(KarriereStart.no):

– Jeg ble gjort oppmerksom på programmet gjennom en venn av meg som var trainee der mens jeg studerte, svarer Mads Bakken Iddberg (28) på spørsmål om hvorfor han valgte å søke seg til Trainee Innlandet. 

 

Gjetordet om det spennende traineeprogrammet hørte han da han tok sivilingeniørstudiet i Produktutvikling og Produksjon, med spesialisering i Industriell Mekanikk, ved NTNU i Trondheim.

 

Det hjalp også at han hadde hatt en sommerjobb hos SINTEF, som er en av bedriftene man kan jobbe for gjennom Trainee Innlandet. Der ble han nemlig kjent med en av dem som allerede var i gang med traineeprogrammet, og ble på den måten også kjent med hva traineeprogrammet gikk ut på.

 

LES OGSÅ: Emilie er prosjektleder innen gjenvinning hos Trainee Innlandet

 

Krutt, skudd og C4

I det første året av det toårige traineeprogrammet jobbet Mads hos Nammo AS, som er en ledende produsent av våpen og ammunisjon, missil- og rakettsystemer. Der jobbet han blant annet med beregninger på Nammos nye artilleriammunisjon. Han fikk også mulighet til å være med på skuddtesting og eksplosjonstester med C4 for å teste sikkerhetsvinduer, noe som foreløpig er noe av det gøyeste han har opplevd i løpet av traineeprogrammet. 

Mads Bakken Iddberg (t.v.) sammen med kollega Peter Sjølie, fra traineeoppholdet i Nammo.

FOTO: Bjørnar Morønning

 

– I perioden på Nammo lærte jeg mye om hvilke utfordringer jeg tror mange produksjonsbedrifter generelt står ovenfor. Jeg fikk erfare hvordan det er å sette seg inn i et helt nytt fagfelt på kort tid, og jeg lærte mye om hvordan man må jobbe i større organisasjon for å få gjennomslag.


 

Og gjennomslag fikk han. Hos Nammo var han nemlig med på å starte det som forhåpentligvis vil bli et større innovasjonsprosjekt knyttet til deres kruttproduksjon.

 

– Dette var utfordrende, fordi det tar tid å bygge opp nok kunnskap, erfaring og nettverk til å få gjennomslag for større endringer, forklarer Mads.

 

Han jobber fortsatt med dette prosjektet som innleid konsulent, selv om han har gått videre til neste modul i traineeprogrammet.

 

LES OGSÅ: Ingeniørstudentenes mest populære traineeprogrammer 2019

 

Konsulentarbeid og forskning

Mads er nå inne i sitt andre år i traineeprogrammet, og jobber i dag hos forskningsorganisasjonen SINTEF.

 

– SINTEF blir for min del den mer faglig tunge delen av traineeløpet, der jeg virkelig får brukt spesialiseringen jeg tok på NTNU, forklarer han.

 

Her jobber han med flere forskjellige prosjekter samtidig. Blant annet har han vært med på å hjelpe en gründerbedrift med å designe stigbøyler til en hestesal.


 

– I SINTEF jobber vi jo både som konsulenter på konkrete oppdrag i tillegg til at vi jobber med forskning på flere ulike fagområder. Her jobber jeg tett med min mentor, Knut Moen, og samarbeider med han på ulike oppgaver, sier Mads.

Om Trainee Innlandet:
  • Trainee Innlandet er et tverrfaglig traineeprogram for nyutdannede som ønsker en unik start på karrieren.
  • Som Trainee får man jobbe i én til tre av de 40 samarbeidsbedriftene over en periode på to år.
  • Bedriftene har tilholdssted i områdene rundt Hamar, Lillehammer og Gjøvik.
  • Påvirkningsmulighetene for hvor og hvordan du vil arbeide er stor, og du har gode muligheter til å forme din egen karriere videre.
  • Traineene blir en del av et stort sosialt og profesjonelt nettverk.
  • Hvert år rekrutteres mellom 10 og 20 traineer.

Les mer om Trainee Innlandet

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

Et stort og variert nettverk

I tillegg til den verdifulle arbeidserfaringen traineene får gjennom arbeidet i seg selv, får de også mye utbytte av nettverksbygging, sosiale aktiviteter og kompetanseprogrammet, som er en del av traineeprogrammet.

 

– Trainee Innlandet selger seg inn med at de skal gi deg et stort og variert nettverk, i tillegg til faglige utfordringer fra flere bransjer. For min del må jeg jo bare si at det stemmer, sier Mads.

 

Med jevne mellomrom samles alle traineene til ulike kompetansesamlinger, som er en blanding av faglig påfyll og morsomme aktiviteter.

 

– Utover dette arrangeres det hytteturer, man drar sammen på konserter, det arrangeres fester, og så videre. Vi var blant annet en gjeng som feiret 17. mai på Galdhøpiggen, og noen av oss gikk Birken. Alle traineer følges opp i det daglige av en mentor i bedriftene vi jobber i, forklarer han.

 

LES OGSÅ: Mest populære arbeidsgivere blant ingeniørstudenter 2019

 

Her er Mads (nr. tre f.v.) på plass hos SINTEF.

FOTO: Privat

Mads' tips til fremtidige traineer

De fleste traineeprogrammene har begrenset med plass, noe som fører til hard konkurranse om de ettertraktede stillingene. Mads mener han fikk foten innenfor basert på en kombinasjon av faglig kompetanse og kjennskap til en av medlemsbedriftene.

 

– Jeg stilte nok sterkere fordi jeg hadde hatt sommerjobb hos en av bedriftene før jeg søkte. I tillegg tror jeg bakgrunnen min passet godt inn med tanke på hvilke behov som var i de bedriftene jeg ønsket meg til.

 

Til andre som vurderer å søke seg til et traineeprogram, anbefaler han å sette seg inn i bedriftene som er i ordningen. Det gjør det enklere å gjøre seg opp en mening om hvilke bedrifter de eventuelt ønsker å ha et traineeløp i.

 

– Når man har gjort seg opp en mening om dette, så bør jo søknad og CV matche disse ønskene, selv om dette er klisjeen på alle jobbsøkertips. For min del var det jo en stor fordel å ha vært innom en av bedriftene før jeg søkte. Og selv om ikke mange får mulighet til dette, bør man jo være litt på ballen når det gjelder å oppsøke arenaer hvor enten bedriftene eller Trainee Innlandet er tilstede. Greier man å gjøre seg kjent, så er sannsynligheten for å bli valgt ut mye større, sier Mads.


 

Foreløpig har han ikke bestemt seg for hvor veien går videre etter traineeprogrammet, men han har noen tanker om hva som kan bli aktuelt.

 

– Jeg synes både Nammo og SINTEF er veldig interessante arbeidsplasser, så får vi se hva som skjer på nyåret, avslutter Mads.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge