(KarriereStart.no):

Har du noen gang vært en flaskehals for effektiviteten i bedriften din, kritisert en ansatt foran resten av staben, eller gått forbi et pappkrus som lå på gulvet - uten å plukke det opp? Da kan du ha noe å lære om hvordan du blir en leder som tar virksomheten, de ansatte og deg selv til nye høyder. 

 

Det mener i hvert fall Geoffrey James, som er medredaktør på karrierenettstedet Inc.com og forfatter av boken «Business Without the Bullsh*t». Her er er hans ti bud for å bli en god leder:

 

1. Du må være optimistisk

Siden de ansatte ser til deg for lederskap, må du ikke la dine egne bekymringer og problemer kaste en mørk skygge over resten av arbeidsplassen.

 

2. Du må peke ut en klar retning

For å være en skikkelig leder, må du være tydelig på hvor du leder de som følger deg. Hvis ikke, vil de ansatte vandre i alle retninger – og mest sannsynlig i feil retning.

 

LES OGSÅ: Slik får du topp motiverte ansatte

 

3. Du må ha en overordnet plan

Ingen plan bør være satt i stein, den bør kunne tilpasses underveis i takt med at omstendighetene forandrer seg. Men likefullt må du ha en plan, hvis ikke planlegger du i praksis å feile.

 

4. Du må skaffe ressursene som trengs

Det sies at tro alene kan flytte fjell, men realiteten er at troen trenger hjelp av bulldosere, lastebiler og lønnede fagfolk som kan utføre arbeidet.

 

5. Du må lytte mer enn du snakker

Lederskap er mer enn bare motiverende taler og fordeling av arbeidsoppgaver. Lederskap innebærer også å forstå de ansattes ønsker og behov – og vite hvordan dette best kan benyttes til virksomhetens beste.

 

6. Du må ikke holde møter uten en agenda

Før et hvert møte bør du sende ut en plan for hva som skal drøftes, og et estimat over hvor lenge møtet vil vare. Følg deretter planen til punkt og prikke som om produktiviteten til hele laget er avhengig av det. For det er den.

 

LES OGSÅ: Dette må ledere gjøre for å holde på de beste ansatte

 

7. Du må ikke kritisere offentlig

Selv om det kan være fristende å gi en offentlig skyllebøtte fra tid til annen, husk på at det kan gå hardt ut over lojaliteten og motivasjonen hos de ansatte. Dersom noen gjør seg fortjent til en reprimande, ta det på tomannshånd.

 

8. Du må ikke be en ansatt gjøre noe du ikke ville gjort

Gode ledere går alltid foran med et godt eksempel – selv når det gjelder de mest trivielle ting. Skulle du få øye på et pappkrus på gulvet, bøy deg ned og legg det i søppeldunken.

 

9. Du må ikke være en flaskehals

Hvis du insisterer på å gjøre alle endelige beslutninger som skal tas, vil det gå ut over produktiviteten i hele virksomheten. Hvis du ikke evner å delegere oppgaver og ansvar, er du ikke en god leder.

 

10. Du må gi anerkjennelse til teamet ditt

Skikkelige ledere tar ansvar når noe går galt – og tar ikke ansvar når noe går rett. Belønningen for dette vil komme i form av dedikasjon, engasjement og lojalitet fra dem som jobber for deg.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger