(KarriereStart.no): 

Selv om du ikke trenger å være bestevenn med sjefen for å kunne gjøre jobben din, kan det gjøre ting betydelig vanskeligere dersom din overordnede har et horn i siden til deg. 

I et innlegg på LinkedIn, skriver den bestselgende forretningsforfatteren og konsulenten i strategistyring og prestasjonsledelse, Bernard Marr, om hvordan du kan få svar på om sjefen ikke liker deg. 

 

1. Du ekskluderes fra viktige møter, diskusjoner og avgjørelser 

Enten det er fordi sjefen glemte å invitere deg eller gjorde det med overlegg, er dette et dårlig tegn. Det betyr at du enten er veldig forglemmelig eller at sjefen rett og slett ikke ønsker å ha deg der.
 

 

2. Du detaljstyres 

Hvis sjefen følger med på alt det du gjør med haukeblikk, betyr det at han/hun ikke stoler på deg. 


LES OGSÅ: Norske arbeidsplasser har blitt mer autoritære  

 

3. Sjefen er utilgjengelig 

Dette er det motsatte av detaljstyring, men kan være like ille dersom sjefen aldri er tilgjengelig når du ønsker svar på spørsmål, eller trenger å prate om viktige temaer. 

 

4. Kritiserer deg mens andre kollegaer er til stede 

Dette er først og fremst dårlig lederstil, men kan også være et tegn på at sjefen prøver å ydmyke deg og henge deg ut. 

 

5. Aldri sier takk 

Mangel på ros trenger imidlertid ikke å bety at sjefen ikke liker deg. Det kan hende at han/hun har for mye å gjøre, eller rett og slett mangler sosial intelligens. 


 

6. Avfeier ideene dine 

Det er et dårlig tegn dersom sjefen alltid avfeier ideene dine som dumme, særlig hvis det skjer under et møte eller i en annen offentlig setting.

 

7. Du får tildelt veldig enkle oppgaver 

Dersom du bestandig er den som får ansvar for å hente kaffe, ta kopier eller blir satt til å gjøre arkiveringsarbeid, er det mye som tyder på at sjefen ikke stoler på at du kan klare vanskeligere oppgaver. 

 

LES OGSÅ: Unngå dårlige karrierevalg 


Men hva kan du gjøre dersom du oppdager at sjefen ikke liker deg? Du kan selvfølgelig starte jakten på en ny jobb. Hvis du av en eller annen grunn ikke har muligheten til det kan du prøve følgende:

- Konfronter sjefen din på en vennlig måte. Ta opp bekymringene dine, men unngå en defensiv tone. Forklar at du ønsker å forbedre og utvikle deg som ansatt, og at du bare kan gjøre det dersom du får tilbakemeldinger.

- Snakk med personalavdelingen eller med sjefens sjef (så lenge sjefen din ikke er administrerende direktør eller eier av bedriften).


- Hvis punktene over ikke fører frem, kan en siste utvei være å søke råd fra noen utenfor bedriften.

Ta affære dersom sjefen lar sine fordommer eller motvilje mot deg gå utover arbeidet ditt. 


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger  

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger