(KarriereStart.no):
Navn: Mathilde Wærstad
Tittel: Utvikler og leder for rekruttering i teknologiavdelingen
Virksomhet: Bekk
Hvilke yrker og fagområder er det dere hovedsakelig rekrutterer til?
Vi rekrutterer både designere, utviklere og forretningsutviklere. De fleste kommer rett fra universitet eller høgskole, men det er også en del som allerede har jobbet noen år andre steder. Felles for dem alle er at de ønsker å være med på å lage gode, digitale produkter og tjenester sammen med våre kunder.
Kan du fortelle litt om virksomheten deres?
Vi er en gjeng teknologer, designere og rådgivere som liker å løse problemer. Hvordan vi løser dem varierer, men fellesnevneren er alltid den samme: folk med ulik bakgrunn og kompetanse som tenker sammen, utfyller- og utfordrer hverandre og de kundene vi jobber med.
Vi jobber med å lage gode, digitale produkter og tjenester sammen med våre kunder, og hjelper dem i møte med de enorme endringene de står overfor i møte med ny teknologi og nye bruksmønstre. Det betyr at vi lager både front- og back-end tjenester, vi gjør designarbeid og vi har rådgivere som sørger for god gjennomføring. Sammen med kundene våre lager vi en løsning som er tilpasset akkurat deres behov. Vi lever altså ikke av å selge et produkt, men av erfaring og fagkunnskap gjennom flinke folk.
SE VIDEO: Hva gjør en utvikler? Yrket på to minutter
– Bekk er et sted med fokus på utvikling, fag, trivsel og ikke minst deg som person, forklarer rekrutteringsleder Mathilde Wærstad.
FOTO: Bekk
Kan du fortelle litt om hvordan det er å jobbe for Bekk?
Det er vanskelig å si hvordan dette er for alle, men jeg har jobbet som utvikler i Bekk i snart 6,5 år, og trives utrolig godt. Og det handler mye om friheten, mulighetene, og ikke minst folka. En av grunnene til at jeg startet i Bekk var friheten til å kunne finne ut av hva som skulle bli mitt fagområde og min kompetanse etterhvert som jeg jobbet. For meg var det viktig å kunne vokse inn i en rolle, i stedet for å bli ansatt inn i en jeg ikke visste om jeg kom til å trives med eller mestre. Jeg tror at der roller kanskje setter deg litt i bås, så vil friheten trigge nysgjerrighet og gjøre at du løfter blikket og ser muligheter og veier du ikke ville sett ellers. Denne friheten har gitt meg muligheten til å finne ut av hva jeg interesserer meg for, og bli bedre på dette.
Karrieremuligheter i Bekk finnes det mange av, og de kommer gjerne av at man har sett mulighetene som finnes og valgt å gå etter dem. Noen av disse mulighetene kommer fra roller i team og jobben man gjør hos kunde. Det kan være utvikling som fagperson, internt ansvar i Bekk, eller nye muligheter du selv skaper fordi du ser behov for det. Karrieren handler for meg mer om det å utvikle deg som person, enn å få titler og rykke opp i nivåer. Karrieren min har vært et virrvarr av veier jeg har gått og sikkert også kommer til å gå, hvor jeg har fått mulighet til å prøve mye forskjellig. Det har gitt meg masse erfaring og jeg har funnet ut av hva jeg er god på og trives med.
Den samme friheten er også med på å bygge kulturen i Bekk. Det er få regler og rammer jeg må følge og passe inn i. Jeg får heller frihet til å skape min egen arbeidsplass, mitt eget Bekk. Og det er noe av det som gjør kulturen så bra, at alle er med på å forme den, alle får eierskap og alle får mulighet til å gjøre det til sitt eget. At Bekk er et bra sted å jobbe er ikke på grunn av teknologien vi bruker eller prosjektene vi får være med på. Bekk er et bra sted å jobbe på grunn av folka. Det er de som skaper kulturen, det er de som gjør Bekk til et selskap jeg er stolt av å jobbe for og som gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag.
SE VIDEO: Hva gjør en interaksjonsdesigner? Yrket på to minutter
Kan du beskrive en typisk rekrutteringsprosess fra start til slutt?
Det er litt vanskelig å svare kort på, for i teorien starter rekrutteringsprosessen allerede når studentene starter på studiet sitt i 1. klasse. Og den vil fortsette over flere år til de en gang bestemmer seg for å søke sommerjobb eller fast jobb hos oss og til slutt potensielt ender opp som Bekkere. Jeg tror det viktigste vi gjør i rekrutteringen er å bli kjent med studentene utenfor den formelle søknadsprosessen. Det starter ofte på arrangementer, hvor vi får mulighet til å bli kjent med hverandre, gjerne over tid. Vi ønsker at studentene skal få møte de som jobber hos oss i dag og som best kan fortelle hvordan det er og hva det vil si å jobbe i Bekk.
Prosessen når en søknad først er inne er litt enklere å forklare. Det første som skjer er at vi leser alle søknader og vurderer dem videre til intervju. De som har søkt sommerjobb vil møte to Bekkere til to halvtimes intervjuer, hvor det ene er et sosialt intervju og det andre et faglig. For fast jobb er prosessen relativt lik. Først er det screeningintervju for å sjekke om det er en god match mellom deg og Bekk. Hvis vi finner ut at det er en bra match, går det videre til en times sosialt- og en times faglig intervju. Her er vi ikke ute etter å felle noen, vi er ute etter å se hvem du er, hva du motiverer og engasjerer deg for, prøve å bli litt kjent med hvem du er, og ikke minst vurdere potensialet ditt for å utvikle deg etter du starter i jobb.
På samme måte som på rekrutteringsarrangementer, så blir alle søknader lest og alle intervjuer holdt av folk fra vårt eget fagmiljø, fordi de er de beste til å vurdere hvem som skal være deres fremtidige kollegaer.
SE VIDEO: Hva gjør en fullstack utvikler? Yrket på to minutter
Hva kan studenter gjøre i studietiden for å gjøre seg mer kvalifiserte og attraktive som kandidater for dere?
Vise interesse, nysgjerrighet og iver for faget ditt. Det vil for eksempel være bra å ha hobbyprosjekter og lage egne ting. Samtidig er det fint å vise interesse for Bekk og det vi driver på med. Hvis du studerer på et sted vi har arrangementer kan det være smart å delta på noen av disse, bli kjent med oss som selskap, og hils på og snakk med de fra oss som er der. Ellers er alt som viser engasjement og stå-på-vilje bra! Det kan være å ha ansvar i en linjeforening, studentmiljøet eller generelt i livet, forøvrig.
Hvor mye vektlegger dere karakterer fra utdanningen, sammenlignet med tidligere arbeidserfaring og referanser?
Karakterer betyr naturligvis noe, men erfaring, verv og et godt søknadsbrev veier generelt mer enn karakterer alene. Vi er mest opptatt av å finne ut hvem du er og hvordan du kommer til å passe inn hos oss. Dårlige karakterer i noen enkeltfag trenger ikke bety all verden, men sammenhengen mellom karakterer og tidligere erfaring må til sammen vise at du har forutsetninger for å lykkes med krevende utfordringer. Det skal også sies at det vektlegges forskjellige ting i forskjellige deler av prosessen. Når vi leser søknader så vil CV, søknadsbrev og karakterer sammen utgjøre grunnlaget for om du går videre til intervju eller ikke. Men når du først blir invitert inn til intervju handler det om at vi skal finne ut om du og Bekk er en god match.
I intervjuet ønsker vi å prate med deg som person, det er din mulighet til å fortelle oss alt det vi bør vite om deg som kanskje ikke kommer frem i CV-en eller søknadsbrevet. Har du tidligere arbeidserfaring, er det ofte viktigere enn karakterer, og da ønsker vi å høre litt om hva du har lært og hvilke erfaringer du har gjort deg. Det viktigste for oss er personen og potensialet, ikke karakterer og CV-en.
Er det noen vanlige feil som går igjen i CV og søknad?
Vi leser alle søknader som kommer inn, og når det er mange søknader man skal gjennom blir det viktig å fange oppmerksomhet, skille seg ut og ikke minst gjøre et godt inntrykk. Hvis jeg skulle kommet med noen tips til å få til dette så er det å ha en oversiktlig og ryddig CV, hvor du tydelig får frem det mest relevante først. Her tenker jeg på hva du studerer, når du er ferdig, verv og arbeidserfaring som er av interesse for bedriften du søker hos. Få gjerne med teknologier og fagområder du har erfaring med.
I søknadsbrevet er det fint å holde det kort og konsist, samtidig som du får frem det du mener er viktig. Se gjerne gjennom søknadsbrevet et par ganger for å unngå skrivefeil, og dobbeltsjekk at du oppgir riktig bedrift. Tør også gjerne å være litt personlig og vise interesse og engasjement for bedriften du søker hos. Det er mange bra søknadsbrev, men ikke alle klarer å få frem hvorfor de har lyst til å jobbe i akkurat Bekk.
LES OGSÅ: Kommunikasjonsrådene som gir deg et fortrinn i jobbintervjuet
Er det noen vanlige feil som går igjen i jobbintervjuet?
I intervjuene handler det om å bli kjent, finne ut av potensialet ditt og om vi er en god match for hverandre. Her er det viktig å være deg selv, være ærlig på hva du kan, vise hva du er flink til og hva du brenner for. Mye av dette kommer nok av seg selv, men det er lurt å stille godt forberedt.
I faglige intervjuer er målet er å finne ut av potensialet og kompetanse din. Dette er gjerne ikke noe du kan forberede deg til, men det kan lønne seg å friske opp minnene fra de prosjektene og den arbeidserfaringen du har satt på CV-en. Det er også fint å være ærlig og skille på hva du kan og hva du har skrevet ned på CV-en som teknologi du kun har jobbet med.
I de sosiale intervjuene ønsker vi å snakke mer rundt det som står i CV og søknadsbrev, så her kan det være lurt å kjenne til det du har skrevet. Dette er det eneste vi vet om deg før vi møtes, og vil derfor være det vi stiller spørsmål om. Ellers liker vi godt å se engasjement, at du er interessert i Bekk, og at du klarer å snakke om og reflektere rundt det du har gjort og valg du har tatt.
I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MER etterspørsel etter de kommende årene?
Noe vi absolutt tror det vil være mer etterspørsel etter er T-formede fagfolk. Dette vil si folk som er spesialister innen sitt fagområde (den loddrette streken i T-en), men som samtidig kan litt om mange områder, og ikke minst, klarer å ta kjernekompetansen sin inn i samarbeid med andre (den vannrette streken i T-en). Samtidig vil folk som klarer å ta ansvar utover sitt eget fag, og kombinere det med det man selv er god på, alltid være etterspurt.
Sikkerhetskompetanse kommer til å fortsette å bli mer etterspurt. Det samme vil også gjelde for folk som klarer å tenke produktutvikling, da gjerne utenfor åpenbare produktselskaper og startups. Dette er viktig for at vi lykkes med å se og ta ut verdien i det vi lager.
LES OGSÅ: Slik bruker du STAR-metoden til å svare på intervjuspørsmål
Hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MINDRE etterspørsel etter de kommende årene?
Vi tror den klassiske prosjektlederen er på vei ut, erstattet av autonome produktteam. Samtidig blir det spennende å se hvordan etterspørselen etter maskinlæring utvikler seg. Det er mye snakk om det, men få konkrete oppdrag, og det er en god sannsynlighet for at vi skal ned i en liten dump. Det ser fortsatt ut som forholdet mellom antallet folk med maskinlæringsprofiler som utdannes er litt ute av synk med behovet.
Hva er dine beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos Bekk eller i deres bransje?
Bli vant til å jobbe i team, vis at du kan ta ansvar, vær nysgjerrig på teknologi og få praktisk erfaring med det. Finn ut hva du liker å drive med, og bli god på det. Bruke gjerne tid på å mestre ditt eget fag, men se etterhvert også etter hva du er flink til i tillegg til faget. Er du flink med folk? Analytisk? Visjonær og kan sette retning for produkter? Ta deg tid til å også dyrke disse sidene.
Dersom man ønsker å jobbe innen deres bransje, hvorfor bør man ta sikte på å få jobb hos Bekk?
Fordi det er et sted med fokus på utvikling, fag, trivsel og ikke minst deg som person. Hvor du vil få en haug med rause, varme kolleger som gleder seg til å bli kjent med deg, lære deg noe og som vil gjøre det de kan for å løfte deg opp og frem.
Bekk er et sted hvor du får lære og utvikle deg, ikke bare opp og frem, men ut i bredden. Du får bygge på fagområdet ditt og det du selv synes er spennende. Med det store, tverrfaglige, engasjerte miljøet vi er, er det uendelig potensiale for å lære. Uansett hva du sitter på eller komme til å møte av problemstillinger så finnes det kloke hoder i Bekk som vet noe om det.
Det er viktig for oss at du skal trives, og vi jobber knallhardt for å få det til. Livet er tross alt for kort til å ikke ha det fint på jobb. Der folk trives, lærer mye og får lov til å utøve – og utvikle – faget sitt, der tror vi mye bra skjer.