(KarriereStart.no):

Navn: Karoline Uteng Fossum

Tittel: HR-rådgiver

Virksomhet: NorgesGruppen


Hvilke yrker og fagområder er det du rekrutterer til?

Jeg rekrutterer hovedsakelig til administrative stillinger i NorgesGruppen konsernet. Men NorgesGruppen har et bredt utvalg stillinger utover dette, blant annet i butikk, transportvirksomhet, produksjon- og industrivirksomhet og et eget teknologiselskap – NorgesGruppen Data. 

 

Kan du fortelle litt om virksomheten deres?

NorgesGruppen har sine røtter fra 1866. Da startet bondesønnen Johan Johannson å importere ulike råvarer som ble solgte til ulike butikker. Derav oppstart av engros-virksomhet. NorgesGruppen er i dag mest kjent som et ledende handelsforetak innenfor daglige forbruksvarer. Våre kjedekonsepter står på hver dag for å gjøre morgendagens handel billigere og bedre, inspirere til gode matopplevelser, og bidra til grønne og sunne valgmuligheter. Vi har ulike kjedekonsepter i det norske markedet; lavprisbutikker, supermarkeder og distriktsbutikker. Våre konsepter i dagligvare er KIWI, MENY, SPAR og Joker. Deli de Luca, MIX og Jafs er servicehandelskonseptene. 

 

LES OGSÅ: Slik finner du den første jobben etter studiene

 

– Vårt mangfoldstre viser mange muligheter og stillingstyper, sier HR-rådgiver Karoline Fossum.

Illustrasjon: NorgesGruppen

Kan du fortelle litt om hvordan det er å jobbe for NorgesGruppen?

NorgesGruppen er et stort konsern bestående av flere AS og avdelinger. Likevel vil jeg påstå at vi alle bærer preg av NorgesGruppens verdier – ansvarlig, kundeorientert og samarbeidsorientert. Særlig for arbeidsmiljøet er sistnevnte verdi viktig, da det er et svært godt og inkluderende samarbeid på tvers av konsernet. Størrelsen på konsernet gjør også at vi har mange karrieremuligheter internt. Vi ønsker å ta vare på våre ansatte og åpne for at man ønsker nye muligheter internt.


 

Kan du beskrive en typisk rekrutteringsprosess fra start til slutt?

En typisk rekrutteringsprosess hos oss starter alltid med en god kartlegging av behov for nåtiden og fremtiden. Det er viktig å tenke på at vår bransje er i stadig endring og at vi ved hver rekrutterings skal sørge for at vi forbereder oss på fremtidens utfordringer. Deretter utarbeides kravspesifikasjon og stillingsannonse. NorgesGruppen ser mangfold og mangfoldsledelse som en stor verdi i vår verdiskaping. Ne god mix med ulike kompetanse og ulike mangfoldstyper, mener vi er avgjørende i fremtiden.

 

Vi annonserer alltid både internt og eksternt, hvor søkere havner inn i vårt rekrutteringssystem som sørger for korrekt behandling i forhold til GDPR. Vi vurderer også søkere i systemet og gjennomgår enhver søkers erfaring og kompetanse målt opp mot kravspekk. Aktuelle kandidater blir innkalt til intervju og videre prosess hos oss. Gjennom prosessen kan søkere forvente å gjennomføre personlighetstest og/eller evnetest og case. Vi etterstreber å ha finalister av begge kjønn hvor den beste kandidaten får tilbud om jobb hos oss, mens vi samtidig etterstreber at alle involverte kandidater får god tilbakemelding.


 

LES OGSÅ: Tipsene som effektiviserer og forbedrer jobbsøkingsprosessen

 

Hva kan studenter gjøre under studietiden for å gjøre seg mer kvalifiserte og attraktive som kandidater for dere?

Vår bransje vil møte en lang rekke utfordringer de kommende årene, med en bredde og kompleksitet som kan bevege hele dagens konkurranseflate. Digitalisering og teknologi muliggjør nye verdikjeder og økosystemer som vil utfordre tradisjonelle modeller. NorgesGruppen må ruste seg for fremtidens handel gjennom strategiske grep, innovasjon og nytenkning. Studenter som er nysgjerrige på fremtidens trender og har med seg fagteori for å støtte opp om dette, er kandidater vi ønsker å snakke med.

 

Hvor mye vektlegger dere karakterer fra utdanningen, sammenlignet med tidligere arbeidserfaring og referanser?

I visse stillinger vektlegger vi karakterer mer enn andre stillinger, og da ser vi på karakterer på fag som har relevans for stillingen. Vi ser alltid på karakterer, men ser også på helhet i utdanningen og om man for eksempel har forbedret seg gjennom årene. For stillinger der arbeidserfaring vektlegges mer enn utdanning, er karakterer mindre viktig.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i CV og søknad?

Når noen er på arbeidsjakt søker de ofte flere stillinger samtidig, naturlig nok. En feil mange da gjør er å ikke tilpasse søknad til konkret stilling og selskap. En generell og generisk søknad vil ofte gjennomskues, mens en tilpasset søknadstekst viser motivasjon og interesse.

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i jobbintervjuet?

Jeg vil ikke kalle det feil, men jeg vil anbefale alle å gjøre litt research og sette seg godt inn i selskapet de skal på intervju til. Ta også vare på annonsen du har søkt på slik at du kan se over stillingsbeskrivelsen før du skal på intervju.

 

LES OGSÅ: Kommunikasjonsrådene som gir deg et fortrinn i jobbintervjuet

 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MER etterspørsel etter de kommende årene?

Det vil nok være økt etterspørsel etter kandidater som kan være med å gjøre oss mer effektive og smidige, det være innen arbeidsmetodikk eller teknologi. Så vil det bli mer og mer viktig å ha evne til å lære. Vi vil alle ha mer «læreplasser» enn arbeidsplasser.

 

Hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MINDRE etterspørsel etter de kommende årene?

Med effektiviseringen vi etterspør er det noen arbeidsoppgaver som faller bort. Mindre, rutinemessige oppgaver som blir digitalisert. Det har vært industrialisering og samtidig effektivisering på lagerdrift. Nå ser vi effektivisering gjennom digitaliseringen. Dette ser vi først og fremst innen regnskap, lønn og økonomi.


 

LES OGSÅ: Mest populære arbeidsgivere innen merkevare og varehandel

 

Hva er dine beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos NorgesGruppen eller i deres bransje?

Vær interessert og engasjert. Søk stilling og fortell oss hvorfor akkurat du kan bidra til at vi blir bedre. Hva brenner du for og hvorfor? Og husk, NorgesGruppen driver med så mye. Vi er en blanding av veldig mange bransjer som alle på en eller annen måte har som oppdrag å gjøre hverdagen enklere for folk.

 

Dersom man ønsker å jobbe innen deres bransje, hvorfor bør man ta sikte på å få jobb hos NorgesGruppen?

Fordi NorgesGruppen er et mangfold av muligheter med haug med dyktige mennesker som du vil få lære av og bli utfordret av.

 

Les mer om jobbmuligheter og arbeidsgivere i varehandel-, dagligvare- og butikkbransjen