(KarriereStart.no):

"Alt var mye bedre før" - er en frase de fleste har hørt. Kanskje det var det. Man utdannet seg innen én profesjon, som man jobbet med helt til man gikk av med pensjon. I dagens høyteknologiske samfunn derimot, må vi kanskje belage oss på å skifte både studier og yrke i fremtiden for å holde tritt med utviklingen.


Nettstedet Innovation Excellence, er en av verdens mest leste nettsider på innovativ utvikling, og har kommet med en liten fremtidsvisjon til hva slags jobber vi (kanskje) kommer til å ha i fremtiden.

1. 3D - snekker 

   Foto: Creative Tools/ Creative Commons/ Flickr

I fremtiden vil din lokale «handyman» kanskje komme hjem til deg med en 3D printer, som enkelt kan «printe» ut ting og tang du trenger til å både bygge og reparere gjenstander i hjemmet ditt.

2. Personlig digitalkurator

Kuratorer er i dag mer vanlig i sammenheng med oppsetninger av galleriutstillinger. I fremtiden vil det ikke være usannsynlig at flere av oss får hjelp av kuratorer med spesialisering på digitale verktøy og applikasjoner, som samler, katalogiserer og holder styr på alle de finurlige applikasjonene vi har med oss på jobb og hjemme. Alt lagt til rette i den rekkefølgen som passer best til ditt behov.


3. Oganisasjons - desorganiserer

Jepp! I fremtiden kan det hende at vi ansetter folk som har i oppgave å rote med organiseringen av bedriften. Blant annet ved å bestemme at vaktmesteren gjerne kan være sjef denne uken og omvendt, slik at vi alle kan tenke ut nye ideer og være innovative, og ikke sitte fast i gamle rutiner.

LES OGSÅ: Oppbemanning 2017: Disse vil ansette flest

4. Kuriositetslærer

En som underviser i hvordan vi skal bli nysgjerrige og åpne for nye ideer og impulser, i det høyteknologiske samfunnet vi lever i. Og som er offisielt utdannet innen faget nysgjerrighet...

LES OGSÅ: Ny rapport: Mer midlertidighet ga ikke flere jobber

5. Personlig videologger

    Foto: Guiseppe Constantino

Gjennom teknologi som GoPro og Google glass, vil Vicarious Videographer - eller VV – teknologi, kunne loggføre viktige og minneverdige eventer som skjer rundt deg -  for deg. Så slipper du å komme på i etterkant at det hadde vært veldig kult om noen hadde filmet eller tatt bilde av venninnen din som nettopp gikk på snørra.


6. Urban gjeter

En kombinasjon av bonde i mikroformat, og en naturguide som kan vise deg rundt i de grønne lungene i byen du bor i. Stadig bygging og industrialisering kveler ikke bare astmatikere men også plantelivet. En urban gjeter vil i fremtiden spesialisere seg på å passe på at det fortsatt finnes grønne flekker i byen, slikt at befolkningen kan føle at de er ett med naturen - selv om de bare står på en liten grønn flekk av ugress.

LES OGSÅ: Gjesteblogg: La oss glemme de utenfor arbeidslivet

7. Digital dødsmanager

De fleste av oss er på nett og sosiale medier. Vi legger igjen så mye informasjon om oss selv, at skulle vi dø, er det greit om noen kan komme å rydde opp og avslutte kontoene våre. Vår egen posthumous-manager vil kunne redigere informasjon, slette eller faktisk oppdatere informasjonen om deg på nett - etter at du er død.

LES OGSÅ: Folk flest tror ikke de vil få roboter som nærmeste kollega

8. Livsloggarkiverer

En livsarkiverer vil være en person som kan samle all informasjon om oss som noen sinne har funnet sted på nett eller papir, inn i én fil. Slik at vi har totaloversikt over alt som har skjedd i vårt liv, fra den dagen vi ble født.

LES OGSÅ: Fagbrev mer etterspurt enn mastergrad

9. Meme-agent

Memer er ofte tekst + et bilde som blir til en viral spøk. Slik som den ukorrekte faktasiden om Chuck Norris. Selv om memer som regel er parodier av allerede kjente bilder, tekster og lignende, er det ikke overraskende om det i fremtiden vil finnes egne meme-managere. Disse vil jobbe med å evaluere verdi og popularitet av en meme, og passe på at eierne av memet får mest mulig betalt for sitt «arbeid».

LES OGSÅ: Frykter ikke automatisering

10. Digital detox-terapaut

Detox forbindes ofte med helsekurer eller dietter som skal rense vår kropp og sjel. I fremtiden vil det mest sannsynlig være en terapaut som jobber med å få overanstrengte arbeidsfolk til å ta pause fra Facebook og Twitter. Mobilfri – dag på resept, med andre ord.

LES OGSÅ: Eldre og arbeidsledig: fem grunner til at man ikke lykkes med jobbsøkingen

11. Kvantifisert personlig trener

En helsetrener som ikke bare anbefaler og setter sammen dietter for deg, men også analyserer alle dine behov for de mest optimale livsstilsvalgene gjennom analyser. Rett og slett en personlig trener og livsstilsveileder i ett.

LES OGSÅ: Norge en av de beste på talentutvikling – men dårligst på å tiltrekke seg globale kandidater

12. Droneoperatører

   Foto: Don McCollough/ Creative Commons/ Flickr

Allerede nå kan privatfolk kjøpe små kameradroner, som de kan bruke til å «spionere» på naboene sine med. Om noen år vil det ikke være overraskende om egne «dronepiloter» kan leies inn for kommersiell eller privat bruk, slik at de som har råd til slikt leketøy ikke ødelegger de ved å kræsje inn i bygninger eller krenker andres privatliv.


13. Privatlivskonsulent

Dette burde vel strengt tatt allerede vært en ganske vanlig arbeidstittel. Men, i fremtiden vil det nok være mer vanlig at vi går til en konsulent som gjør et dypdykk inn i de fotsporene vi legger rundt oss på nett, for å sikre at våre mørkeste hemmeligheter holder seg i mørket.

LES OGSÅ: Verdens 100 mest attraktive arbeidsgivere

14. Skype staging

Gjennom videotjenester som Skype, vil karriereveiledere kunne hjelpe mennesker mens de har intervjuer, videokonferanser og lignende. Det blir litt som en suffløse på et teater som hjelper skuespillere med replikkene sine. Veilederne vil guide deg og passe på at du viser riktig etikette og kroppspråk, slik at din presentasjon blir perfekt utført.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger