(KarriereStart.no):

Navn: Ellen Andreasson

Tittel: Leder Emerging Talent, Attraction and Recruitment

Virksomhet: Equinor

Rekrutterer hovedsakelig til: Rekruttering av studenter og nyutdannede

 

Kan du fortelle litt om virksomheten deres?

Equinor er et internasjonalt energiselskap med over 20,000 engasjerte kolleger. Vi driver med leting, utvikling og produksjon av olje og gass, i tillegg til vindkraft og solenergi i mer enn 30 land. Vi leverer i dag energi til 170 millioner mennesker verden over hver dag.

 

Kan du fortelle litt om hvordan det er å jobbe for Equinor?

Det er en spennende tid å jobbe i Equinor. Verden trenger mer energi med mindre utslipp. Dette er ingen enkel oppgave. Vi jobber for å redusere utslippene fra våre olje- og gassfelt, samt utvide vår portefølje til å omfatte mer bærekraftige energiløsninger. For å lykkes med dette er innovasjon, teknologi og digitalisering helt avgjørende. Det er også kloke og nysgjerrige hoder.

 

Alle som jobber i Equinor bidrar til å forme energifremtiden, uavhengig av hvor vi er og hva vi gjør for selskapet. Vår kompetanse, vårt personlige engasjement og vår kontinuerlige utvikling er viktig for at Equinor skal nå sine mål. Vi har fokus på livslang læring, og gjennom bla. Equinor University får vi mulighet til å utvikle oss og øke kompetanse. Equinors karrieremodell tilrettelegger både for en faglig karrierevei og lederkarriere, og vi oppmuntres til å utvikle oss på tvers av disse. Vi har stort fokus på et godt arbeidsmiljø hvor vi ønsker at alle ansatte skal føle seg inkludert og verdsatt. Våre verdier åpen, samarbeid, modig og omtenksom veileder oss i alt vi gjør, og det er like viktig hvordan du leverer som hva du leverer. Sikkerhet og sikring er en forutsetning og første prioritet for alt vi foretar oss.


 

Topp 50 arbeidsgivere blant økonomistudenter

 

Kan du beskrive en typisk rekrutteringsprosess fra start til slutt?

Alle stillinger i Equinor lyses ut på equinor.com/careers. Dersom du er nyutdannet og ønsker å søke på en stilling i vårt graduate-program er første steget er å fylle ut vårt digitale søknadsskjema og laste opp CV, karakterutskrifter og andre relevante dokumenter.


 

Blir du vurdert som en aktuell kandidat, er neste steg å fullføre en online test. De som lykkes med testen vil så bli invitert til et videointervju. Dette intervjuet er et selvinnspilt intervju som kan utføres fra mobil eller pc, og fra hvilket som helst sted med stabil internettforbindelse. Dersom du lykkes med intervjuet, vil du bli invitert til en rekrutteringsdag. Den vil foregå på et av våre kontorer, og du vil ha muligheten til å møte representanter fra Equinor og andre kandidater. Dersom vi ønsker å tilby deg en jobb, vil tilbudsbrev bli sendt ut etter rekrutteringsdagene. Kandidater som ikke er med videre i de ulike stegene vil få fortløpende informasjon om dette gjennom hele rekrutteringsprosessen. Hele rekrutteringsprosessen for graduatestillinger tar ca. 2-3 måneder.

 

LES OGSÅ: Feilene du må unngå som nyutdannet og jobbsøker

 

Hva kan studenter gjøre under studietiden for å gjøre seg mer kvalifiserte og attraktive som kandidater for dere?

Equinor er på jakt etter unge som kan identifisere seg i og deler våre verdier og forstår våre sikkerhetsambisjoner. Vi søker etter ansatte som er opptatt av å utvikle seg og lære. Og vi ser etter mangfoldige, fleksible og engasjerte ansatte som ønsker å bidra i arbeidet med å forme energiframtiden og til at vi lykkes. Alle egenskaper, verv, aktiviteter og erfaring som tilfører verdi i denne sammenheng kan gjøre studentene mer attraktive og kvalifiserte for en jobb i Equinor.

 

Hvor mye vektlegger dere karakterer fra utdanningen, sammenlignet med tidligere arbeidserfaring og referanser?

Vi ser etter studenter og nyutdannede med ulik bakgrunn, erfaringer og kompetanse. Gode akademiske resultater blir vektlagt, men det blir vurdert sammen med en rekke andre kriterier. I tillegg til gode karakterer, krever vi flytende engelsk både muntlig og skriftlig. Internasjonal erfaring og studier er en fordel. Det er også verv og andre aktiviteter.

 

Dersom du søker på vårt graduate-program, krever vi en Master eller Phd grad og maks to års relevant fulltids arbeidserfaring. Sommerstudentprogrammet er hovedsakelig rettet mot studenter som har fullført andre året av bachelorgraden til og med første året av en mastergrad. I tillegg bør studentene ha maks et år med relevant fulltids arbeidserfaring.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i CV og søknad?

Vi får veldig mange gode og solide søknader og CV-er, og vi er imponerte over kvaliteten og nivået. Jeg vil derfor ikke påstå at det er noen vanlige feil som går igjen.

 

Vi har imidlertid noen få og enkle tips til de som er studenter eller nyutdannete, og som ønsker å søke jobb i Equinor. Gjør research og forbered deg godt, sett deg inn i stillingen, selskapet og industrien. Målrett søknaden og CV-en din til stillingen du søker. Legg vekt på hva som er motivasjonen din for å søke, og få frem hva du kan tilby og bidra med. Det er viktig med en ryddig og oversiktlig CV, og det å fatte seg presist og i korthet er en kunst. Det hjelper imidlertid oss i å gjøre utvelgelsen mer effektiv.

 

Og sist men ikke minst, vær deg selv. Engasjement og lidenskap er viktig, og det er fort å legge merke til kandidater som brenner for noe og har høy motivasjon.

 

LES OGSÅ: Tipsene som effektiviserer og forbedrer jobbsøkingsprosessen

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i jobbintervjuet?

Søker man en graduate-stilling i Equinor, har vi både videointervju og intervju på våre rekrutteringsdager. For videointervjuet kan det være lurt å passe på at man har stabil internettforbindelse og at man ikke blir forstyrret eller at det er mye støy under innspillingen. Sjekk at lyd, lys og at teknikken fungerer før du setter i gang.


 

For intervjuet på rekrutteringsdagen er hensikten at både søker og vi skal bli bedre kjent. Forbered deg godt. Vis din motivasjon for å jobbe i Equinor. At kandidatene kan uttrykke hva de kan bidra med og tilføre i arbeidet med å forme energiframtiden er en fordel. Ha tenkt igjennom relevante eksempler eller resultater som kan støtte dine svar og argumenter. Og ta gjerne med deg noen spørsmål til oss. Vær ærlig og deg selv!

 

LES OGSÅ: Slik bruker du STAR-metoden til å svare på intervjuspørsmål

 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MER etterspørsel etter de kommende årene?

Energiindustrien er i stor endring. Egenskaper som fleksibel, nysgjerrig, innovativ og kommersiell vil derfor være viktig fremover. Vi opplever økt aktivitet, internasjonal vekst og vurderer nye forretningsmuligheter. Og digitalisering vil endre måten vi jobber på.

 

Samtidig antar vi at ca. 10,000 ansatte vil forlate selskapet gjennom pensjon eller naturlig avgang de neste ti årene. Vi vil derfor ha behov for ny kompetanse i årene fremover. Vi ser etter kandidater med ulike bakgrunner, erfaringer og egenskaper. Og vi ansetter innenfor mange ulike fagdisipliner. Vi har både ingeniører, geologer, teknologer, økonomer, jurister, psykologer, leger, lærere for å nevne noen.

 

44% av de nyutdannede vi ansatte i 2018 var kvinner, og 39% var fra andre land enn Norge. Vi ønsker at arbeidsstyrken vår skal reflektere mangfoldet i vår virksomhet og i landene hvor vi er til stede.

 

LES OGSÅ: Topp 50 arbeidsgivere blant ingeniørstudenter

 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MINDRE etterspørsel etter de kommende årene?

Vårt fokus er på hvor vi vil trenge mer og ny kompetanse. Det er alltid endringer i jobbmarkedet og det er viktig at kandidater holder seg oppdatert innen sitt fagfelt og sørger for at kompetansen hele tiden er relevant og tilegner seg ny kunnskap når det er mulig.

 

Hva er dine beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos Equinor eller i deres bransje?

Det finnes flere muligheter å komme i kontakt og få erfaring med Equinor tidlig i studieløpet. Både gjennom studentarrangementer, bedriftspresentasjoner og på karrieredager.

 

Det er også mulighet til å få innsikt i hvordan det er å jobbe i Equinor gjennom vårt Summer Internship. Formålet med programmet er å invitere studenter til å bli kjent med energisektoren, tilegne seg relevant arbeidserfaring og bygge opp et faglig nettverk. Sommeren 2019 hadde vi over 300 studenter som jobbet med ulike oppgaver og prosjekter på mange ulike lokasjoner i Norge, UK og USA. En sommerjobb kan gi studentene verdifull erfaring ifm. fremtidige jobbmuligheter, enten hos Equinor eller hos andre i bransjen. Vi har også andre internships og mulighet for å skrive Master eller PhD oppgave i samarbeid med oss.

 

LES OGSÅ: Disse ferdighetene hører ikke hjemme på CV-en

 

Dersom man ønsker å jobbe innen deres bransje, hvorfor bør man ta sikte på å få jobb hos Equinor?

Som ansatt i Equinor vil du få over 20,000 engasjerte og dyktige kollegaer. Vi har et internasjonalt miljø, preget av innovasjon, teknologi og digitalisering. Våre beslutninger og veivalg styres av våre verdier åpen, samarbeid, modig og omtenksom. Sikkerhet er vår første prioritet. Du vil få utviklingsmuligheter, og kan gå både for en faglig karrierevei og lederkarriere.

 

I Equinor er vi godt i gang med å etablere oss som et bredt energiselskap. Olje og gass vil fortsatt være viktige energikilder, men vi har også høye ambisjoner om vekst i fornybare energi. Energibransjen er i stor endring, og i Equinor får medarbeidere muligheten til å forme energiframtiden.

 

Les om arbeidsgivere og jobbmuligheter innen olje, gass, energi og kraft