(KarriereStart.no):

– Det var litt tilfeldig at jeg endte opp her, men slikt har det vært de siste fem årene, sier Jeppe Strømseng (25), som nå er trainee hos Mo Industripark, via Kandidat Helgeland.

 

De siste årene har det også vært litt tilfeldig at han har befunnet seg i Australia, Danmark og Kina. Men det ble nå en gang sånn, at han tilfeldigvis tok en bachelorgrad i historie ved La Trobe University i Melbourne, Australia. Og at han tok en mastergrad i europastudier ved Aarhus Universitet i Danmark, etterfulgt av kommunikasjonsinternship ved Nordic Centre i Shanghai, Kina. Det er sånt som skjer.

 

– Det var aldri meningen å dra dit, men hvert sted hatt noe unikt ved seg som fanget min oppmerksomhet, sier han.

 

Det var også noe som fanget hans oppmerksomhet ved industriparken oppe i nord – til tross for at han visste veldig lite om både industri og Helgeland før han faktisk kom dit.

 

– Det å få lov til å jobbe med den utadrettede kommunikasjonen på vegne av en av Norges største industriparker virket som en fin match med mine erfaringer fra studier, verv og tidligere arbeidserfaringer, forklarer Jeppe.


 

Det å gå utenfor komforsonen og prøve det ukjente er noe som trigger ham. Hvis man er i 20 årene og ikke har noen særlige forpliktelser utenom om å ta utdanning og skaffe seg en jobb, synes han at man burde gå sine egne veier og ta muligheter etterhvert som de dukker opp.

 

– Man har ingenting å tape, kun alt å vinne. Dine venner går ingen steder, ei heller storbyene eller stedet der du kommer fra. Du er fri til å gjøre hva som helst, så hvorfor ikke prøve Helgeland og industrien?

 

LES OGSÅ: Mest attraktive traineeprogrammer blant økonomistudenter 2019

 

Om Kandidat Helgeland

 

  • Skal bidra til befolkningsvekst på Helgeland og sikre relevant kompetanse til arbeidslivet
  • Formidler traineestillinger i Mo i Rana, Mosjøen, Lovund, Hemnes, Sandnessjøen og Brønnøysund

  • Ett års midlertidig ansettelse som trainee, med muligheter for fast ansettelse

  • 91 % får tilbud om fast stilling etter endt traineeperiode

  • Tilbyr et skreddersydd kompetanseprogram

  • Studietur til Brüssel er inkludert i programmet

  • Les mer om Kandidat Helgeland

En jobb med mye variasjon

Foreløpig har Jeppe vært trainee i Mo Industripark i litt under to måneder. Den første uken på jobb ble ikke helt som forventet.

 

– Da møtte jeg ordføreren, Jonas Gahr Støre og administrerende direktør i NHO iløpet av de tre første dagene. Så det var et lite sjokk å gå fra leselasen til å være en del av fjeset til en institusjon som gjester slike personligheter, forklarer han.


 

De siste dagene har han brukt på å forbedre sin første omvisning i industriparken. Med over 100 bedrifter, en lang historie, og et område på 2600 dekar, er det mye han må lære seg.

 

– Ellers har den første perioden gått med til å produsere nyhetssaker til hjemmesiden vår, mip.no. I tillegg har jeg deltatt på flere konferanser og seminarer, og vært på stand på NTNUs karrieredag for industriparken. I september markerte vi at det var 30 år siden siste tapping på råjernverket med åpen dag for publikum i parken, hvor jeg var med på forberedelsene. Det er definitivt en jobb med mye variasjon noe som passer meg bra!

 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet

 

– Det har vært en bratt læringskurve

Det nærmeste Jeppe kommer en «typisk arbeidsdag» er å besøke konferanser, eventer, diskusjoner, eller andre ting som er til interesse for industriparken, slik at han kan lage nyhetssaker til hjemmesiden deres.

 

– For å lage disse sakene må jeg jo være høyt og lavt, så det er ikke så ofte jeg sitter tre dager i strekk ved pulten min. I løpet av en arbeidsuke møter jeg mange personer, som varierer fra folk i parken og næringslivet på Helgeland, til politikere. Det setter jeg veldig pris på.

 

Det eneste sikre og forutsigbare innholdet i en arbeidsdag, er at det blir to felles kaffepauser – som alltid er klokken 09:00 og 14:00.

 

– Det henger igjen fra Jernverkstiden. Som nyinnflyttet ung voksen uten særlig kjennskap til Helgeland og Rana er de pausene gull verdt, siden det ofte blir diskutert dagsaktuelle temaer som omhandler industriparken og regionen.


Så langt har det mest utfordrende vært å tilegne seg kunnskap om Mo Industripark, Mo i Rana og Helgeland generelt. Før han flyttet dit visste han fint lite om noen av delene, så læringskurven har vært bratt. Men ved å lytte, ta til seg så mye som mulig og være proaktiv, har det gått fint.

 

– Jeg føler jeg lærer noe nytt hele tiden, fordi jeg får stadig nye, varierte oppgaver der jeg må bruke mine personlige egenskaper, samt tidligere erfaringer fra studietiden. Det å bli tildelt utfordrende arbeidsoppgaver, samtidig som jeg får tillit til å forme de på min måte, gjør at jeg vokser litt for hver dag som går og blir tryggere på utførelsen av jobben min.


 

I løpet av oktober skal han starte på et nytt prosjekt som han vil ha hovedansvar for. Han regner med at det vil ta noen måneder å utforme før det blir realisert.

 

– Det er per dags dato konfidensielt, men det er en oppgave som vil kreve mye av meg. Jeg ser veldig frem til å starte den prosessen, sier han.

 

LES OGSÅ: Traineeprogrammene som er mest populære blant IT-studenter

 

– Her på Helgeland blir jeg kjent med en helt ny landsdel, sier Jeppe Strømseng.

FOTO: Privat

Et sosialt traineeprogram

Gjennom Kandidat Helgeland får alle traineene ta del i et kompetanseprogram, hvor de samles ca. en gang i måneden. Her blir de tilbudt lederkurs og opplevelser rundt omkring på Helgeland, for at de skal bli bedre kjent med regionen. Traineesamlingene er et høydepunkt på Jeppe, siden det er en livlig gruppe som har mye å gi – både på kurs og sosialt.

 

– Det er veldig sosialt å delta på disse samlingene. Alle traineene er i midten av 20 årene og ønsker å danne seg et nettverk, så alle er veldig inkluderende.

 

Så langt har de hatt tre traineesamlinger i regi av Kandidat Helgeland.

 

– Første gang jeg møtte de andre traineene dro vi på Verketfestivalen, som er en årlig musikkfestival på Mo. I september var vi på bedriftsbesøk i Mosjøen, hos Alcoa aluminiumsfabrikk, etterfulgt av rafting. For en ukes tid siden var vi på overnattingstur på Røssøya, der vi hadde seminar og kurs om teamroller, og øvde på presentasjonsteknikker. Det var veldig lærerikt og alle uttalte at de hadde fått noe positivt ut av samlingen. I tillegg kjørte vi ribb på Helgelandskysten, noe som var helt fantastisk.

 

– Jeg ser veldig frem til fortsettelsen i industriparken og neste traineesamling, som er i slutten av november. Da skal vi Brussel og besøke NHOs kontor, EU-institusjoner og hygge oss.

 

LES OGSÅ: Regionale traineeprogrammer: Kampen om de unge

 

Jeppes tips til fremtidige traineer

Det er ofte hard konkurranse om traineestillingene, og det kan være vanskelig å skille seg ut for å komme gjennom nåløyet. Det at Jeppe har vært halve jorden rundt iløpet av studietiden er noe han mener veide i hans favør. Har har også tro på at det er gull verdt å skaffe seg relevant arbeidserfaring mens man studerer.

 

– Prøv å vise at du at du er unik gjennom arbeidet du legger ned under- og ved siden av studiene, anbefaler Jeppe.

 

Selv hadde han flere forskjellige verv i studietiden, både i Australia og i Danmark. Det ham noen erfaringer som veide positivt når han søkte på både internstillingen i Shanghai og traineestillingen i Kandidat Helgeland.

 

– Jeg var økonomiansvarlig og kontaktperson for ANSA Melbourne. Jeg tok også på eget initiativ styring til å lage en guidet historietur for norske studenter der jeg fortalte om Melbourne og Australias historie. Jeg nevnte det ved et par anledninger under rekrutteringsprosessen, ettersom en av arbeidsoppgavene er å ha omvisning i industriparken.

 

Mange av de kvalifikasjonene Mo Industripark utlyste fikk han også vist til gjennom internshipet i Shanghai. Det var faktisk hans sjef på Nordic Centre som var referansens hans – og han la tydeligvis inn et godt ord for Jeppe.

 

– Mitt råd er å være aktiv under studietiden. Et verv kan lede til et større verv, som kan lede til et internship, som igjen kan lede til en traineestilling, sier han.

 

LES OGSÅ: Mest attraktive traineeprogrammer blant ingeniørstudenter 2019

 

Skreddersydd for unge og nyutdannede

– Det høres kanskje litt teit ut, men når man står ferdig utdannet med vitnemålet i hånden, kan det være litt skummelt å gå fra det komfortable livet som student, forklarer Jeppe.

 

Derfor mener han at et traineeprogram er en fin overgang fra studentlivet til voksenlivet – med tilhørende voksenlønn og voksenforpliktelser.

 

– Jeg føler at jeg vokser litt for hver dag med å bli utfordret med oppgaver jeg ikke nødvendigvis har mye erfaring med fra før. Det er rett og slett en kickstart på arbeidskarrieren. Også ser det ikke så verst ut på CV-en.

 

Den største fordelen med å starte karrierene gjennom Kandidat Helgeland, er at man blir kjent med en bedrift og en region som har så store vekstmuligheter, mener Jeppe.

 

– Det er her unge, fremoverlente mennesker som ønsker å være med på å gjøre en forskjell burde starte arbeidskarrieren sin. Muligheten er så mange her, og regionen ønsker flere unge voksne hit. Du drukner ikke i noen storbygryte eller blir «han nye» som serverer te til han som skjenker kaffen. Du er med på å gjøre en forskjell!


 

Han anbefaler å søke i vei – gjerne til et sted du ikke har vært før, eller som du har mye kunnskap om.

 

– Det å være trainee i Mo Industripark AS er jo en ting, men ved å være trainee her på Helgeland blir jeg kjent med en helt ny landsdel og får et innblikk i hva som er diskusjonstemaer her oppe. Det er en god erfaring. Du får et bredere perspektiv på hva som rører seg i Norge. Det er virkelig en kickstart på arbeidskarrieren.

 

– Kandidat Helgeland er et unikt traineeprogram skreddersydd for unge og nyutdannede, legger han til.

 

Siden han har vært trainee i Mo Industripark i kun to måneder er han foreløpig usikker på hva han skal gjøre når traineeprogrammet er over. Men i februar skal han og sjefen sette seg ned for å snakke om veien videre.

 

– Jeg utelukker hverken det ene eller det andre, så jeg er spent på å høre om hva min sjef tenker etter at jeg har vært her et halvt års tid. En fjern drøm jeg har er å jobbe i Norges Fotballforbund i løpet av min arbeidskarriere. En eventuell ny arbeidsgiver kan tilby en minst like spennende og variert arbeidsdag som jeg har her i Mo Industripark. Akkurat nå har jeg det veldig fint her, avslutter Jeppe.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge