(KarriereStart.no): 

 

– Jeg søkte på stillingen som graduate i Cisco fordi jeg hadde et godt inntrykk av bedriften, forteller Marte Vadla (26).

 

Cisco er et verdensomspennende teknologiselskap som er markedsleder innen nettverk, datasenter, sikkerhet og samhandlingsløsninger. Cisco holder i Norge til på Lysaker og har rundt 500 ansatte som jobber med blant annet R&D, markedsføring, salg, supply chain og ledelse. Hos Cisco Norge utvikles Webex Devices fra idé til design, maskinvare og mekanikk, programvare, skyløsninger, maskinlæring og intelligens.



Marte søkte først på en sommerjobb hos Cisco i Amsterdam. Dette fungerte som en forberedelse til graduate programmet og ga henne en introduksjon til en stilling innenfor teknisk salg.



– Jeg lærte mye om bedriften, gjorde mye research på kunder og lærte hvordan Cisco kunne bidra til å forbedre businessen til kundene. Mot slutten av sommerjobben hadde jeg et intervju for å bli tatt opp i graduate programmet og endte opp her, forteller hun.



Christian Tollefsen (24) søkte på en utlyst stilling på Ciscos hjemmesider. Han tok også kontakt med en av bedriftens rekrutterere, og de snakket sammen over telefon om hva han ville med livet, hva han hadde lyst til å gjøre i fremtiden og han ble oppfordret å søke.


 

– Cisco er en gigant innenfor IT-bransjen, så det var ikke overraskende at jeg ville jobbe her. Cisco ble nylig ranket som nummer én blant «Worlds Best Places To Work», forteller han.

LES OGSÅ: Trainee i Posten Norge: Annette Thommessen fikk utplassering i København

 

Bachelorgrad i datateknikk

Cisco tilbyr graduate program innenfor to retninger: Associate Sales Representative (ASR) og Associate Solutions Engineer (ASE). De ser etter nyutdannede med potensiale, engasjement og gjerne utdanning innen business, økonomi, markedsføring, IT eller ingeniørstudier. Du må snakke/skrive norsk og engelsk flytende, ha fullført graden din og ha en lidenskap for teknologi.

 

Christian har en bachelorgrad i datateknikk fra Universitetet i Sørøst-Norge i Horten. Han tok først et sommerkurs med matte og fysikk her, før han begynte på ingeniørutdanningen.



– Jeg valgte å studere for å bli dataingeniør fordi jeg likte programmering. Her fikk jeg muligheten til å løse logiske gåter hver dag, noe som passet midt i blinken for meg, forteller han.



Ved siden av studiene jobbet Christian mye frivillig. Han var blant annet lokallagsleder i NITO, klassens tillitsvalgte og hadde flere studentpolitiske verv.


– Jeg representere universitetet på Norsk Studentorganisasjon sine nasjonale landsmøter, og det ble mye studentpolitikk, sier han.

LES OGSÅ: Benedicte startet karrieren i Elkems tekniske traineeprogram

 

Studerte for å bli ingeniør ved NTNU

Marte har en mastergrad i elektronikk fra NTNU i Trondheim.


– Jeg ville studere for å bli ingeniør her fordi jeg var glad i matte og hadde hørt mye bra om ingeniørutdanning på NTNU, forteller hun.


– Det var litt tilfeldig at det ble akkurat elektronikk, men nå er jeg glad for det, sier hun.


I løpet av utdanningen var Marte ett år på utveksling i Lisboa. Hun jobbet også to år for Jenteprosjektet Ada, et prosjekt som jobber med å få flere jenter inn på teknologiutdanningene på NTNU.


Jenteprosjektet Ada hadde i tillegg arrangementer for jentene på studiet, for å hindre frafall og gi studentene innsikt i hva de jobbe med etter endt utdanning.

LES OGSÅ: Slik lykkes du som trainee i Meny

 

Viktig å forklare hvorfor du ønsker å jobbe i Cisco

For å bli en del av graduate programmet til Cisco måtte Marte og Christian gjennom en omfattende søknadsprosess.



Alle søkere må levere en video der de forklarer hvem de er og hvorfor de vil jobbe i Cisco. Søker du på en teknisk rolle i bedriften må du i tillegg levere en video der du legger frem et teknisk produkt, fra en liste av produkter de har valgt ut for deg.

– Det kan være teknologi du aldri har hørt om før. Jeg valgte det produktet det var mest markedsføring på, for jeg tenkte at dette var et produkt de likte. Du får så tre minutter til å forklare og selge inn produktet, forteller Christian.


 

En lærerik intervjuprosess

Det siste stadiet er en assessment dag, en halv dag som består av flere deler: Et intervju og et rollespill hvor du skal spille Ciscos tekniske rådgiver. Intervjuerne er da kunder og man later som det er et kundemøte.


– Du får briefing på kunden en uke før, tre til fire sider med informasjon om kunden, bedriften, nettverket og hvordan bedriften er organisert. Det er opp til deg å finne ut hvilken løsning som løser bedriftens problem, forteller Christian.


Etter hver del får du tilbakemelding på det du gjør.


– Det er satt av 5-10 minutter for tilbakemelding etter intervjuet. Her forteller de deg hva du bør du tenke på og forbedre før rollespillet. Det er fint med tilbakemelding. Dagen er nervepirrende, men tiden går fortere enn man tror, sier Marte.


– Og du har mye tid på å forberede deg, legger Christian til.


Christian forteller at man lærer utrolig mye av hele prosessen.


– Jeg lærte blant annet at «I can’t quite see what you mean» betyr at noen er visuelle personer og at de gjerne foretrekker at du forklarer løsningen ved å tegne på et whiteboard, sier han.

LES OGSÅ: Trainee i Rolls-Royce Marine: Erlend Magnus Lervik Coates

 

Ett år med undervisning og opplæring i Amsterdam

Det første året av graduate programmet tilbragte Marte og Christian i Amsterdam. Her fikk de 12 måneder opplæring, i form av klasseromsundervisning, flere skriftlige og muntlig prøver og rollespill.


– Vi fikk opplæring i forskjellige teknologier, alt som Cisco driver med. Vi lærte soft skills, personal branding, den beste måten å presentere et produkt, og hadde to intense dager i presentasjonsteknikk, forteller Christian.


I løpet av førsteåret får graduates flere sertifiseringer for ulike Cisco-produkter, og ASE-ene blir sertifisert som Cisco Certified Networking Professionals (CCNP). Sertifiseringene tas ved Ciscos eget sertifiseringssenter og er anerkjent i mange bedrifter.

LES OGSÅ: Fikk traineeprogram innen media hos Kom Trainee

 

Forbereder seg for jobb i Norge

– De første åtte månedene hadde vi undervisning og mange muntlige og skriftlige prøver. De siste fire månedene, i tillegg til enda flere skriftlige og muntlige prøver, fikk vi en innføring i hva vi skulle jobbe med i Norge, forteller Christian.


– Vi var to uker i Norge for å møte kunder, skygge de ansatte og få en innføring i hva de jobbet med på Lysaker, sier Marte.


Marte og Christian jobber nå med teknisk rådgivning på Lysaker. Her assisterer de kunder og partnere, registrerer tekniske løsninger i bestillinger, finner informasjon om produkter, presenterer teknologi og produkter, og holder demonstrasjoner der de viser frem produkter og deres bruksområder.

LES OGSÅ: Trainee i Wilhelmsen - Alt om traineeprogrammet

 

Konferanse i Las Vegas og veldedig arbeid i Brasil

Tre uker etter at man starter på graduate programmet til Cisco, så møtes hele den internasjonale salgsavedelingen i Cisco, på omkring 20.000 mennesker, i Las Vegas for en ukelang salgskonferanse.


– Her oppsummerer vi året som har gått, planlegger hvordan vi skal jobbe videre, hva som skal være i fokus, med mer. Vi lærer også om alt det nye som har kommet av teknologi, sier Marte.

 

Foruten den årlige salgskonferansen i Las Vegas får man fem dager i året til å bruke på frivillig arbeid. Marte fikk muligheten til å dra til Brasil for å drive med veldedig arbeid og bygge brønner. Prosjektet var et samarbeid mellom Cisco og Habitat for Humanity. Hva Marte gjorde i Brasil kan du lese mer om her.

LES OGSÅ: Dag (28) jobber med markedsføring som trainee i Innlandet

 

En fleksibel og varierende arbeidsdag

Arbeidsdagen i Cisco varierer mye. Det er en fleksibel arbeidsplass der man kan jobbe på kontoret, hjemmefra eller fra andre land.

 

– Cisco har kontorer i mange ulike land. Vi trenger bare PCen for å kunne jobbe. Det er også mange videokonferanser og chatter for ansatte i Cisco, sier Christian.


Christian forteller at de ofte svarer på tekniske forespørsler fra kunder.



– Det kan for eksempel være en kunde som har en spesifikk brannmur og skal ha en ny ruter. Vi får innsikt i kundens nettverk og skal anbefale hva som er det beste produktet for kunden, sier han.

LES OGSÅ: Traineen Mads jobber med krutt, skudd og C4

 

Ikke være redd for å spørre om hjelp

Marte og Christian forteller at de har lært mye som graduates hos Cisco, og mener at det aller viktigste de har lært er å spørre om hjelp hvis det er noe de lurer på.


– Ikke være redd for å spørre om hjelp. Det er lav terskel for å spørre andre om hjelp og folk er veldig hjelpsomme, forteller Marte.


– Ansatte tenker alltid at «What goes around, comes around» og er glade for å hjelpe, sier Christian.


Til slutt har Marte og Christian et siste råd til andre graduates: Ikke være redd for å feile.

LES OGSÅ: Trainee hos Mo Industripark AS: Sindre Rosting

 

Ser en fremtid i Cisco

– Graduate programmet er virkelig et springbrett inn i salgsavdelingen. Mange andre ansatte har jobbet med salg i mange år andre steder før de fikk jobb her. Vi hopper rett inn i stillinger vi ikke kunne ha fått ellers, forteller Christian.


Over 50 graduates starter på Ciscos graduate program i Amsterdam hvert år. Her møter du graduates fra hele verden, blant annet fra Sør-Afrika, Russland, Midtøsten og Europa.


– Du danner tette bånd med alle og vennskap som varer livet ut. Det blir som et betalt utvekslingsår, sier Marte.

 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger