(KarriereStart.no):

Kristoffer Grøv hadde tatt en bachelor- og en mastergrad i geografi ved NTNU, i tillegg til et årstudium i praktisk-pedagogisk utdanning, da han tilfeldigvis kom over en annonse for Trainee Innlandet på Facebook. Han så at det var mange spennende medlemsbedrifter i ordningen som passet hans utdanning, så traineeprogrammet virket som et naturlig neste steg etter studiene.

 

– Samtidig virka det som et bra opplegg med kompetanseprogrammet, så jeg bestemte meg for å sende inn en søknad. Jeg kom over annonsen på siste mulige søkedato, så det var litt flaks at jeg endte med å søke og at jeg fikk jobb til slutt, sier han.

 

En bratt læringskurve

Gjennom Trainee Innlandet skal Kristoffer jobbe for tre ulike bedrifter i løpet av to år, hvor han skal tilbringe åtte måneder på hvert sted. Etterhvert skal han jobbe for Sirkula og Gjermundshaug Gruppen, men foreløpig er han i gang med den første av rotasjonene, som er Hias IKS, et vann- og avløpsselskap på Hamar.

 

– Hos Hias jobber jeg med ressurser i avløpet og kartlegging av verdikjeder knyttet til et produkt som heter Struvitt. Målet vårt med Struvitt er å få det godkjent til bruk i økologisk landbruk som en type gjødsel. Dette er jo et produkt som blir tatt ut gjennom å gjenvinne fosforet som finnes i avløpet. Så slike oppgaver, som bygger på sirkulær økonomisk tankegang og bærekraftighet, synes jeg er veldig spennende og givende, samtidig som at det er svært relevant for dagens samfunn, sier Kristoffer.


 

En typisk arbeidsdag handler mye om å kartlegge områder hvor de kan selge produktet sitt. Men det innebærer også interne møter med andre som jobber med samme- eller like prosjekter, eksterne feltbesøk hos potensielle forbrukere av produktet, og prøvetaking av kloakkslammet inne på renseanlegget.

 

– Alt i alt en ganske variert arbeidshverdag hvor man får utfordret seg både teoretisk og praktisk, sier han.

 

Frem til nå har vært å sette seg inn i en ny sektor, samt det å tilpasse seg til overgangen fra studenthverdagen til arbeidshverdagen.


 

– Jeg har lært mye om vann- og avløp, noe som var en helt ukjent sektor for meg fra før av. Det har vært en bratt læringskurve de første ukene, men det er fryktelig artig å lære nye ting hver dag.

 

LES OGSÅ: Ingeniørstudentenes mest populære traineeprogrammer 2019

Om Trainee Innlandet:
  • Trainee Innlandet er et tverrfaglig traineeprogram for nyutdannede som ønsker en unik start på karrieren.
  • Som Trainee får man jobbe i én til tre av de 40 samarbeidsbedriftene over en periode på to år.
  • Bedriftene har tilholdssted i områdene rundt Hamar, Lillehammer og Gjøvik.
  • Påvirkningsmulighetene for hvor og hvordan du vil arbeide er stor, og du har gode muligheter til å forme din egen karriere videre.
  • Traineene blir en del av et stort sosialt og profesjonelt nettverk.
  • Hvert år rekrutteres mellom 10 og 20 traineer.

Les mer om Trainee Innlandet

 

Faglig og personlig utvikling

Alle traineene i Trainee Innlandet får tildelt en modulansvarlig, som har ansvaret for å følge dem opp under hele traineeprogrammet. Det er noe Kristoffer synes er veldig betryggende, ettersom han alltid har en person å henvende seg til for å spørre om råd og tips.

 

– Det er også veldig lav terskel for å ta direkte kontakt med The Assessment Company, som driver Trainee Innlandet, hvis man skulle trenge råd fra dem, sier han.


Traineene deltar også på jevnlig samlinger i et kompetanseprogram, hvor de får faglig og personlig utvikling gjennom ulike kurs og aktiviteter.

 

– Jeg synes jeg lært mye relevant for arbeidslivet på den første kompetansesamlingen. Ting som man ikke lærer på utdannelsen, men som er nyttig å kunne når man jobber.

 

Samtidig er det lagt opp til at kompetansesamlingene skal være en sosial arena hvor traineene skal bli godt kjent med hverandre.

 

– Hvis man er tilflytter til Innlandet, slik som jeg er, så er det kjempefint – for man blir veldig godt kjent gjennom traineeordningens kompetansesamlinger, samt det sosiale som skjer utenfor. Vi har tre faste sosiale tilstelninger hvert år, samt nesten ukentlige påfunn som quiz, treningsturer, idrettsarrangement, fjellturer eller hytteturer.

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

– Totalt sett tror jeg man står sterkere når man skal ut og søke jobber når traineeløpet er ferdig etter to år, sier Kristoffer.

FOTO: Privat

– Det er bare å søke

Det er ofte hard konkurranse om traineestillingene, og det kan være vanskelig å skille seg ut for å komme gjennom nåløyet. Kristoffer mener det beste tipset er å bare være seg selv gjennom hele søknadsprosessen.

 

– Vær åpen og ærlig om dine egne verdier, interesser, egenskaper og kunnskaper, men samtidig som at man må skille seg ut på en positiv måte. Man blir jo ofte utfordret litt under søknadsprosessen til slike stillinger, så det gjelder å komme seg litt ut av komfortsonen, utfordre deg selv litt, og vise seg fram på en god måte.


 

Hvilken utdanning man har er ikke nødvendigvis det viktigste, mener Kristoffer. Fordi utdanning først og fremst bare er et bevis på at man kan tilegne seg ny kunnskap og reflektere rundt det. Derfor tror han at verdier, interesser og egenskaper er en viktigere faktor for å bli lagt merke til, og for å få en god match med den eller de bedriftene som er aktuelle.

 

– Det er ikke noe å vurdere, det er bare å søke. Jeg vil sterkt anbefale andre til å søke – selv om de har en utdannelse som ramler litt utenfor hva bedriftene ser etter. Det er en kjempefin ordning som gir deg trygge rammer for læring og utvikling de første årene i yrkeskarrieren din. Det er jo en litt «soft» start på jobbhverdagen, hvor du får oppgaver du har gode forutsetninger til å beherske, samt oppgaver du selv interesserer deg for.

 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet

 

En fin start på karrieren

– Det har vært veldig artig å få starte yrkeskarrieren sin på en såpass fin måte, og bli kjent med masse folk samtidig. Så jeg vil si at det artigste så langt har vært en miks av jobben og det sosiale ved kompetansesamlingene, sier Kristoffer.

 

Den største fordelen med å starte karrieren i en traineestilling, mener han helt klart er at man får prøvd seg hos flere ulike bedrifter og sektorer – og at man får knyttet et stort nettverk.

 

– For min egen del får jeg prøvd vann- og avløpssektoren, avfall- og gjennvinningssektoren, og bygg- og anleggssektoren, noe som gjør at man tilegner seg veldig mye erfaring og kompetanse fra flere sektorer over kort tid.

 

Han understreker samtidig at det er gull verdt å få god, faglig og relevant påfyll fra kompetansesamlingene gjennom hele traineeperioden.


– Totalt sett tror jeg man står sterkere når man skal ut og søke jobber når traineeløpet er ferdig etter to år, sier han.

 

Men hvor veien vil gå etter traineeprogrammet er litt for tidlig å si.

 

– Jeg har fortsatt to bedrifter igjen, og ser veldig fram imot å være en del av deres hverdag og virke. Men jeg håper jeg blir værede på Innlandet, avslutter Kristoffer.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge