(KarriereStart.no):

Etter først å ha tatt en bachelor i økonomi og administrasjon ved Handelshøyskolen BI i Trondheim, valgte Dag Nesvoll Krokann (28) å ta en mastergrad i innovasjon, med fordypning i organisasjon og ledelse, ved Høgskolen Innlandet i Lillehammer. Da han var nyutdannet masterstudent så han hvilke fordeler han ville få som trainee i Trainee Innlandet.

 

– Jeg valgte å søke fordi jeg synes muligheten til å jobbe i flere ulike bedrifter over en toårsperiode virket veldig interessant. Samtidig så jeg en unik mulighet til å få variert arbeidserfaring med bratt læringskurve og mye ansvar, sier han, og legger til:

 

– Trainee Innlandets kompetanseprogram, som jeg hadde hørt om gjennom et skolebesøk, var også en av årsakene for at jeg valgte dem. Viktigheten av å kunne ha en utviklingsplattform ved siden av jobben, gjorde at Trainee Innlandet var spesielt vanskelig å takke nei til.

 

LES OGSÅ: Vil du bli trainee? Her er innføring i begrepet

 

En spennende jobb med mye ansvar

I skrivende stund har Dag vært trainee i litt over to måneder, og jobber nå for Norse Metal, som er et av Nordens ledende metallstøperier. En av hovedgrunnene til at han fikk jobbe for dem, var at han ønsket å videreutvikle forretningsmodellen deres, i tillegg til å utvikle og digitalisere markedsføringen for bedriften.


 

– Så det jeg jobber med nå, sammen med min mentor, er å utvikle og på sikt implementere en ny markedsføringsstrategi for Norse Metal. Arbeidshverdagen består nå av å analysere hva som har blitt gjort tidligere og hvilken kompetanse og kunnskap de ansatte i bedriften har når det kommer til markedsføring. Jeg har også fått ansvaret for å identifisere potensielle mediebyråer som vi kan samarbeide med, der arbeidet har bestått av å booke møter med mediebyråer som vi finner interessante, forklarer han.

 

Oppstarten hos Norse Metal vært både variert og hektisk. Noen dager deltar han på workshoper og møter som tar hele dagen, mens andre dager sitter han og analyserer og utarbeider en markedsføringsstrategi.


 

– De to første ukene handlet mye om å bli kjent med mine nye arbeidskollegaer, samt å sette meg inn i Norse Metal sin business-modell. Dette innebar å få oversikt over hvem som er våre kunder og konkurrenter, samt hvordan støperiet og fabrikken fungerer.

 

Så langt har det mest utfordrende vært å sette seg inn i bedriften og håndtere de store mengdene informasjon – og samtidig være produktiv.

 

– Det er jo alltid utfordrende å starte i en ny jobb med mennesker du aldri har møtt før, noe som krever at jeg som person er spørrende og nysgjerrig for å få de svarene man trenger for å gjennomføre jobben. Dette innebærer ofte at man må gå litt utenfor komfortsonen, noe som ikke alltid er like morsomt, men til gjengjeld veldig lærerikt. På den korte tiden jeg har vært trainee har jeg møtt mange nye mennesker, noe som har resultert i at jeg har lært mye om andre fagfelt utover mitt eget, sier Dag.

 

LES OGSÅ: Økonomistudentenes mest attraktive traineeprogrammer 2019

Om Trainee Innlandet:
  • Trainee Innlandet er et tverrfaglig traineeprogram for nyutdannede som ønsker en unik start på karrieren.
  • Som Trainee får man jobbe i én til tre av de 40 samarbeidsbedriftene over en periode på to år.
  • Bedriftene har tilholdssted i områdene rundt Hamar, Lillehammer og Gjøvik.
  • Påvirkningsmulighetene for hvor og hvordan du vil arbeide er stor, og du har gode muligheter til å forme din egen karriere videre.
  • Traineene blir en del av et stort sosialt og profesjonelt nettverk.
  • Hvert år rekrutteres mellom 10 og 20 traineer.

Les mer om Trainee Innlandet

 

God oppfølging og sosiale aktiviteter

Allerede seks måneder før oppstart fikk alle traineene i årets kull tildelt en egen «buddy», som fungerte som en person man kunne henvende seg til for å stille spørsmål om alt de lurte på før oppstart. De har også en egen mentor i bedriftene de jobber for, som har hovedansvaret for å følge dem opp i det daglige arbeidet.

 

– Utover «buddyordningen» har vi en egen facebook-gruppe der vi planlegger sosiale arrangementer. Hver enkelt trainee har også fått ansvaret for å planlegge en felles sosial aktivitet i løpet av året. Dette kan være alt fra skitur, hyttetur eller å dra på ishockey-kamp. Så det sosiale opplegget, og den tryggheten ved å ha en egen «buddy», er veldig bra!

 

Foruten selve jobben hos Norse Metal, som i seg selv er veldig givende, trekker han frem en tredagers kompetansesamling på Opaker gård som et av høydepunktene så langt i traineeprogrammet.

 

– Der var alle «gamle» og nye traineer samlet for faglig påfyll og for å bli bedre kjent med hverandre. Jeg følte virkelig at vi ble en sammensveiset gjeng som kommer til å få det utrolig morsomt sammen de neste to årene, forklarer Dag.


 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som trainee

 

Dags tips til fremtidige søkere

Det er ofte hard konkurranse om de attraktive traineestillingene, og det kan være vanskelig å skille seg ut for å komme gjennom nåløyet. For Dag sin del, tror han at den relevante arbeidserfaringen han opparbeidet seg ved siden av studiene gjorde at bedriftene ble ekstra interessert i akkurat ham.

 

– Jeg var ganske sikker på at alle som var aktuelle hadde gode karakterer, så iløpet av mitt siste år som masterstudent bestemte jeg meg for å søke relevante internships. Jeg endte opp med to ulike internships, for Norconsult Informasjonssystemer og Visit Lillehammer, forteller Dag.

 

Dette var til stor hjelp i søknadsprosessen generelt, og på rekrutteringsdagen spesielt. Da kunne han nemlig snakke om tidligere erfaring – og ikke kun det teoretiske som han hadde lært i studiene.

 

– Så mitt tips til fremtidige søkere vil være å tilegne seg relevant arbeidserfaring ved siden av studiene, og internships er en gyllen mulighet der man får kombinert skole og jobb.

 

– Det kan også være lurt å vise interesse for bedriften eller traineeprogrammet du ønsker å bli en del av, ved å møte opp på karrieredager eller bedriftspresentasjoner, anbefaler han.

 

LES OGSÅ: Traineeprogrammene som er mest populære blant IT-studenter

 

– Det er bare å søke!

En av fordelene ved å starte karrieren som trainee, er at man får god oppfølging og støtte, og arbeidshverdagen blir veldig godt tilrettelagt, mener Dag. Og siden alle i bedriften vet at du er trainee får du kanskje litt ekstra godvilje fra sjefer og kolleger.

 

– Som trainee får man også ganske fritt spillerom der du selv former arbeidshverdagen og hvilke prosjekter du ønsker å ta del i. Jeg får også et godt innblikk i flere ulike arbeidsfelt, noe jeg ser på som en fordel videre i karrieren.

 

Når Dag er ferdig hos Norse Metal i september 2020, skal han videre til Eika forsikring for å gjennomføre det siste av de to årene som trainee. Men hva som vil skje videre etter dette er fortsatt uvisst. Han har ikke reflektert så mye over det, da fokuset den første måneden hovedsakelig har vært på Norse Metal.

 

– Jeg har familie og kjæreste i Oslo, så jeg kan fort ende opp med å flytte hjem. Men vi får se hva som skjer om to år, sier Dag.

 

Han er ihvertfall ikke i tvil om at traineetilværelsen i innlandet er noe han vil anbefale til andre:

 

– Har du lyst på en kanonstart på karrieren, med varierte arbeidsoppgaver der du kan utfordre, og selv bli utfordret av bedriften, er det bare å søke!

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge