbeide er stor, og du har gode muligheter til å forme din egen karriere videre.
  • Traineene blir en del av et stort sosialt og profesjonelt nettverk.
  • Hvert år rekrutteres mellom 10 og 20 traineer.

Les mer om Trainee Innlandet

 

– Alle tar ansvar for deloppgaver i leveranser som vi har ut mot kunder. Vi er i en bransje hvor ting haster, så her er det også viktig å kunne prioritere. I en travel hverdag er det veldig godt å ha dyktige kolleger rundt seg, slik at jeg kontinuerlig kan spørre når jeg selv står fast, sier Donald.

 

Han forklarer at det kan være utfordrende å vite hvor stor en oppgave kan være i forkant. Han har allerede havnet i situasjoner hvor han har tatt på seg oppgaver som viser seg å være langt større enn hva han hadde sett for seg.

 

– Da er det godt å jobbe i et selskap med kolleger man kan spille på. Det beste med å jobbe i et stort firma som EVRY, er at det alltid finnes kvalifiserte kolleger som kan svare på stort sett alt.

 

I Trainee Innlandet finnes det også en mentorordning, hvor alle trainee får tildelt hver sin mentor som skal følge dem opp i det daglige arbeidet. Mentorene følger både faglig og personlig utvikling, og sikrer at de får mest mulig ut av traineeprogrammet.

 

SE VIDEO: Hva gjør en interaksjonsdesigner? Yrket på to minutter

 

Sosiale og faglige samlinger

Til tross for at han foreløpig ikke har vært trainee så lenge, har han allerede lært ganske mye – om ganske mye. Han har naturligvis lært mye gjennom jobben i Evry, men også fra de andre traineene i programmet.

 

– Forrige måned hadde vi vår første kompetansesamling, hvor vi ble kjent med alle de andre traineene. Det er fascinerende å møte andre traineer, som jobber i andre bransjer og innen andre fagfelt. Vi lærer mye av hverandre, og ikke minst av hverandres erfaring med det å være trainee, sier han.

 

Det er også mye sosialt som skjer rundt traineegruppen, og de planlegger diverse aktiviteter hver uke, som quizer, turer og kinobesøk.


– Det gøyeste jeg har opplevd var samlingen vi hadde forrige måned, hvor vi i grupper planla diverse kveldsaktiviteter som traineene kunne være med på. Og en annen var en lang tur til Fagervik med kolleger fra EVRY, sier Donald.

 

LES OGSÅ: Traineeprogrammene som er mest populære blant IT-studenter 2019

 

En bratt læringskurve

Den største fordelen ved å starte karrieren som trainee, er at man lærer veldig mye og får prøve mye forskjellig, mener Donald. For det gjør at traineene får en bred erfaring innen mange felt – og ikke mist at de blir kjent bedre med seg selv.

 

– Det er enklere å lære om dine sterke og svake sider når du får prøvd ut mye forskjellig. Jeg får jobbe med teknologi jeg aldri har jobbet med før, og læringskurven er bratt.

 

Foreløpig har han ikke tenkt særlig mye over hvor veien skal gå videre etter traineeprogrammet. Han har tross alt nettopp begynt i traineestillingen, og ønsker derfor å fokusere på det han holder på med nå. Men selv om han er relativt fersk som trainee, har han erfart nok til å være sikker på at han vil anbefale det til andre som vurderer å bli trainee.

 

– Jeg anbefaler traineeordningen til alle som er nyutdannet og som ser etter nye utfordringer. Det er gøy og lærerikt. Ingen spørsmål er dumme, det er mer dumt å ikke spørre. Det er en mentalitet jeg liker!

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge