(KarriereStart.no):
Emilie Halland Braathen (26) har tatt et årsstudium i litteraturvitenskap ved Universitet i Tromsø, en bachelorgrad i Politics with International Relations ved University of York og en mastergrad i Environmental Technology ved Imperial College London. Da hun var ferdig med studiene fant hun ut at det neste steget burde bli et traineeprogram, og hun var klar på hvor hun ville søke.
– Jeg valgte Trainee Innlandet fordi det er den perfekte starten på karrieren! Trainee Innlandet det største regionale traineeprogrammet og et av de mest profilerte i landet. Klart jeg ville være med på det, sier Emilie til KarriereStart.no.
Gjennom traineeprogrammet er hun prosjektleder for et toårig samarbeidsprosjekt for gjenvinnings- og avfallsselskaper i Innlandet. Dette innebærer å jobbe med flere virksomheter i regionen – Sirkula IKS, GLØR IKS, Horisont IKS, Hadeland og Ringerike Avfallsselskap (HRA) og Søir IKS. Hennes oppgave er å få bedriftene til å samarbeide strategisk på områder innenfor den sirkulære økonomien, miljø, samfunnsansvar, digitalisering, innovasjon og kundetilfredsstillelse.
– Bedriftene har lenge samarbeidet, men har manglet en koordinator til å få ideene ut til varig praksis. Her kommer jeg inn. Mye av jobben min går ut på å skape gode relasjoner, være en nettverksbygger og ta beslutninger som flertallet av bedriftene kan stå inne for. Det er en spennende og givende utfordring!
LES OGSÅ: Mest attraktive traineeprogrammer blant økonomistudenter 2019
– Å få være med ut og se hvordan avfallet hentes i praksis er noe av det mest givende jeg har gjort.
FOTO: Privat
En variert arbeidshverdag
For Emilie er det ingen arbeidsdag som er helt lik, og dermed er det vanskelig å svare på hvordan en typisk dag ser ut for henne.
– Det er ingen typisk arbeidsdag! Jeg har full frihet under ansvar. For min generasjon er dette x-faktoren som gjør at jeg blir motivert til å gjøre en ekstra god jobb, forklarer hun.
De dagene hun er på kontoret sykler hun fra Ottestad forbi Vikingskipet og opp til kontoret på Hamar. Der starter hun arbeidsdagen med å besvare e-poster. Videre går dagen ofte med til prosjektplanlegging og strategisk arbeid med å kartlegge områder bedriftene kan samarbeide om. Men mye av tiden tilbringer hun utenfor selve kontoret.
– Da er jeg ute på anleggene, på gjenvinningsstasjonene, hos de ulike bedriftene, på styremøter, på kurs og konferanser og traineesamlinger, for å nevne noe. Nylig var jeg på grunnkurs i avfall og gjenvinning og studietur til Oslo Renovasjonsetaten. Jeg har fått oppleve to biogassanlegg, et restavfallsanlegg, et kompostanlegg og minigjenbruksstasjoner. Videre har jeg sett ulike kildesorteringsordninger og forskjellige utforminger av gjenvinningsstasjoner.
For tiden jobber hun blant annet med en milepælsplan, prosjektmandat, forslag til samarbeidsområder og en tidsfristplan for gjennomføring.
– Akkurat nå planlegger jeg en nettverkskonferanse vi skal ha i november og har hjulpet til med kreativt design på programmet, spikre programmet, kontakte en foredragsholder, planlegge sosiale aktiviteter og presentasjonen jeg skal holde til forsamlingen om samarbeidsprosjektet, forteller Emilie.
LES OGSÅ: Ida Marie er graduate i Norsk Hydro
– En dag var jeg ute med kranbil og fikk sett hvordan containerne fra gjenvinningsstasjonene fraktes videre for å kunne bli gjenvunnet, forteller Emilie.
FOTO: Privat
– Noe av det mest givende jeg har gjort!
Det mest utfordrende med traineestillingen er å sette seg inn i strukturene til fem selskaper samtidig, forklarer Emilie.
– Det er enormt mange mennesker å bli kjent med og ulike arbeidsmetodikker. Kartleggingsfasen for meg blir derfor ganske lang. Jeg synes dette er et stort pluss, fordi jeg jeg får muligheten til å få et overordnet perspektiv.
For å forstå hvordan bedriften fungerer og komme med gode løsninger, må man ut og lære i praksis, forklarer Emilie.
– Å få være med ut og se hvordan avfallet hentes i praksis er noe av det mest givende jeg har gjort! Jeg har fått være med renovatørene når de kjører ut og henter avfallsdunkene hos folk. En annen dag var jeg ute med kranbil og fikk sett hvordan containerne fra gjenvinningsstasjonene fraktes videre for å kunne bli gjenvunnet.
Foreløpig er det de to beste dagene hun har hatt på jobb, fordi det ga henne et perspektiv og erfaringer som hun kunne ta med seg tilbake til kontoret.
– Uten renovatørene og sjåførene går ikke samfunnet rundt og infrastrukturen ville kollapset hvis ikke avfallet til folk hadde blitt hentet. Det tror jeg mange glemmer. Det er derfor veldig givende å få se hele logistikkjeden fra avfallet kastes i søppeldunken hjemme til den blir hentet av renovatøren til det går videre til anleggene.
LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet
Et sosialt traineeprogram
Emilie og de andre traineene i Trainee Innlandet har fått tildelt en fadder fra fjorårets traineekull, som har ansvar for å følge dem opp sosialt og passe på at de har det fint.
FOTO: Privat
– Min fadder jobber i samme bedrift som meg, og jeg kan objektivt si at jeg ikke kunne bedt om en bedre fadder enn Andrea. Vi spiser ofte lunsj sammen med de andre på kontoret og hun fungerer som en sparringspartner for meg når det er noe jeg lurer på eller ønsker å ta opp.
Hun har nå vært trainee i litt over en måned, og har allerede hatt et enormt utbytte av Trainee Innlandet.
– Personlig har jeg opplevd en enorm utvikling og møter nesten alltid en «ja-holdning» når jeg spør om å få lov til å være med på noe, sier hun.
Da Emilie skulle velge traineeprogram, så hun at Trainee Innlandet skilte seg ut ved å tilby et sosialt miljø med andre nyutdannede i samme situasjon. Forventningene om dette har virkelig innfridd, og hun beskriver det sosiale opplegget som helt unikt.
– Det arrangeres av/på-fest for nye og eldre traineer, hytteturer, nyttårsbord, turer, lønningspils, grillfest, quiz og et eget lag på Holmenkollstafetten. I tillegg møter jeg de andre traineene på kafé, middager og kamper, for å nevne noe. Det sosiale miljøet er fantastisk!
LES OGSÅ: Ingeniørstudentenes mest populære traineeprogrammer 2019
Faglig og personlig utvikling som bonus
Trainee Innlandet skilte seg også ut fra de andre traineeprogrammene ved at de tilbyr faglig og personlig utvikling gjennom task-force grupper og et kompetanseprogram.
– Gjennom kompetanseprogrammet lærer vi kundedrevet innovasjon, prosjektledelse, hvordan man gir tilbakemeldinger, være en endringsagent, mestringskompetanse og mye mer, forklarer hun.
Det å være med i task-force er frivillig, men for Emilie var det naturlig å delta også på dette.
– Her får man mulighet til å bli med i sosialkomiteen, eller spesialisere seg innenfor rekruttering, events & public speaking og profilering. Jeg er med i de to siste og her skal vi blant annet jobbe med markedsføring av ordningen og dra på arrangementer hvor vi vil snakke om ordningen.
LES OGSÅ: Regionale traineeprogrammer: Kampen om de unge
Et traineeprogram er en mykere overgang fra studier og inn i jobb, samtidig som det er tøffere, fordi det stilles høye forventninger til deg, forklarer Emilie.
FOTO: Privat
Emilies tips til søknaden
Det er ofte hard konkurranse om traineestillingene, og det kan være vanskelig å skille seg ut for å komme gjennom nåløyet. Emilie har noen tanker om hvorfor akkurat hun fikk tilbud om en av de ettertraktede traineestillingene.
– Som person er jeg entusiastisk og omsorgsfull, det tror jeg skinte gjennom. I tillegg tror jeg kompetansen min fra England gjorde at jeg skilte meg ut i søknadsbunken. Søknadsteksten min var kort (3/4 side) og svarte direkte på stillingsutlysningen. Jeg valgte noen av egenskapene Trainee Innlandet så etter og brukte eksempler fra tidligere arbeidserfaring jeg har til å støtte påstander.
– Vær kreativ når du sender inn videopresentasjonen av deg selv! Jeg brukte flere timer ute i marka for å filme 1.5 minutter om meg selv, legger hun til.
Under personlighetstesten svarte hun ærlig og valgte svaralternativene hun syntes var mest likt seg selv. Før møtet med Trainee Innlandet hadde hun gjort grundig research på bedriftene og traineeordningen, øvd foran speilet og skrevet ned svar på typiske intervjuspørsmål.
– I tillegg hadde jeg tenkt grundig gjennom hvorfor Trainee Innlandet skulle velge meg og hvorfor jeg ønsket å bli en del av ordningen.
Det beste tipset til søknadsprosessen fikk hun av en eldre trainee, som sa: «Vær ærlig!».
– Dette rådet tok jeg med meg under intervjuprosessen. Da jeg ble spurt om jeg liker å jobbe i team eller alene, svarte jeg at jeg jobber best alene. Det tror jeg hjalp veldig. Som person er jeg selvstendig. Det betyr ikke at jeg kan være en viktig bidragsyter i et team, men at jeg er mest effektiv når jeg jobber alene. I en prosjektlederrolle som jeg har blir det mye alenejobbing og du må tørre å ta initiativ selv – det er ikke jeg redd for, sier Emilie.
LES OGSÅ: Traineeprogrammene som er mest populære blant IT-studenter
– Du kommer aldri til å angre
Som trainee blir du hivd rett ut i arbeidslivet, forklarer Emilie. Man må tørre å prøve ulike arbeidsoppgaver og ha en «ja-mentalitet». Som trainee jobber man ofte tett på ledelsen og får være med på nesten alle prosessene i bedriften du jobber for.
– Det er en mykere overgang fra studier og inn i jobb, samtidig som det er tøffere, fordi det stilles høye forventninger til deg. Fordelene er derfor helt unike, sier Emilie.
Etter traineeprogrammet håper hun enten på å få lov til å fortsette med samarbeidsprosjektet ett par år til, få jobb hos en av bedriftene hun nå jobber for, eller få en jobb i et annet selskap.
– Jeg jobber forhåpentligvis fortsatt prosjektbasert med sirkulær økonomi eller miljø. Det viktigste for meg er at jeg får lov til å utvikle meg videre, og jeg håper noen tør å satse på meg.
Helt til slutt har hun et tips til andre som vurderer å søke seg til et traineeprogram:
– Søk! Du kommer aldri til å angre. Og våg å kaste deg inn i nye situasjoner, oppfordrer Emilie.
Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge
Trainee Innlandet er et program for nyutdannede som ønsker en unik start på karrieren. Dette er et tverrfaglig program, med over 20 års erfaring. Som Trainee får man jobbe i én til tre av 40 samarbeidsbedrifter over en periode på to år. Vi setter den enkelte trainees faglige og personlige utvikling i fokus. Her har man mulighet til å hente erfaring fra både offentlig og privat sektor. Bedriftene har tilholdssted i områdene rundt Hamar, Lillehammer og Gjøvik.
Påvirkningsmulighetene for hvor og hvordan du vil arbeide er stor, og du har gode muligheter til å forme din egen karriere videre. Ofte får traineene jobbtilbud fra en av bedriftene de har jobbet i når traineeperioden er over. De siste årene har alle traineene hatt nye arbeidsavtaler på plass før endt traineeforløp.
Traineene blir en del av et stort sosialt og profesjonelt nettverk. Hvert år rekrutteres mellom 10 og 20 traineer. Per i dag er det 32 aktive traineer i programmet.