(KarriereStart.no)

Helt fra da Marte Rønningstad Olsen (26) først hørte om Trainee Innlandet, har hun tenkt at det må være den ideelle starten på arbeidslivet. Da hun var ferdig med mastergraden i organisasjonspsykologi var det derfor liten tvil om hvor hun skulle søke.

 

– Det å få mulighet til å jobbe i ulike virksomheter og bransjer i løpet av to år, få jobbe og bli kjent med så mange dyktige mennesker, samt få prøve seg på så mange og varierte oppgaver, er gull verdt for meg som nyutdannet. Samtidig søkte jeg på Trainee Innlandet for å kunne være med på utviklingen av Innlandet, som den Hamar-patrioten jeg er, sier hun.

 

I løpet av det toårige traineeprogrammet skal Marte jobbe hos tre forskjellige virksomheter. Etterhvert skal hun jobbe for Eika og Sykehuset Innlandet, men først er det kompetanseutvikling i Helsetjenestens driftsorganisasjon for nødnett (HDO) som gjelder.

 

– Det innebærer alt fra å utarbeide strategi og formål, til å kartlegge nåværende kompetanse og fremtidige behov. Deretter gjelder det å operasjonalisere det gjennom kompetanseutviklingstiltak. Det er utfordrende, men også veldig spennende. I tillegg jobber jeg med employer branding, altså omdømmet til virksomheten, som er en viktig del av det å være en attraktiv arbeidsplass. Her får jeg utfordret meg på blant annet hvordan vi kommuniserer internt og eksternt, jeg får møte studenter og andre virksomheter i regionen, og jeg får jobbe med digitale kommunikasjonsplattformer, forklarer hun.


 

LES OGSÅ: Mest attraktive traineeprogrammer blant økonomistudenter 2019

 

– Ingen dager er like

For Marte er det ingen dager som er helt like, men det er også noe av det som gjør at hun trives. Likevel er det noen fellestrekk som definerer en typisk arbeidsdag.

 

– Jeg starter ofte dagen med å sjekke mailer. Deretter kan det være møter av ulike varianter, enten det er informasjonsmøter eller arbeidsmøter. Møtene er veldig lærerike, og jeg har erfart at det er en viktig kilde til informasjon om virksomheten når man er nyansatt.


 

Når hun jobber alene består arbeidsoppgavene ofte av å innhente informasjon og jobbing med de velkjente dataprogrammene Word, Excel og Powerpoint.

 

– I og med at jeg kun jobber her i en kort periode, er det viktig at dokumenter lagres, slik at kunnskapen blir igjen når jeg drar. I løpet av dagen dukker det også gjerne opp diverse problemstillinger som fører til spennende diskusjoner med kollegaer – det er gøy!

 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet

Om Trainee Innlandet:
  • Trainee Innlandet er et tverrfaglig traineeprogram for nyutdannede som ønsker en unik start på karrieren.
  • Som Trainee får man jobbe i én til tre av de 40 samarbeidsbedriftene over en periode på to år.
  • Bedriftene har tilholdssted i områdene rundt Hamar, Lillehammer og Gjøvik.
  • Påvirkningsmulighetene for hvor og hvordan du vil arbeide er stor, og du har gode muligheter til å forme din egen karriere videre.
  • Traineene blir en del av et stort sosialt og profesjonelt nettverk.
  • Hvert år rekrutteres mellom 10 og 20 traineer.

Les mer om Trainee Innlandet

 

God oppfølging

Etter at arbeidskontrakten var signert, tok det ikke lang tid før de ferske traineene fikk tildelt en fadder fra traineekullet over dem. For Marte ble dette en person hun kunne stille alle tenkelige spørsmål til, og som bidro til at hun følte seg mindre usikker før oppstart.

 

– For man har jo ofte mange spørsmål som nyansatt. I tillegg har jeg en som er min modulansvarlig fra HDO, altså den personen som har ansvaret for meg under traineeperioden her. Han har fulgt meg opp helt fra jeg signerte arbeidskontrakten, noe jeg er sikker på har bidratt til at jeg har kommet raskt inn i bedriften, arbeidsoppgavene og det sosiale miljøet.

 

Det være krevende å være fersk trainee på en ny arbeidsplass. I starten kjente for eksempel Marte litt på følelsen av å ikke være effektiv nok eller til noe særlig nytte. Men dette tok seg opp etterhvert.

 

– Det tar tid å sette seg inn i både virksomheten og arbeidsoppgaver, men det er ikke nødvendigvis like lett å gi seg selv den tiden. Samtidig handler dette også om å være ny i arbeidslivet, om å finne ut av hva som forventes og hvordan ting egentlig er.

 

Til tross for noen utfordringer i starten, føler Marte at hun så langt har hatt stort utbytte av tiden som trainee. Hun lærer noe nytt hver dag, og får delta på mye forskjellig – både i HDO og Trainee Innlandet.


 

– Jeg er for eksempel med i prosessen om å forbedre det åpne kontorlandskapet i HDO, i tillegg til at jeg sitter i et arbeidsutvalg som jobber med kulturendring og –bygging. Jeg skal også være med i planleggingen og gjennomføringen av rekrutteringsdagen til Trainee Innlandet, samt delta på karrieredager for å nå ut til studenter.

 

LES OGSÅ: Traineeprogrammene som er mest populære blant IT-studenter

 

Mer enn bare jobb

I tillegg til selve jobben hos medlemsbedriftene, har Trainee Innlandet også et stort fokus på det som skjer utenom arbeidstiden. Marte og de andre traineene deltar i et kompetanseprogram som går parallelt med traineeprogrammet. Der har de samlinger med ulike temaer som er nyttige for alle – uavhengig av hva slags faglig bakgrunn de har.

 

– I tillegg er det mye sosialt som skjer, alt fra oppstartsfest og julebord, til mandagsquiz og hytteturer. Det er alltid noe som skjer eller noen som vil finne på noe, som på et vis kan minne litt om studietiden. Det sosiale miljøet i Trainee Innlandet bidrar til mye hygge, i tillegg til at man alltid har noen å prate med som er i samme situasjon som seg selv, forklarer hun, og legger til:

 

– Det er jo mye gøy som skjer! For eksempel HDOs fotballtrening etter jobb på torsdager. Eller underholdningen (les: lekene) vi hadde etter middag på samling, enten det var stolleken med en vri, eller musikkquiz.

 

LES OGSÅ: Regionale traineeprogrammer: Kampen om de unge

 

Martes tips til fremtidige traineer

Det er ofte hard konkurranse om de populære traineeprogrammene, og det kan være vanskelig å skille seg ut i søknadsbunken. Marte har et par tanker om hva som bidro til at hun kom gjennom nåløyet.

 

– Som student hadde jeg et stort behov for å søke kunnskap og erfaring som kunne bidra til at jeg ble lagt merke til i søknadsbunken. Derfor hadde jeg ulike deltidsjobber og verv gjennom studietiden. Selv om det kanskje så bra ut på CV-en, er jeg i dag veldig takknemlig for at jeg fikk mulighet til å erverve meg de ulike erfaringene og kunnskapene, fordi det kommer godt med i arbeidshverdagen min, forklarer hun.

 

Martes anbefaling er derfor å ha et verv eller en liten jobb ved siden av studiene. Både for å utvide nettverket ditt, men også for å lære noe nytt eller praktisere det du lærer på studiene. Og til de som vurderer å søke seg til et traineeprogram etter etter studiene, har hun en klar oppfordring:

 

– Søk! Og bruk tid på å skrive en god søknad for å skille deg ut i mengden.

 

LES OGSÅ: Mest attraktive traineeprogrammer blant ingeniørstudenter 2019

 

En trygg vei videre

Marte mener at den største fordelen ved å starte karrieren som trainee, er at det er en mykere overgang fra studenttilværelsen til arbeidslivet.

 

– Man får prøve seg på ulike arbeidsoppgaver og -områder på kort tid, man får god oppfølging og man skal ofte gjennom et verdifullt kompetanseprogram. I løpet av traineeperioden får man bedre innsikt i hva man faktisk har lyst til å jobbe med, hva slags betydning bransje har og hva som er viktig for deg som arbeidstaker. I tillegg lærer man veldig mye på kort tid og blir kjent med mange nye mennesker, sier hun.

 

Hvor veien går videre etter traineeprogrammet er foreløpig uvisst. Men Marte er ikke bekymret for at hun ikke skal få seg en jobb etterpå, siden de fleste tidligere traineer i Trainee Innlandet har fått jobbtilbud fra én eller flere av de bedriftene de har jobbet hos.

 

– Jeg skal gjøre mitt beste for å legge igjen et godt inntrykk der jeg er. Forhåpentligvis har jeg fått noen preferanser på bransje, fagmiljø og arbeidsoppgaver etter disse to årene, slik at jeg kan søke etter jobber der jeg med litt mer sikkerhet vet at jeg kan trives, avslutter Marte.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge