(KarriereStart.no):

Trainee Vest er et regionalt traineeprogram som drives av Bergen Næringsråd, som formidler traineestillinger hos en rekke arbeidsgivere i Bergensregionen. Kåre Hartlapp Lærum (26) og Natthaphorn Hansen (26) er to av årets traineer, som begge har fått en traineestilling i Sparebanken Vest.

 

Kåre er utdannet sivilingeniør innen produktutvikling og produksjon, imens Natthaphorn har en mastergrad i innovasjon og ledelse. Dermed har de naturligvis to vidt forskjellige stillinger i banken. Natthaphorn jobber som prosjektleder innen prosess og system i personalavdelingen. Hennes arbeidsoppgaver går hovedsakelig ut på å forbedre og kartlegge ulike arbeidsprosesser.

 

– Når arbeidsprosessene er kartlagt så er det min jobb å finne gode IT-løsninger for å effektivisere våre arbeidsprosesser. Løsningene for å få til smidige arbeidsprosesser er for eksempel å digitalisere dem eller finne gode IT-systemer. I min stilling har jeg et mål om å gjøre manuelt arbeid om til digitale prosesser, forklarer Natthaphorn.


 

I tillegg til dette er hun bedriftsansvarlig for finansnæringsautorisasjon, noe som innebærer ansvar for å holde bankens rådgivere oppdatert på kravene fra Finansnæringsautorisasjon, slik at de skal være autoriserte finansielle rådgivere.

 

– Mye av arbeidet her er å følge opp, holde eksamener og kommunisere ut viktig informasjon fra Finansnæringsautorisasjon til våre kunderådgivere, sier hun.

 

Samtidig jobber Kåre med digitale roboter, eller Robot Process Automation (RPA), som det formelt sett heter. Enkelt forklart går det ut på å bruke et IT-system som heter Blue Prism, som jobber oppå og mot andre IT-programmer. Når ansatte i banken opplever at de forskjellige programmene de jobber med er unødvendig tunge, og har dårlig flyt seg imellom, kommer Kåre på banen med sine roboter.


 

– Blue Prism brukes til å automatisere arbeidsprosesser. Det er et relativt nytt arbeidsområde, så det er veldig spennende å være med i en tidlig fase og ha muligheten til å forme systemet og hvordan best bruke det, sier han.

 

LES OGSÅ: Ingeniørstudentenes mest populære traineeprogrammer 2019

 

En myk overgang fra studentlivet

Da Natthaphorn var inne i sitt siste år av masterutdanningen så hun at veldig mange av jobbannonsene i arbeidsmarkedet krevde arbeidserfaring. Derfor fikk hun en anbefaling fra høgskolen om å heller søke på en av stillingene hos Trainee Vest. Dette så hun på som en en god inngangsbillett til arbeidsmarkedet.

 

– Jeg søkte på traineestillingen fordi jeg så for meg at det kunne bli en bra og myk start på min karriere etter endt studie, og at arbeidsgiveren vet at man er nyutdannet. I tillegg var det ekstra positivt å søke gjennom Trainee Vest, som tilbyr en rekke spennende kurs og sosiale samlinger sammen med andre dyktige nyutdannede. Gjennom Trainee Vest får jeg ikke bare faglig påfyll, men også et unikt sosialt nettverk som jeg kan ta med meg videre etter endt traineeperioden, sier hun.

 

Hos Trainee Vest var det særlig stillingen hos Sparebanken Vest som skilte seg ut, siden de kunne by på den kuleste stillingstittelen: «Trainee prosjektleder i prosess og system».

 

– Jeg hadde en ambisjon om å lære meg koding, og jeg tenkte at stillingen kunne gi meg mulighet til å utvikle meg på IT-kompetanse. Jeg er en person som liker utfordringer, variert oppgaver og jobber selvstendig, og der traff denne traineestillingen midt i blinken i forhold til min drømmejobb. For meg er Sparebanken Vest en attraktiv arbeidsplass på Vestlandet, Bergen, med veldig godt rykte på seg i forhold til deres «inhouse» satsing innenfor IT, fokus på intern kompetanseutvikling og miljø. Det var da for meg ikke noe tvil om å søke på denne stillingen.


 

For Kåre sin del var det på mange måter tilfeldig at han valgte å søke på akkurat denne stillingen. Han var på leting etter en jobb i Bergensområdet, og var interessert i det meste innen produksjon, produktutvikling, systemoptimalisering og eventuelt IT-jobber.

 

– Jeg fant så tilfeldigvis stillingene som Trainee Vest hadde lagt ut. Her fant jeg flere stillinger som virket relevante. Jeg ringte kontaktpersonen i annonsen og ble anbefalt å spesielt søke på stillingen til Sparebanken Vest. Der var det mye spennende på gang. Jeg leste om IT, prosessoptimalisering og roboter, og tenkte at har var det jo flere spennende tema. Robot, jaja, jeg har jo hatt fag om fysiske roboter. Interessant!

 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet

 

En variert arbeidshverdag

Generelt jobber Kåre med å utvikle nye prosesser, men en typisk arbeidsdag for ham er gjerne todelt. Den første delen består av mye fokusert arbeid med utvikling av det tekniske, og med samtaler med kollegaer om forskjellig problemstillinger og optimaliseringer. Det blir også en del møter med dem som jobber med prosessen manuelt, for å forstå prosessen bedre og gjerne avdekke ukjente scenarier som er vanskelig å fange opp.

 

– Den andre delen er å vedlikeholde og bygge på systemet vi selv har. Vi kjører til daglig rundt 60 prosesser. Robot kan gjerne sees på som et digitalt produksjonsanlegg. Vi kan fort ha både produksjonsstans, produksjonsfeil og liknende. Vi jobber med å optimalisere hvordan alt skal kjøres og prioriteres, hvordan få få bedre rapportering og overvåking, og drive med generelt vedlikehold og oppdatering når programmene vi jobber mot får oppdateringer, forklarer han.

 

Til daglig jobber han i et team på tre personer.

 

– Vi har én som kan forretningen veldig godt, som prioritererer, kartlegger og optimaliserer prosessene. Så er det meg og én annen som utvikler og holder kontroll på systemet og prosessene som kjører.

 

For Natthaphorn varierer oppgavene veldig fra dag til dag, og ingen dager er like.

 

– Noen dager har jeg tid til å gjøre mye administrasjonsarbeid, og noen dager er fulle av møter. Jeg har en del møter i forbindelse med våre leverandører som leverer både IT-løsninger og kurs der jeg er systemansvarlig for alt av HRM-systemer i banken. Jeg er daglig i kontakt med ledere og mange av våre ansatte. Det synes jeg er veldig hyggelig, da jeg får mulighet til å bli kjent med masse folk hver dag.

 

LES OGSÅ: Traineeprogrammene som er mest populære blant IT-studenter

 

Lærerikt og utfordrende

Så langt har det mest utfordrende for Natthaphorn vært å lage en god kommunikasjonsplan. Hun har gjort en stor endring i banken ved å avskaffe et gammelt verktøy, og erstatte det med et som er nyere og bedre.

 

– Kommunikasjon og informasjon er svært viktig når man utfører slike endringer. Det er utfordrende å gi nok informasjon, altså hva som skal til for at alle få med seg formålet med endringen, hvordan skal de bruke det nye verktøyet osv. For at man skal unngå tusenvis av spørsmål etter endringen har jeg i traineeperioden lært å lage god kommunikasjonsplan.

 

For Kåre har det mest utfordrende vært å komme inn som ny og gjøre endringer i prosesser som andre har laget.

 

– Robot jobber med prosesser som påvirker kunder direkte. Eksempelvis å utføre endringer på lån, opprette nye bedriftskunder eller bestille produkter til kunder. Feil kan få konsekvenser for mange kunder. Så det å få oversikt og bygge trygge prosesser og systemer har vært utfordrende, men også veldig lærerikt, forklarer han.

 

LES OGSÅ: De mest attraktive traineeprogrammene blant økonomistudenter 2019

 

Et sosialt traineeprogram

Underveis i traineeprogrammet har Kåre og Natthaphorn fått god oppfølgning av prosjektlederne Stine og Iver i Trainee Vest. Gruppen av traineer har faktisk døpt dem «Mamma og pappa».


 

– De er der alltid og hjelper om det er noe, følger med på hvordan det går i bedriftene og gir alltid gode råd, forklarer Kåre.

 

I starten av traineeprogrammet var det felles samlinger omtrent én gang annen hver uke – ofte etterfulgt av et sosialt opplegg. Det har vært verdifulle erfaringer som Kåre vil ta med seg videre etter traineeperioden.

 

– Det å få lov til å være med på utallige samlinger gjennom året tror jeg er helt unikt, spesielt så tidlig i en arbeidskarriere. Vi hadde mange samlinger med interessante temaer. Jeg tar spesielt med kurs med SpeakLabs hvor vi fikk opplæring og praksis i hvordan holde gode foredrag, helgetur til idylliske Fjaler med fokus på bærekraft, og flere kursdager i forhandlingsteknikk og bærekraftig forretningsutvikling, for å nevne noe.

 

For Natthaporn er det weekend-turen med Trainee Vest-gjengen på Fjaler som stikker seg mest ut av det gøyeste hun har opplevd i traineeperioden. Det overgikk hennes forventninger.

 

– Gjennom helgen lærte jeg utrolig mye om FNs bærekraftsmål og hvordan Norge og resten av verden jobber mot disse målene. Personlig synes jeg at det er utrolig viktig at Trainee Vest har tatt opp bærekraftmålene i en av våre samlinger, med formål om at vi skal videre påvirke våre bedrifter til å bli bærekraftige. Etter den helgen satt jeg igjen med mange ideer om hvordan vi kan bekjempe miljøproblemene, og gode minner sammen med andre traineer, sier hun.

 

Kåre forklarer at det er mye å ta tak i om man skal trekke frem det som har betydd mest for ham i løpet av traineeperioden.

 

– For å ta det store bildet, så må det gøyeste ha vært å få være med på utrolig mye forskjellig, med en veldig god gjeng. Samtidig syntes jeg friheten og tillitten jeg har fått Sparebanken Vest har vært fantastisk. Som trainee har jeg fått prøve meg på hva jeg passer til og hva som er kjekt å jobbe med.

 

LES OGSÅ: Vurderer du å bli trainee? En innføring i begrepet

 

Slik kom de gjennom nåløyet

Det er ofte hardt konkurranse om de populære traineeprogrammene, og det kan være vanskelig å skille seg ut i søknadsbunken. Natthaphorn forteller at det ikke var noe unntak da hun søkte, og hun konkurrerte om stillingen med mange dyktige søkere. Hun er ikke sikker på hva som gjorde at hun fikk jobben – annet enn å være seg selv 100 prosent, i tillegg til å sette seg grundig inn Sparebanken Vest sine verdier og fakta. Men hun har noen tanker om hva som kan lønne seg å fokusere på.

 

– Det som vil skille deg ut fra søkemengden er motivasjonen din, personlighet, interesser, vilje og ferdigheter. I dag har alle en form for formell kompetanse, men har du sterk vilje til å stå på, lære og alltid gjøre ditt beste, så havner du sannsynligvis fremst i søknadsbunken. Det er utrolig viktig at man viser interesse for både stillingen og arbeidsplassen. Husk at de som intervjuer deg ønsker å bli kjent med deg, og at de er på jakt etter dyktig og engasjert kollega.

 

Kåre tror det hjalp å ringe Trainee Vest før han sendte avgårde søknaden. Da fikk han nemlig tips om stillingen i Sparebanken Vest, samt en anbefaling om å fokusere på stillingsannonsen og finne ut hva bedriften egentlig er ute etter, for så å matche sine egenskaper og erfaringer opp mot det.

 

– I søknadsteksten og under intervjuet var hovedfokuset mitt at jeg var motivert og alltid hadde vært glad i optimalisering og læring. Jeg fikk vist til forskjellige type jobber med eksempler på teamarbeid og et bredt spekter av fag og interesser, forklarer han.

 

Han hadde faktisk aldri hørt om RPA (roboten) før, men det viste seg at hans faglige bakgrunn passet veldig godt til stillingen.

 

– Ingeniør i bank er ikke veldig vanlig, men har blitt en veldig god match for min del. Når det gjelder å finne en ny jobb er mitt tips derfor å ikke se så mye på bransjen, men heller kulturen og oppgavene. Bedrifter er oppriktig opptatt av å finne riktig person mer enn den med perfekt kompetanse, sier Kåre.

 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som trainee

 

Fordelene ved å starte karrieren som trainee

Det å starte karrieren som trainee er gull verdt, mener Natthaphorn. Særlig fordi mange traineestillinger gir deg mulighet til å prøve forskjellige arbeidsoppgaver og roller i løpet av traineeperioden. Man får mulighet til å prøve ulike fagfelt og finne ut hva man ønsker å jobbe videre med.

 

– En traineestilling er midlertidig, og dersom man ikke liker jobben, så er man ikke bundet til en konkret stilling. Man har altså mulighet til å finne ut hva man liker å jobbe med. Det er det som er så fint med å være- og starte jobblivet som trainee, sier hun.

 

– Den største fordelen å være trainee må være nettverket med kunnskapsdeling og erfaringsutveksling. Som trainee har jeg også fått prøve meg på forskjellige oppgaver og hatt friheten til å finne ut hvor jeg passer best, sier Kåre.

 

Arbeidet med robotene var tross alt noe han ikke hadde hørt om før, og som han mest sannsynlig aldri ville fått muligheten til å jobbe med om han ikke var trainee.

 

– Jeg har snakket med flere som har fått jobb i andre bedrifter. Samtlige har uttrykt at det å ha Trainee Vest på CV-en er noe bedriftene har vært svært interessert i og veldig positive til, legger han til.

 

LES OGSÅ: Reginale traineeprogrammer: Kampen om de unge

 

– Det er unik mulighet

Natthaphorn oppsummerer sin tid hos Trainee Vest som både sosial og lærerik. Hun sitter igjen med et solid nettverk av andre traineer hos de ulike bedriftene.

 

– Vi har fått mulighet til å utveksle våre erfaringer, og vi fikk faglige samlinger og kurs som har vært veldig nyttige. Også NHHs kurs synes jeg var utrolig lærerikt, og med traineesamlingene fikk jeg mulighet til å reflektere over mine arbeidsoppgaver i kursene hos Trainee Vest. Man fikk altså både mulighet til å lære noe nytt og samtidig praktisere og ta det i bruk på jobb, sier hun.

 

Til dem som er usikre på hva de ønsker å jobbe med etter studiene, anbefaler hun å søke seg til en traineestilling, siden det er en veldig god start på veien til drømmejobben din. Det har det nemlig vært for Natthapohrn, som har fått seg fast jobb som prosjektleder innen prosess og system hos Sparebanken Vest.

 

– Det er jeg veldig takknemlig for. I banken finnes det mange muligheter der man kan utvikle både kompetanse, ferdigheter og personlighet, og jeg gleder meg allerede til å utvikle min karriere internt i banken, avslutter hun.

 

Kåre oppsummerer traineeperioden som et veldig kjekt og lærerikt år:

 

– Året varte fra august i fjor, så jeg er dessverre ferdig nå. Jeg må si det har vært flere ting som jeg tar med meg videre. Jeg vil spesielt ta med meg nettverket og innsikten fra traineegjengen. Det har vært veldig kjekt og givende å bli kjent med og få innspill fra 28 andre motiverte nyansatte fra over 20 andre bedrifter i Bergen.


 

Også han har fått fast jobb i Sparebanken Vest etter traineeperioden – som RPA-utvikler.

 

– Her trives jeg veldig godt. Jeg ser mange kjekke utfordringer og forbedringer å jobbe med. Jeg opplever Sparebanken som en spennende bedrift som gjør mye riktig. De muliggjør utvikling og har mange dyktige folk som oppriktig ønsker å lage gode løsninger for kunder, sier han.

 

Til slutt har han en oppfordring til andre som vurderer å søke seg til en traineestilling.

 

– Bli trainee! Det er unik mulighet til å lære, bygge nettverk og møte mange kjekke mennesker på tvers av mange bedrifter i Bergen. Det er veldig sterkt å ha på CV-en. Det gir god innsikt i hvordan det er å jobbe i forskjellige stillinger og arbeidsplasser, avslutter Kåre.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge