(KarriereStart.no):

Navn: Anne-Mette Holmen

Tittel: HR-direktør

Virksomhet: Elkem

Rekrutterer hovedsakelig: Ingeniører og økonomer, herunder tekniske traineer og økonomi-traineer (business analysts)

 

Kan du fortelle litt om virksomheten deres?

Elkem er en av verdens ledende produsenter av silisiumrelaterte avanserte materialer. Selskapet leverer produkter i hele verdikjeden fra kvarts til silisium og nedstrøms silikonspesialiteter. I tillegg har vi sterke markedsposisjoner innen støperilegeringer og karbonmateriale. Elkem har over 6200 ansatte, 27 verk og salgskontorer i til sammen 28 land. I tillegg til å drive verk og gruver har vi store FoU-miljøer, primært i Norge og Frankrike, og investerer årlig i betydelige FoU-aktiviteter.

 

Du er trolig ikke klar over at du til daglig omgir deg med produkter som inneholder materiale fra Elkem. Vi kan her nevne blant annet smarttelefoner, elektriske biler og husholdningsartikler som bakepapir og kosmetikk. Der er med andre ord stor etterspørsel etter Elkems produkter.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

 

Kan du fortelle litt om hvordan det er å jobbe for Elkem?

I Elkem har vi stor tro på at det er de som jobber nær prosessene i sitt daglige arbeid som er våre eksperter. Dette innebærer at vi stiller krav til at den enkelte er aktivt med i forbedringsarbeid, som står sentralt i Elkem. Som nyansatt vil du raskt få mye ansvar, men med god oppfølging. Elkem er nok kjent som et tradisjonelt industriselskap, men vi har stort fokus på å være et selskap som er med på å utvikle fremtidens industri. Bærekraft er viktig, og vi ønsker å bidra. Blant annet satser vi stort på energigjenvinning ved våre verk. Innovasjon og batteriteknologi står også sentralt. Folk som begynner i Elkem blir her ofte lenge. Våre ansatte sier dte skyldes et godt og uformelt arbeidsmiljø, i tillegg til spennende oppgaver.

 

Kan du beskrive en typisk rekrutteringsprosess fra start til slutt?

Våre rekrutteringsprosesser må nok betegnes som ganske tradisjonelle. Du søker på en ledig stilling, som du som hovedregel finner på vår hjemmeside, karriereportaler eller sosiale medier, via et elektronisk søknadsskjema. Etter en gjennomgang av CV og søknad gjennomfører vi intervjuer med bruk av case og personlighetstester. Det er viktig for oss å bli kjent med deg som kandidat gjennom intervju og referanseinnhenting.

 

LES OGSÅ: De mest attraktive arbeidsgiverne blant ingeniørstudenter 2019

 

Hva kan studenter gjøre under studietiden for å gjøre seg mer kvalifiserte og attraktive som kandidater for dere?

Det er positivt om du har engasjert deg under studiene, enten med verv eller fått deg litt arbeidserfaring. Frivillig arbeid av annet slag er også bra. Har du tatt et år eller flere i utlandet, vil det også være av betydning for oss. Ønsker du en karriere hos oss innen økonomi eller finans, kan det også være en god ide å søke på vårt summer analyst program. Har du mulighet, kan det å skrive en masteroppgave for oss også være en fin inngangsport.

 

Hvor mye vektlegger dere karakterer fra utdanningen, sammenlignet med tidligere arbeidserfaring og referanser?

Vi legger ikke skjul på at karakterer er viktig, men absolutt ikke avgjørende. Hvem vi velger vil til slutt være basert på en helhetsvurdering.

  

LES OGSÅ: Tipsene som effektiviserer og forbedrer jobbsøkingsprosessen

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i CV og søknad?

Ikke send en helt generisk søknad som kan passe til nesten hvilket som helst selskap eller stilling. Fortell oss hva du brenner for og hva som motiverer deg. Hvorfor vil du jobbe nettopp hos oss? Sørg for at CV og søknad er oversiktlig, og sjekk teksten for skrivefeil.

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i jobbintervjuet?

Det er viktig å være godt forberedt og ha satt seg godt inn i virksomheten, men enda viktigere er det at du er åpen og ærlig. Vi vil vite hvem du er! Ikke fremstill deg selv som et supermenneske som fikser alt; ingen gjør det. Ved å fortelle oss om dine svakheter viser du selvinnsikt.

 

LES OGSÅ: Intervjuspørsmålene som stilles til nyutdannede

 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse tror du det vil bli mer etterspørsel etter de kommende årene?

Nysgjerrighet og nytenkning er nøkkelord her. Vi skal løse utfordringer som vi ikke kjenner til enda! Dette i tillegg til solid kompetanse innen våre kjerneområder vil være noe vi ser etter. Kandidater som trives med å kommunisere på tvers av landegrenser og med kollegaer med ulik kulturell bakgrunn.

 

Hvilken kompetanse tror du det vil bli mindre etterspørsel etter de kommende årene?

Etter hvert som våre prosesser blir mer og mer spesialiserte, blir det mindre behov for ufaglært arbeidskraft. I tillegg vil personer som forventer, og er avhengig av, at arbeidsoppgaver er klart definerte få problemer med å passe inn.

 

LES OGSÅ: Hva gjør du når alle stillinger krever arbeidserfaring?


Hva er dine beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos Elkem eller i deres bransje?

Møt oss på karrieredager på lærestedene, ta kontakt med folk som jobber her og følg oss på sosiale medier. Sett deg inn i hvilke muligheter som finnes, og diskuter gjerne med karriereveileder på universitetet hvordan du kan legge opp studiet for å være best mulig kvalifisert.


Dersom man ønsker å jobbe innen deres bransje, hvorfor bør man ta sikte på å få jobb hos Elkem?

Vi er et selskap som har vist oss omstillingsdyktige i en ellers konjunkturavhengig bransje. Vi tenker langsiktig, og det gjør også våre eiere. Du vil få mulighet til å jobbe i et internasjonalt miljø med spennende oppgaver, mye ansvar og involvering. Hos oss vil du lære mye og få mulighet til å bidra, også som ung og nyutdannet.

 

Les mer om jobbmuligheter og arbeidsgivere innen industri og produksjon