(KarriereStart.no)
”Grådighet er bra”. Med dette sitatet har Gordon Gekko fra Wall Street-filmene blitt stående som prototypen på en aksjemegler.
Ettersom yrket vitterlig handler om å tjene mest mulig penger, er det kanskje ikke så rart at bildet av en kynisk fyr med sleik og sigar har fått fotfeste. Vi ble med en megler på jobb for å sjekke forholdene. Hva er det de egentlig driver med, og er det en gjeng med skruppelløse Gekkoer vi får møte?
Rundt et ovalt bord sitter ti dresskledde menn. Alle følger nøye med på en skjerm der stadig nye grafer og tall spretter fram. Vi befinner oss hos meglerselskapet Christiania Securities (CS), og analysesjef Thomas Nygaard er i gang med dagens morgenmøte. Det går i en rasende fart. Vi får vite at markedet er på vei oppover, at Hexagon ligger i en stigende kjøpstrend og det ser ut til å gå bra med modellporteføljen. Til tross for veldig mye informasjon, er det ingen (med unntak av undertegnede) som noterer eller ser ut til å ha problemer med å følge ham. Etter femten intensive minutter har Nygaard sagt sitt, og alle reiser seg effektivt opp. Oslo Børs åpner snart. Det er tid for å handle.
Adrenalin hver dag
Én av de velfriserte herrene som er klar til å iføre seg aksjemeglerens viktigste arbeidsredskap – headsett med mikrofon – er Bent Magnus Bentsen.
– Jeg prøver å starte hver dag med friskt mot og optimisme. Det er vanvittige muligheter der ute, og de kan ligge bare én telefon unna, smiler han.
Bentsen kom til Christiania Securities i august, med en mastergrad i økonomisk styring og prosjektledelse i lomma. I motsetning til de fleste studiekameratene ved Universitetet i Agder, valgte han vekk en trygg jobb som revisor til fordel for børsen.
– Jeg har lenge vært fascinert av aksjeverden, og hvordan verdier skapes. Da jeg var student fulgte jeg mye med og handla selv, og det ga mersmak. Jeg liker å ha litt adrenalin hver dag, sier han.
Sørlendingen legger heller ikke skjul på at mulighetene for å tjene gode penger var en viktig motivasjon. Den beste dagen på jobb så langt var da han i høst skaffet sin første store kunde. Med andre ord: en investor som legger et tosifra antall millioner på bordet. Da er det opp til meglerbyrået å få størst mulig avkastning på pengene, og de får en viss prosentandel av det kundene oppnår. Lønna til meglerne varierer ut fra hvor fornøyde kundene er og hvor mye man henter inn til selskapet.
– I gode tider kan man tjene ekstremt mye om man er flink. Det første året som megler er det oppnåelig med 700.000 i årslønn. Så utvikler det seg.
Hjelper gamblere
Kort fortalt går jobben som megler ut på å snakke med kundene sine. Etter morgenmøtet ringer meglerne rundt til investorer og videreformidler det analytikeren har sagt. Skjer det endringer ut over dagen, betyr det nye telefoner. Så er det opp til kundene å velge om de vil følge rådene, og om de skal kjøpe eller selge. Yrket har endra seg mye de siste årene, forteller Thomas Nygaard.
– Bare siden 2008 har det skjedd store forandringer. Før var det mer fritt for meglerne hva de ville anbefale sine kunder. Nå skal all informasjon som kommer fra vårt selskap være den samme. Bransjen har blitt mer standardisert, og det er forholdet mellom kunden og megler som er viktig, forteller han.
Meglerne må dermed legge mye arbeid i å finne gode kunder og opprettholde kontakten. Ved å ta kontakt med folk som står på aksjonærlista til for eksempel Statoil, bygger man seg opp sin egen portefølje av investorer.
– Jeg ringer og spør aksjonærer om de er aktive på markedet, og om de trenger hjelp. Mange gambler mye og har ikke peiling. Noen vil gjerne komme og ha et møte, og så gjelder det å bygge tillit og komme litt inn på dem. Det er snakk om mye penger, sier Bentsen.
En viktig egenskap for en aksjemegler er rett og slett å være flink med folk.
– Man må være interessert i å bli kjent med nye mennesker. Det er ganske lett, fordi investorer ofte har en spennende bakgrunn og driver en bedrift eller et prosjekt som gjør at de har overflødige midler. Som økonom er det veldig spennende å dykke ned i deres hverdag og liv, forteller Bentsen.
LES OGSÅ: Oppsøkende selger - yrket på to minutter - hva gjør en oppsøkende selger?
”Markedet har alltid rett”
Thomas Nygaard viser oss hvordan en kundepresentasjon kan fungere. Han har powerpoint-presentasjonen klar, og tar det ned på et nivå som gjør at selv en skarve journalist skjønner hva de driver med.
Christiania Securities spesialiserer seg på såkalt teknisk aksjeanalyse. I stedet for å finne ut verdien av en aksje ved å se på for eksempel regnskapstall og nyheter om et selskap, overlater de heller til markedet å fastslå hva dette betyr for kursen i praksis. Mantraet er, bombastisk nok, ”Markedet vet best og har alltid rett”.
– Det som er avgjørende for aksjekursen er hvordan investorene oppfører seg i markedet. Markedet beveger seg i gjenkjennelige mønstre ut fra menneskers grådighet og frykt, forteller han, og kommer med et eksempel:
– Selv om Statoil leverer gode tall, kan investorene være engstelige for problemer i eurosonen eller Midtøsten. Det kan være stor forskjell mellom teoretisk verdi av en aksje og hva investorer er villig til å betale.
Nygaard har flere modeller for å finne ut av hvordan markedet sannsynligvis vil bevege seg, og jobben hans er å time oppturer best mulig. Analysene skal deretter få gjennomslag hos CS sine investorer, og det er ofte her jobben til Bentsen blir vanskelig.
– Det kan være utfordrende å få kunder til å forstå hvilke muligheter som ligger i markedet. Mange er inne i massepsykologien, og ser informasjon i media som kan være villedende. Da må man prøve å nyansere bildet, forteller aksjemegleren.
Lav sigarføring
Vi beveger oss nå over til selve meglerrommet. De ansatte sitter ved hver sin arbeidspult, med to skjermer foran seg og headsettet godt plassert på øret. Aksjekurser blinker fra skjermer på veggen, men flere store potteplanter gjør at rommet fremstår på grensa til hjemmekoselig. Det summer i telefonsamtaler, og stemningen virker bedagelig og avslappet. En megler lener seg tilbake i stolen med det ene benet nonsjalant over det andre, en annen får en klapp på skuldra i det en kollega går forbi. Hva har skjedd med kapitalens krokodiller?
Skal vi tro meglersjef Kristian Berg blir det mer tempo og støy når det skjer noe i markedet. Likevel kan vi se langt etter en aula med dresskledde folk i fyr og flamme, som skriker i telefonen og vifter med papirark. I dag er New York-børsen stort sett det eneste aksjemarkedet der meglerne fysisk er til stede. Bildet av den typiske aksjemegleren stammer også fra USA. Utallige filmer har portrettert ham som en følelseskald kyniker uten skrupler, som satser høyt og lever på sigar og champagne. Visstnok skuffende langt fra virkeligheten.
– De fleste meglerne er fedre som prioriterer barna og står for familieverdier. Det er ganske langt fra den Gordon Gekko-stilen. For å lykkes i bransjen på sikt må man være oppriktig og ærlig, og også ydmyk overfor kunder og kolleger, mener Bentsen.
– Bildet av at aksjemeglere jobber 24 timer i døgnet stemmer heller ikke. Oslo Børs stenger halv fem, og ofte går vi hjem da. Det er en ni til fire-jobb. Men når du først er på jobb, er du veldig på.
LES OGSÅ: Rådgiver i Finansdepartementet: Morten Haabeth Grindaker
Vil gjøre karriere
Det er ikke til å stikke under en stol at yrket som aksjemegler har blitt mer usikkert. Aksjeroboter (datasystemer som regner ut hva som er lurt å kjøpe og selge) har gjort sitt inntog i bransjen, og blitt en direkte konkurrent til megleren. Markedet har også vært relativt svakt siden finanskrisa brøt ut. Og det blir færre arbeidsplasser – de siste fire årene har tjue prosent sluttet i jobben.
– Av de jeg studerte med, var det nok mange som ikke ville ha en jobb med så stort press om å prestere. Vi blir hele tiden målt etter hvor mye vi klarer å tjene inn. Klarer man ikke levere, er det bedre å finne på noe annet, fastslår Bentsen.
Selv blir han trigget av presset.
– Konkurransen hjelper meg til å ta det ekstra lille steget, og prøve å være best. Når en kollega drar inn store kontakter, tenker jeg: gøy for ham, da tror jeg at jeg kan klare det samme.
Bentsen ser for seg en karriere på børsen, og drømmer om å bygge seg opp som investor på egenhånd.
– Det virker spennende å ha flere baller i lufta og enda mer selvbestemmelse. Men det begynner man ofte med når man nærmer seg 50.